Livsstil

Johan tipsar om kommunens vårvinterpärlor

Johan Seger på Visit Skellefteå delar med sig av ett gäng sätt att njuta av vårvintern i Skellefteå. Varsågoda!

BOLIDEN

Längdskidåkning i elljusspåret: Den här tiden på året kan längdskidåkning vara som allra bäst. I elljusspåret i Boliden finns slingor med längderna 3,5 km, 2,5 km och 1,5 km. I början på elljusspåret finns också en skidlekpark för fri skidåkning i en snällt sluttande backe.

Guldbacken: Bjud med några vänner och åk pulka i Guldbacken som ligger i närheten av Sidtjärnsområdet. I anslutning till backen finns tillgång till vindskydd och grillplats så det kan vara en god idé att avnjuta lite lunch eller fika framför elden mellan åken.


BYSKE

Fiska i Byskeälven: Byskeälven är välkänd som en av Sveriges bästa älvar för fiske av lax och havsöring och är en av de få kvarvarande älvarna med sin ursprungliga stam av vild östersjölax. Älven har dock mycket mer än bara laxfiske, här hittar du bland annat bestånd av harr och stationär öring för det lite lättare fisket.

Fällforsleden: Ett annat sätt att upptäcka Byskeälven är längs den 4 km långa vandringsleden Fällforsleden. Leden börjar vid Laxcenter och tar dig förbi Marranäsvältan, en naturskog där du har chans att se skogsfågel och vilda djur. På leden finner du också de fascinerande korvsjöarna. Njut av utsikten från Fällforsfallet och leta efter lax på deras vandring. Grillmöjligheter finns vid Marranäsvältan. Vandrar du i början av vårvintern kan snöskor behövas.

BUREÅ

Burehällorna: Att ta sig ut till Burehällorna på vårvintern kan bli ett spännande äventyr. Parkeringen och vägen fram till stigen är skottad och stigen ut till hällorna är oftast körd med skoter. Väl framme vid hällorna väntar en utsikt över havet och havsisarna. För den som tar med sig ved finns också en bastu som allmänheten får nyttja. Det kan vara en god idé att välja en dag då det inte blåser för mycket. Vid låg temperatur i kombination med vind kan det bli rätt kallt ute på hällorna.

En stormig höstnatt 1863 seglade soldaten Trappman från Uttersjön på hällan och hans båt sjönk. Han lyckades ta sig iland men frös ihjäl och hittades knästående med händerna knäppta i bön. Den yttersta hällan kallas därav för Trappmans hälla.

BURTRÄSK

Bouldering på Bjärnberget: Kom nära naturen som aldrig förr och utmana dina begränsningar på Bjärnberget, en hemlig skatt i Burträsk med bouldering i världsklass för både proffs och nybörjare. Det är just på vårvintern som utomhusklättring i Skellefteå är som bäst. Denna årstid är temperaturen ofta ideal för att fingrarna ska kunna få bra grepp på stenblocken.

Bygdsiljumbacken: Bygdsiljumsbacken har skidåkning både för den som gillar branta backar och för den som vill prova på. Backen erbjuder 13 nedfarter, 4 släpliftar och 1 knapplift för skidåkning. För barnen finns en övervakad barnbacke med knapplift. Toppstugan erbjuder fika, lunch och skiduthyrning. Nära skidbacken finns också fina längdskidspår och en camping.

KÅGE

Hälsans stig: För den som vill promenera utan snöskor eller skidor på fötterna när snön ligger kvar finns denna fem kilometer långa slinga att promenera. Promenaden tar dig genom samhället i Kåge och vid varje kilometer sitter skyltar i båda riktningarna så att du vet hur långt du har gått oavsett var du väljer att starta eller sluta. Konceptet Hälsans stig vill möjliggöra fina promenadstråk för alla. För den som vill öka tempot passar slingan också utmärkt att jogga.

