Sport för hela året

I Skellefteå Kraft Arena kan du se fartfylld och spännande ishockey när Sveriges bästa AIK spelar. På travet kan du se högklassigt trav året runt. Men glöm inte att sporta lite på egen hand också. Besök badhusen, Vitbergsområdet och skateparken eller testa discgolf, hästridning eller varför inte klättring?

Upptäck Skellefteås idrottsliv!

Badhus. Med åtta badhus runt om i kommunen finns det plats för såväl barnfamiljer som motionssimmare och vattengympaälskare. Dessutom har flera av badhusen gym och relaxavdelningar.

Sommarbad. Det finns gott om svalkande badställen för sommarvarma Skelleftebor. Stadsnära och uppskattade alternativ är Vitbergsbadet och Kågebadet, som bägge har uppvärmda pooler för både barn och vuxna. Det finns även flera badvänliga sjöar utspridda i kommunen, till exempel Falkträsket och Långnäset. Sugen på långgrunda stränder med härlig finkornig sand? Missa då inte Byske havsbad, Bovikens havsbad och Danielstens havsbad i Bureå.

Rodel. Sveriges största alpinrodelklubb tränar kälksport på Vitbergsområdet. Är du sugen på att testa? Välkommen söndagar klockan 16.30 - 17.30.

Gokart. Skellefteå Karting Arena är en toppmodern anläggning med både hyrkart och egen bana för de minsta. Skellefteå Motorsällskap bedriver här kartingskola för de som vill engagera sig mer långvarigt i sporten.

Golfklubben. Skellefteå Golfklubb, fem kilometer från centrum, är en av världens nordligaste 27-hålsanläggningar. Sommartid kan du spela dygnet runt!

Discgolf. Banan i Bergsbyn är i absolut världsklass, med 29 utmanande hål samt café, övernattningsmöjligheter, putting green och uthyrning av discar.

Skateparken. Folkparkens aktivitetspark är ett populärt tillhåll för barn och ungdomar som gillar skate, inlines, kickbike och cykel. Parken bjuder på en stor bowl, vertikalvägg, snakerun samt en streetyta. På Folkparksområdet finns även planer där du kan utmana dina vänner i beachvolley och streetbasket – dessutom kan du testa att bestiga Klättringssvampen.

Ridhus. Det finns många ridhus, hästklubbar och föreningar i Skellefteå då intresset för hästar är stort. Skellefteå Ridklubb ligger i centrala Skellefteå och är en av landets största ridskolor med allt från kurser och träningar, tävlingar och drop-in-ridning till privatlektioner och ridläger. Dessutom finns det ridhus i Ersmark och Gummark samt flera aktiva ridklubbar, hästföreningar och körsällskap i kommunen. Upptäck även Skellefteå travskola som erbjuder utbildningar och aktiviteter inom travsport för alla åldrar.

Baseboll och Softboll. När Skellefteå Baseboll Softbollklubb återuppstod hösten 2017 var målet att på sikt etablera sporten i stan igen. Det har de redan lyckats med. Klubben prioriterar barn- och ungdomsverksamheten och uppmuntrar alla som är intresserade att komma och prova på.

Händer i Skellefteå inom sport!

Spännande tävlingar

  1. Vintersim med stor prestige. Skandinaviska Mästerskapet i vintersim genomförs sedan 2012 i en uppsågad vak i älven mitt inne i Skellefteå. Den populära tävlingen arrangeras av ”Mörkrets och kylans glada vänner” – en grupp människor som vill hylla de mörka perioderna i norra Norrland.
  2. Skellefteå Beach Soccer. Skellefteå Beach Soccer är en av Sveriges största beachturneringar i strandfotboll. Cupen lockar tusentals besökare varje sommar till Bovikens havsbad och är en strandfest för alla som gillar fotboll, sommar och strand.
  3. Broarna runt. Det klassiska loppet ”Broarna runt” anordnas varje vår av Skellefteå AIK Friidrottsklubb – en tradition sedan 1965. Promenera eller jogga den vackra sträckan mellan Skellefteås broar i eget tempo eller tävla mot andra Skelleftebor.
  4. Utmaningen. En löpupplevelse i natursköna Vitbergsterrängen. Ett lopp uppför de brantaste backarna, genom de blötaste och lerigaste myrarna och vattendragen. Ett inspirerande och utmanande lopp där banan är hemlig fram till tävlingsstart!

Reportage: Sport

Reportage: Sport

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 augusti 2023