Högre utbildning

Bo i Skellefteå – läs vad du vill

Campus Skellefteå samlar en salig blandning långväga inflyttare, hemmakära lokalinvånare, distansstudenter och internationella doktorander med en sak gemensamt: De har alla valt Skellefteå som bas för studier och arbete. Tre av dessa är Anna Sundgren, Antonia Alba och Erik Okfors.

Anna Sundgren och Antonia Alba valde distansstudier i Skellefteå för att kunna utbilda sig till sjuksköterska på hemmaplan. För småbarnsmamman Antonia blev det ett naturligt steg efter många år i vårdyrket.

- Jag har arbetat länge som undersköterska, det här blir en möjlighet att utvecklas med något nytt i samma bransch, säger Antonia Alba.

Kurskamraten Anna Sundgren har också hon barn och familj i Skellefteå. Att flytta till Umeå för studier var därför inte aktuellt, och nu har hon snart avklarat sina två första terminer av Umeå universitets sjuksköterskeprogram på distans.

- Det fungerar över lag väldigt bra med distansstudier. Vi har ett antal fysiska träffar varje termin där vi är uppdelade i olika arbetsgrupper, i övrigt sker föreläsningar och seminarier digitalt. Men det ställer höga krav på den kursansvarige, att den är tillgänglig för frågor och stöd.

Med klasskompisarna utspridda i allt från Göteborg till Stockholm och Vilhelmina är det geografiska avståndet stort.

- Men även om vi läser på distans så har vi väldigt bra sammanhållning inom klassen, intygar Antonia Alba.

Största fördelen med distansstudier menar Anna och Antonia är friheten och flexibiliteten. Det ger möjligheten att kunna genomföra studierna på hemmaplan, att styra över sin tid och kunna vara lediga med barnen när det behövs som mest.

- Studier i Umeå hade väl varit möjligt men det är tufft med långa avstånd när man har barn. Jag är jätteglad att den här utbildningen och möjligheten till distansstudier finns, säger Anna Sundgren.

För Erik Okfors innebar studier i Skellefteå i stället en rejäl flytt, 40 mil norrut. Han sökte sig från Sundsvall till Campus Skellefteå att plugga speldesign.

- Jag hade kompisar som flyttat upp från Sundsvall som trivdes väldigt bra i Skellefteå, så det kändes tryggt. Och mottagandet här var fantastiskt, studentlivet med en bra balans av fest och studiefokus passade mig perfekt, berättar Erik Okfors.

Efter tre år tog Erik Okfors examen i dataspelsgrafik och varvade grafikrelaterade uppdrag med jobbet som bartender. Ytterligare en utbildning, denna gång inom datorspelsutveckling, ledde till programmerarjobb. Sedan 2021 har Erik tagit plats hos konsultbolaget Creative Crowd som stöttar utvecklingen av spelindustrikluster.

- Jag ville väldigt gärna stanna kvar i Skellefteå, och min bakgrund inom både design och programmering blev en bra matchning med Creative Crowd.

Idag är Erik väldigt glad att han tog steget och flyttade upp till Skellefteå. För den som är nyfiken på hur det fungerar har han ett råd:

- Du kan alltid höra av dig till skolorna och komma upp på ett besök. Vi är många som flyttat upp och stannat, och som gärna delar med oss av våra erfarenheter.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 november 2023