Ersmarksbacken: Alldeles granne med Kåge finns en liten pärla till nybörjarbacke för den som vill åka nedförsåkning i lite lugnare tempo. Backen passar utmärkt för den som vill träna på att åka slalom eller snowboard.

JÖRN

Storklinta: Storklinta Skidcenter är en skidanläggning 13 km nordost om samhället Jörn. Anläggningen har ett gynnsamt läge mot norr ur snösynpunkt. Skidbacken har sju nedfarter plus tre barnbackar. Här finns restaurang med ett utbud av enklare lunchmat. Skiduthyrning med skid / snowboard utrustning samt försäljning av hjälmar, skidglasögon och mycket annat. Man kan också campa eller bo i nybyggda lägenheter över helgen om man vill. Visionen är att alla, oavsett ålder, ska kunna träffas och ha roligt tillsammans.

Horses of Taiga: För de som har spirit för äventyr har här chansen att få upptäcka detta underbara polarområde från ryggen av snälla hästar och i total respekt för naturen och lokalbefolkningen. I Svansele kan man njuta av den rofyllda men även vilda känslan av den svenska Tajgan även känd som den boreala skogen. Det är i denna mystiska och tysta terräng erbjuds man att rida, allt från en timme till en vecka. Alla är välkomna, nybörjare som mer erfarna ryttare.

LÖVÅNGER

Bjuröklubb naturreservat: Här kan du uppleva fantastisk natur och kulturhistoria på Västerbottens östligaste punkt. Om du vill upptäcka Bjuröklubb på vårvintern är snöskor eller turskidor att föredra. Ta med fika och varm dryck och utforska ett av Västerbottens finaste naturreservat. När förhållandena är rätt är Bjuröklubb också en perfekt plats att beskåda norrsken på.

Lövånger kyrkstad: En av Sveriges äldsta bevarade kyrkstäder. Kyrkan, som är byggd i gråsten, uppfördes i början av 1500-talet. Kyrkstaden var en viktig samlingspunkt för marknader, ting och skatteuppbörd. Idag finns möjligheten att hyra en kyrkstuga och bo med tidsenlig charm. Kyrkstaden renoveras årligen av hembygdsföreningen, kommunen och länsstyrelsen och har behållit sin charm från 1600-talet. Det är en fantastisk plats att strosa runt på och insupa en unik historisk atmosfär.

SKELLEFTEHAMN

Långfärdsskridskor: Om du missade att åka långfärdsskridskor i början av säsongen erbjuder även vårvintern tillfällen med blankis ute på havet i Skelleftehamn. När förutsättningarna är rätt och vårsolen smälter ner ett tunt snölager följt av en kall natt kan stora ytor av blankis bildas. Kom bara ihåg att aldrig åka ensam eller utan rätt kunskap och utrustning.

Turskidor längs kusten: När förutsättningarna inte är rätt för långfärdsskridskor på vårvintern betyder det förmodligen att förhållandena är idealiska för att uppleva kusten på turskidor. Ta med en vän och upptäck havsisarna och dess formationer.

CENTRALA SKELLEFTEÅ

Falkträskberget: Upptäck den otroliga utsikten från Falkträskberget. Om du passerar badplatsen och kör en bit till kommer du se en vägbom på höger sida. Från vägbommen väntar sedan en 1,5 km promenad upp till toppen. Denna dolda pärla är ett måstebesök för alla som söker en spektakulär vy. Från grillplatsen har du en fantastisk utsikt över hela Skellefteå, från Rönnskärsverken i öst till Myckle och Medle i väst. Ibland är stigar upptrampade i snön. Andra gånger kan snöskor behövas.

Vinterpromenaden i Vitbergsområdet: Denna 4 km långa skyltade skogsstig passar utmärkt för vandring under vintertid. Den är uppskottad med skoter och passar också för stav- eller hundpromenader. Du kan starta vid vägen upp mot TV-masten eller norr om vindskyddet på Erikslid. Det kan vara klokt att med ta med stavar eller broddar när det är halt före.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 januari 2024