Hyra ut en bostad

Är du vår bostadshjälte? Vi söker dig som har rum, lägenhet, stuga eller en hel fastighet i Skellefteå kommun som du skulle vilja hyra ut! Det finns ett antal olika vägar att gå och vi stöttar dig genom att svara på dina frågor.

Nya företagsetableringar och samhällsutvecklingen i vår region gör att fler vill flytta till Skellefteå vilket ställer krav på fler bostäder, på både kort och lång sikt. Även om det byggs mycket nytt finns det behov av fler bostäder. I slutet av 2022 beräknas byggnationerna vara i kapp så att utbudet kan möta den efterfrågan som finns. Har du ett boende som du skulle vilja hyra ut så finns det ett antal olika vägar att gå. Känner du dig osäker och har funderingar på hur du bör gå till väga? Kontakta vår bostadslots! Du når bostadslotsen genom att fylla i formuläret nedan, eller ringa Skellefteå kommuns kundtjänst på 0910-73 50 00, knappval 4. Tveka inte att hyra ut din extra bostad!

Tips! Längre ner på sidan hittar du en inspelning från en bostadsträff där representanter från sakkunniga organisationer delar med sig att viktig information kring andrahandsuthyrning.

Kontakt med bostadslotsen

Känns det här med att hyra ut lite krångligt? Det behöver det inte vara. Vår bostadslots stöttar dig och svarar på frågor, men kan inte agera bostadsförmedlare. Fyll i formuläret så blir du uppringd!


Fyll i ditt namn

Vilken boendetyp vill du hyra ut? (frivilligt)

Fyll i ditt telefonnummer

Fyll i din e-postadress (frivilligt)

För dig som vill ha hjälp via en bostadsförmedling

I Skellefteå finns även företag som har som affärsidé att hjälpa dig som privatperson att förmedla boende och hjälpa till vid bostadsuthyrning samt byte av bostad. Här finns:

Skellefteå kommun gör inget urval vid förteckning av företag på den här sidan. Om ditt företag borde finnas med på den här sidan men inte gör det, kontakta då oss på inflyttare@skelleftea.se

Hyra ut till Northvolts anställda och partnerns!

Anmäl ditt intresse för att hyra ut till Northvolt och partners via länken nedan. Beskriv ditt erbjudande och glöm ej kontaktuppgifter.
Du anmäler dig här Länk till annan webbplats.

Information från sakkunniga aktörer kring bostadsuthyrning i andra hand

I denna video från en informationsträff kring bostadsuthyrning berättar ett antal aktörer om det mest grundläggande du behöver veta för att hyra ut din bostad i andra hand. Deltar gör Advokatbyrån Kaiding, Skatteverket, Fastighetsägarna, Skebo, Länsförsäkringar Västerbotten och Northvolt.

Vanliga frågor vid uthyrning av din fastighet

Du får hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år skattefritt – plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Det blir alltså 50 000 kronor per år – skattefritt. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten.
Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent.

För en längre uthyrning är det bra att skriva ett kontrakt. På exempelvis Villaägarnas riksförbunds hemsida finns bra mallar för kontrakt. HÄR finns mallar! Länk till annan webbplats.

Det är upp till varje enskild bostadsrättsförening att godkänna om du får hyra ut eller inte.

Du behöver alltid tillstånd från hyresvärden, annars riskerar du att bli av med hyreskontraktet. Kontrollera vilka regler som gäller för andrahandsuthyrning där du bor. När du fått tillstånd får du inte ta ut högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut möblerat gäller ett påslag på 15 procent på hyran.

För dig som hyr ut en inredd källare eller någon annan del av ditt hus till en hyresgäst för 4 000 kronor per månad hela året, blir det totala tillåtna avdraget 49 600 kronor. Det är mer än hela hyresintäkten, som uppgår till 48 000 kronor. Hela hyresintäkten blir därför helt skattefri.

Enligt 12 kap jordabalken, den så kallade hyreslagen, är hyran inte skälig om den är påtagligt högre än hyran för hus, som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga. Hyran ska bestämmas till ett bestämt belopp. Hyr man ut möblerat så kan man ta en särskild avgift för det.

Det finns flertalet kalkylatorer där man får hjälp att beräkna skälig hyra tex. HÄR! Länk till annan webbplats.

När man hyr ut sin bostad under en längre tid brukar man tala om kallhyra. Då får hyresgästen betala alla löpande kostnader för till exempel el, värme, vatten, sopavgifter och bredband utöver månadshyran.

Det kan vara en god idé att be hyresgästen betala ett par månaders deposition vid längre uthyrning. Om det skulle finnas skador när hyresgästen flyttar så finns möjligheten att göra en reglering innan återbetalning. Detta bör dock stå klart och tydligt i hyresavtalet.

Du ska i vissa fall betala skatt när du hyr ut din privatbostad – bostadsrätt, småhus och hyresrätt. Skattens storlek beror bland annat på vilken hyra du tar ut av din hyresgäst. På Skatteverkets hemsida finns mer information och en enkel beräkningshjälp där du får svar direkt vad du behöver ta upp för beskattning.

Hyra ut privatbostad - bostadsrätt, hus och hyresrätt | Skatteverket Länk till annan webbplats.

Det är olika, vissa bolag har tilläggsförsäkringar. Om du ska hyra ut är det viktigt att du kontrollerar hur just ditt försäkringsbolag ställer sig till uthyrning. Kräv också att hyresgästen har egen hemförsäkring och att du får en kopia på försäkringsbrevet utfärdat på rätt adress. Kontrollera vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Underlätta så mycket du bara kan för hyresgästen. Sätt gärna ihop en skriftlig information kring de speciella saker man ska tänka på i ditt hem. Hur fungerar eventuellt larm, var finns brandsläckaren och alla brandvarnare och var sitter huvudkranen till vattnet, vad är lösenordet till ditt wifi och hur sätter man på tv:n?
En lista med instruktioner kring vad som gäller med städning och skötsel kan också var till stor nytta och vart hyresgästen kan vända sig vid frågor, stora som små. Tipsa gärna på saker i närområdet som kan vara bra att veta.

Tips på saker att tänka på:


  • Ta referenser.
  • Gör en besiktning vid in- och utflytt och låt hyresgästen skriva under.
  • Upprätta en inventarieförteckning som hyresgästen får skriva under om du hyr ut möblerat.

Källa: Fastighetsägarna Länk till annan webbplats., Villaägarna Länk till annan webbplats.

Mer om bostäder och uthyrning

Reportage

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 oktober 2022

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.