Karriär

Filippa från Ursviken slog igenom på TikTok och stannade kvar i stan

Egentligen drömmer Filippa Andersson om att bli trummis på heltid.

Men tills vidare jobbar hon med något många unga drömmer om; tjänar pengar på sociala medier där hon istället kan vara slagkraftig med sin humor.

– Egentligen är jag bara mig själv och gör det jag tycker är roligt. Jag försöker släppa fram min personlighet, säger Filippa som har 40 000 följare på TikTok.

Filippa har precis flyttat till vad man kan säga ett "mellanboende". Under tiden hennes kompis är på resande fot utomlands passar Filippa på att låna lägenheten tills hon får sin egen första lägenhet om tre månader.

– Det känns fantastiskt bra, det ska bli så trevligt att få sitt eget och hälsa på mamma och pappa i Ursviken när man känner för det och inte behöva ha dem hack i häl hemma, säger hon.

Men helt själv ska hon inte bo.

– Jag har köpt en liten katt också!

Hela lägenhetsresan började med att Filippa beklagat sig på sociala medier-plattformen TikTok om hur svårt det var för unga att hitta ett boende i dagens Skellefteå. Med sina 40 000 följare fick inlägget spridning vilket i sin tur ledde till att SVT hörde av sig och gjorde ett inslag om bostadsbristens Skellefteå och senare även TV4.

– Jag tycker att det är bra att ämnet lyfts. Det måste bli lättare för unga att flytta till egna lägenheter.

Men att Filippa skulle få genomslag i sociala medier på det här sättet var långt ifrån någon självklarhet.

– Jag började med TikTok väldigt sent jämfört med alla andra, jag fattade typ inte hur det fungerade men började lägga upp lite inlägg om trender och hade turen att det gick bra redan från start. Det har aldrig varit något mål att bli stor, jag har alltid gjort det för att det är kul och kört på utan att tänka på det, säger hon.

Sommaren 2021 nådde hon en första milstolpe med femsiffriga följare.

– 10 000 var ändå lite coolt, medger hon.

Hur skulle du beskriva kanalen?

– Jag gör lite allt möjligt, egentligen försöker jag bara vara mig själv men omedvetet så har det blivit en liten humorstämpel på mig. Jag gör det jag tycker är kul som mode, skönhet och musik som är ett stort intresse för mig, säger Filippa.

Hon växte upp i Ursviken och gick musikprogrammet på Anderstorp med trummor som huvudinstrument. Det blev mycket musik på fritiden.

– Jag vill gärna hitta tillbaka till det igen. Skellefteå är en bra musikstad med många möjligheter, men det kan alltid bli bättre, till exempel med fler replokaler. Det var lite så jag drogs in i det via Kulturskolan, under gymnasiet bodde jag i princip på Mullberget.

Med 40 000 följare kontaktar företag och olika varumärken Filippa med förslag på samarbeten.

Ett drömyrke för många?

– Ja absolut, jag är priviligierad som tjänar pengar på det. Jag kallar mig inte influenser eller Tiktokare, det skulle jag aldrig göra. Jag jobbar bara med det. Många förstår inte hur mycket tid det faktiskt tar och det förstod inte jag heller från början, men all pepp och kärlek jag får från följarna gör att jag gärna håller på.

Vad har du för uppdragsgivare?

– Jag jobbar med olika modeföretag, smink, hudvård, energidryck, dejtingappar och den typen av digitala tjänster. Jag är noggrann med att välja ut vad jag vill sammanföras med, det ska kännas rätt, säger hon.

Utöver sociala medier kör Filippa glassbil och jobbar på ICA Kvantum i Skellefteå.

– Totalt sett är det lite väl mycket jobb men jag trivs jättebra med allt jag gör och vill ändå ha ett "vanligt" jobb för det sociala man får genom kollegorna, säger hon.

Vad ser du för möjligheter som ung i Skellefteå?

– Skellefteå har ändå växt mycket på kort tid, det öppnar nya ställen och folk flyttar hit. När jag gick gymnasiet ställde jag mig inte ens i bostadskö för att jag inte skulle bo här. Men när jag bodde i New York ett år som au pair så insåg jag att Norrland minsann är rätt trevligt ändå. Jag trivs här, det är nära till naturen och man kan gå på promenad utan att behöva möta någon. Alla är så jordnära och det tycker jag verkligen om, allt behöver inte vara så himla ytligt.

Vad drömmer du mer om?

– Jag lever mycket i nuet, det jag sagt är att jag vill jobba med sånt som är kul. Jag förstår att alla dagar inte är kul men jag vill drivas av det och inte behöva vakna med ångest. Kanske startar jag eget inom tv-produktion, marknadsföring, eller så får jag en uppenbarelse att bli sjuksköterska. Självklart vill jag frilansa med trummorna, det hade varit skitkul! Men jag tar det som det kommer!

Namn: Filippa Andersson

Ålder: 20

Bor: Skellefteå

Uppvuxen: Ursviken

Yrke: Influenser, säljare, butiksbiträde

Intressen: Musik, hälsa, mode, skönhet

Favoritbok: Harry Potter-böckerna

Favoritserie: The Vampire Diaries

Favoritmat: Råvaras Spicy Poké bowl

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 september 2023