Högre utbildning

Framtidens flygskola finns i Skellefteå

Elflyg, norrsken och personlig utveckling – Green Flight Academy i Skellefteå lockar studenter från hela världen till en ny sorts flygskola i norr.

- Flygbranschen genomgår stora förändringar. Vi vill bygga framtidens piloter som trygga och mjuka ledare, säger Cecilia Holmlund, platschef på Green Flight Academy.

På Skellefteå Airport samlas aspirerande piloter för världens mest hållbara flygskola. Våren 2024 utexamineras de första studenterna från Green Flight Academy – där stora delar av utbildningen sker med elflyg Men utbildningen begränsar sig inte till elflyg, här ingår alla moment för ett kommersiellt flygcertifikat.

- Det gör att du kan söka jobb som styrman för ett flygbolag. Väl där får du gå en speciell utbildning för det plan du ska flyga, säger Cecilia Holmlund, platschef på Green Flight Academy.

Studenter från hela världen

I augusti 2021 invigdes Sveriges kraftigaste elförsörjning för luftfart på Skellefteå Airport och ett par månader senare anlände de två första permanent placerade elflygplanen till Green Flight Academy. Med studenter från bland annat Australien, Kanada, Tyskland och Holland är utbildningen en internationell smältdegel, och för många sökande var möjligheten att uppleva norra Sverige en stor del av lockelsen.

- Teoriutbildningen sker på Campus Skellefteå och studentboendet ligger 150 meter från flygskolan och tio minuter från centrum. Här får de blivande piloterna leva studentliv med de andra studenterna – det har varit väldigt uppskattat, säger Cecilia Holmlund.

Jeroen Gort är en av de första studenterna vid Green Flight Academy i Skellefteå. Han flyttade hit från Nederländerna med målsättningen att bli pilot på långflygningar för KLM – en dröm sedan barnsben.

- Jag valde Green Flight Academy för möjligheten att flyga elflyg och vara en del av en ny era inom flyg. De visar att det är möjligt med en mer hållbar flygundervisning, och det blev en perfekt matchning för mig, säger Jeroen Gort.

Förutom flygträning och studentliv kring campus passar Jeroen på att njuta av friluftsliv i den omliggande naturen. Att komma som internationell student till Skellefteå gick väldigt smidigt, berättar han.

- Här finns många internationella studenter och arbetare. Jag kände mig direkt välkommen och trivs väldigt bra i Skellefteå.

Utbildning som bygger trygga ledare

Utbildningen tar 18–20 månader och ungefär en tredjedel av flygtimmarna genomförs med elflygplan. Övrig tid används andra typer av plan för att öva bland annat navigation, som kräver längre flygningar.

- Att övningsflyga med elflygplan ställer lite speciella krav. Man får schemalägga lite smart då man inte kan vara i luften längre än 40 minuter åt gången med de batterier som sitter i flygen idag, berättar Cecilia Holmlund.

Men det är inte bara ekologisk hållbarhet som finns i fokus på Green Flight Academy, utbildningen utgår från ledorden ”consideration, innovation and openness” – en tydlig framåtrörelse i en annars så traditionellt konservativ och hierarkisk flygbransch.

- Vi jobbar med personlig utveckling – att man är en god kommunikatör, lagspelare och har förmågan att samarbeta i cockpit. De få olyckor som inträffar idag sker på grund av den mänskliga faktorn och detta är ett yrke där du kan arbeta i olika arbetslag varje dag, med kollegor från olika kulturer där inte alla har samma modersmål. Där är kommunikationsförmågan avgörande, säger Cecilia Holmlund.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 mars 2023