Kompetensförsörjning

Så fick Mats jobb utan rätt branscherfarenhet: "Vi ser till rätt människa istället"

Hur navigerar man som företag för att hitta kompetent personal i ett Skellefteå där kampen om nya medarbetare är stenhård?

Scandic vågade tänka i nya banor och rekryterade Mats Bergqvist från Svenska kyrkan som nu studerar Scandics interna ledarskapsutbildning.

– Vi vill hellre bygga och stärka individen än att stirra oss blinda på ett CV. Det är människan som är viktig, säger Elin Burström, hotelldirektör.

Det här med hotell var något helt nytt för Mats, förutom några enstaka nätter som hotellgäst genom åren så hade han aldrig haft med branschen att göra.

Men det var lika mycket en chansning för honom som för Elin som rekryterade Mats till Scandic i Skellefteå i slutet av pandemin.

– Här får man lita på sin magkänsla och vara lite modig. Väntar man för länge så riskerar man att tappa en duktig medarbetare. För oss är det en styrka att ha en mångfald på våra hotell med medarbetare som har olika bakgrund och erfarenheter, säger Elin.

18 språk på hotellet

För ett tag sedan hade hotellet inventerat hur många språk de talade, bara för att veta om det skulle behövas kommuniceras med någon gäst, och kom fram till att personalen tillsammans kunde 18 olika språk.

– Det är vi stolta över. Det skapar en samhörighet med våra gäster och personalen är mycket uppskattad bland de som besöker oss, säger Elin.

För Scandic Skellefteå har det varit ett framgångsrecept att rekrytera mer på personlighet än att strikt gå efter ett CV. Det har delvis varit styrt av att det är svårt att hitta människor med rätt CV, men en stor fördel är att det istället går att söka brett efter medarbetare.

Precis som det blev för Mats.

– Jag kommer från eventindustrin kan man säga, jag har jobbat med krogshower från början, och nu senast åt Svenska kyrkan med deras evenemang- och konferenserbjudande och teknikfrågor, säger Mats.

Det var också som teknikansvarig Scandic rekryterade Mats, då man behövde någon som ansvarade för tekniken på mötesavdelningen. Därefter har han gått vidare inom Scandics ettåriga ledarskapsprogram, Future Leaders.

– Jag trivs jättebra, det händer någonting positivt på en arbetsplats när värderingarna efterlevs på riktigt. Det gör att det finns en glädje och värme i arbetsgruppen. Jag gillar att människan prioriteras högt, säger Mats.

Alla dagar är olika

I dag är Mats restaurangchef på Scandic i Skellefteå. Han är en av dem som jobbar med kvällsrestaurangen och har kontakten med företag.

Du har fått en annan roll än den du blev anställd till, hur känns det?

– På Scandic får man verkligen växa som yrkesperson och även som människa. Det spelar ingen roll vilken roll du tillträder först, har du drivet att utvecklas kan du nå precis vart du vill, säger han.

Hur ser en dag ut?

– Det är så otroligt olika och det uppskattar jag. Har vi stora event så jobbar man förberedande inför det, vissa dagar är det scenbygge och andra dagar handlar det om att ta hand om våra gäster. Att möta så många människor som möjligt per dag är mitt mål.

Mats är mitt uppe i den interna ledarskapsutbildningen som fokuserar mycket på att inkludera medarbetarna i arbetsgången.

"Det händer något när vi möts"

– Det här gamla sättet att peka med hela handen är långt borta. I dag handlar det om att lära känna sig själv och sina styrkor. Man låter medarbetarna växa och våga ta sina egna beslut, efter egna initiativ, säger Mats.

– Och då spelar ett CV ganska liten roll, inflikar Elin.

Hur hittar man rätt som arbetsgivare då?

­– En sak jag lärt mig är att lägga tid på att träffa så många människor som möjligt inför en rekrytering, även om ett CV på förhand kanske inte är typiskt för tjänsten. Det händer något när vi möts som människor, säger Elin.

Mats tror att det behövs fler event där företag och arbetssökande kan hitta varandra.

– Kanske ett event för snabbintervjuer? Vi måste fånga upp alla nya Skellefteåbor och det finns många medföljande till de som flyttar hit för att jobba på Northvolt till exempel. Jag slår gärna ett slag för hotellbranschen som jag blivit lite förälskad i. Man lär känna mycket folk, både stammisar och alla driftiga företag. För mig är det ingen genomfartsbransch, jag är här för att stanna, säger Mats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 mars 2023