Sport
Inkluderande cup siktar
mot att bli störst i världen
Under månadsskiftet april–maj i år avgörs första upplagan av Skellefteå Floorball Cup. 25 olika klasser för dam-, herr-, ungdoms-, företags- och parasportlag gör den till världens mest inkluderande innebandycup. Ambitionen är att även den ska bli den roligaste och på sikt också världens största.
– Glädjen och att alla får vara med ska genomsyra allt, säger initiativtagaren och cupgeneralen Jonas Fahlman.
Skellefteå genomgår just nu en stor samhällsomvandling med flera stora företagsetableringar som förväntas locka tusentals människor till platsen de kommande åren. Jonas hoppas att Skellefteå Floorball Cup ska bli ytterligare ett bidrag till den positiva utvecklingen.
– Skellefteå har saknat en riktigt stor idrottscup och det var så idén föddes. Vår målsättning med första upplagan är 100 deltagande lag och vi har goda förhoppningar om att till och med kunna överträffa det för att sedan växa ytterligare. Visionen är att så småningom bli världens största, före Storvretacupen som hade 520 deltagande lag förra året, och vi kommer redan i år ha utländska lag på planen, säger han.
Matcherna kommer att spelas i sju centrala hallar och närheten är något som arrangörerna sätter stort värde på.
– Det ska vara enkelt att ta sig till matcherna. Ett lag från Kiruna undrade hur de kan ta sig mellan arenorna och då konstaterade jag att det är gångavstånd oavsett var de spelar. Att kunna erbjuda det är ganska unikt, säger Jonas.
Förutom själva cupupplevelsen kommer deltagarna erbjudas mervärden i form av kurser, föreläsningar och camps. IBK Dalens norske stjärna Ketil Kronberg kommer hålla i en camp för utespelarna och Pontus Boman, målvaktstränare för svenska damlandslaget och Pixbo Wallenstam IBK, utbildar målvakterna.
– Ketil är en legendar och den spelare som spelat flest VM genom tiderna. Han är även en uppskattad instruktör och kommer ta väl hand om utespelarna. Pontus har bland annat VM-guld med landslaget på meritlistan och att han är uppvuxen i Skellefteå gör det lite extra kul, säger Fahlman och fortsätter;
– Vi kommer även att erbjuda en ledarskapsföreläsning samt en kurs i föräldraskap kopplat till sitt barns idrottande, som medföljande föräldrar kan gå om de vill. Det här är mervärden som ger stor styrka till vårt arrangemang.
Sex lokala föreningar arrangerar cupen tillsammans. Skellefteå parasportförening är en av dem.
– De andra fem föreningarna har stor erfarenhet av att vara värdar för traditionella matcharrangemang. Parasportklassen har särskilda förutsättningar och därför känns det bra att Skellefteå PSF finns med redan vid ritbordet. De har även egna kanaler för att locka hit lag till parasportklassen, säger Jonas.
Leif Andersson sitter med i styrelsen för Skellefteå parasportförening, som bildades 1969, och han är även spelande tränare i innebandylaget.
– Det blir väldigt roligt med en cup som sträcker sig över två dagar för parasporterna. Vi har sedan tidigare en cup i egen regi som avgörs på en och samma dag, säger Leif och fortsätter.
– Vi har ett utbyte med parasportföreningar i Piteå, Luleå och Umeå och jag hoppas det blir flera lag i vår klass.
Fakta
Skellefteå Floorball Cup
När: 28/4–1/5.
Var: Balderhallen A och B, Eddahallen, Lejonströmsskolan, Campushallen, Anderstorpsgymnasiet och Florahallen.
Klasser: Totalt 25. Allt från dam- och herr- till ungdoms- parasport- och företagsklasser.
Arrangörer: Skellefteå Floorball Club, Skellefteå IBK, Skellefteå IBS, Clemensnäs IF, Rönnskär Railcare IF och Skellefteå PSF.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 september 2023