Föreläsning
Före detta skolministern besökte Skellefteå och föreläste under Prideveckan
Sedan 2014 har Skellefteå kommun bjudit in till ett lunchseminarium i samband med att RFSL anordnat Prideveckan. Denna gång var det dags för Lina Axelsson Kihlblom, som blev den första transsexuella personen i Sveriges regering när hon tillträdde 2021, att föreläsa.
– Det blir en historia om en jätteresa på ett personligt plan som samtidigt speglar samhället, säger hon.
Hon har en bakgrund som jurist och efter att ha gått rektor- och skolledarutbildning blev hon 2011 rektor på Ronnaskolan i Södertälje där hon verkade i tre år. Hon medverkade då i Utbildningsradions tv-serie Rektorerna där hon gjorde sig känd för att lyckas vända skolans dåliga resultat och markant förbättra elevernas betyg och fick smeknamnet ”Superrektorn”.
- Jag föreläser inte så mycket nu. Tidigare har jag föreläst väldigt mycket om skola och utbildning – den här föreläsningen blir ju i en liten annan genre. När jag får ett uppdrag så får jag ofta en känsla över vad jag ska prata om. Den här gången vill jag berätta en historia från där man gått från att vara väldigt arg och ledsen – till att man nu är glad och stolt över dit man kommit, säger hon och fortsätter.
- Det är en resa som handlar mycket om identitet och skam. Att leva i ett samhälle där man lever med en stor hemlighet.
Föreläsningen handlade också om hennes ledarskap.
- När man varit i ett dåligt läge och det sedan visat sig att man åstadkommit något bra så kommer det en sorts känsla av att ”vad jag än möter så fixar jag det”. En viss form av envishet kan spegla sig i ledarskapet. Men med en vision som ofta innehåller en form av förändring så kan man åstadkomma något väldigt bra och det tar jag tar med mig.
Under hennes tid i regeringen upplever hon inte att hon stack ut. Och hon har tidigare uttalat sig om att hennes budskap är att hon är ”det nya normala”.
- Det var ingen skillnad gentemot andra. Jag hade aldrig troll efter mig. Min läggning var aldrig något som påpekades och aldrig en fråga som låg på mitt bord att svara på. Samtidigt har jag alltid försökt att vara enkel och nedtonad till mitt yttre. Jag känner att jag aldrig behövt spela på kvinnlighet. Jag kanske inte framstod som en torr person – men det var aldrig något jag ville förmedla.
Hon tycker också att man ska vara försiktig att kategorisera människor. Något som hon också tryckte på i sin föreläsning.
- Ingen människa är bara en företeelse, som till exempel en gay-person, eller trans-person. Alla människor har delpersonligheter. Därför måste vi vara försiktiga med att kategorisera. Själv är jag mer arg över att jag föddes med dyslexi och dåligt minne än att jag föddes i en pojkes kropp. Man vill så gärna paketera personer och säga att någon är stark eller svag. Men starka personer kan också ha svaga sidor.
Fakta
Mer om Lina Axelsson Kihlblom
- Svensk skolminister mellan 30 november 2021–18 oktober 2022.
- Hösten 2015 författardebuterade hon med boken Kommer du tycka om mig nu? där hon berättar att hon fötts med en manskropp och genomgått en könskorrigering. Hon medverkade i samband med författardebuten i SVT:s Skavlan där hon berättade om sina upplevelser. Hon är författare till ytterligare två böcker, Våga leda skolan – med sikte på framtiden (2016) och Ingen vet egentligen vem jag är (2019)
- I september 2015 sändes dokumentären Rektorn med Lina Axelsson Kihlblom på UR. Den handlar om hennes förändringsarbete på den omtalade, och på den tiden problemfyllda, Ronnaskolan i Södertälje. Under hennes tre år på skolan höjdes gymnasiebehörigheten från 55 procent till 75 procent. Dokumentären är en uppföljning av dokumentärserien Rektorerna som sändes på SVT år 2011.
- 2014 utsåg tidningen Dagens Samhälle henne till en av de 50 mäktigaste i skolsverige.
- 2016 fick hon pris för Årets bok på QX Gaygala. Samma år deltog hon i intervjuprogrammet Min sanning på SVT.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 29 mars 2023