Därför lockar Skellefteå

Skellefteå växer snabbt. Människor från alla delar av Sverige och Norden söker sig till kuststaden i norra Sverige. Möjligheten att hitta rätt jobb på en plats där det är lätt att trivas är en anledning.

Att flytta till en ny plats är ett stort steg. För många innebär det en flytt. Då måste mycket stämma.

Karriärbytaren Jenny Carlsson hittade rätt i Skellefteå. Hon flyttade med sin man och två barn från Oslo där hon jobbade som visual merchandiser. I dag är hon skiftledare på Northvolt.

– Jag var i en ganska smal bransch och i en storstad som Oslo fungerade det, berättar Jenny. Samtidigt har det blivit allt viktigare för mig att jobba med något som stämmer överens med mina värderingar. Att få bidra till den gröna omställningen kändes helt rätt.

14 000 nya arbetstillfällen

Northvolt kommer att sysselsätta närmare 5 000 personer när det är fullt utbyggt. Det är en stark motor i Skellefteås omvandling. Men tillväxt sker inom de flesta områden. Fram till 2030 kan det handla om 14 000 nya arbetstillfällen på orten. Hälften av dem skapas inom offentlig sektor, service och tjänsteföretag.

Kort sagt, i Skellefteå ropas det efter många sorters kompetenser. Det är både en stor möjlighet och en utmaning för en kommun. Det handlar inte bara om arbetstillfällen, livet runt om kring måste också kännas rätt och fungera.

– Människor som nyss tagit steget är de som bäst kan svara på hur det faktiskt varit. Vi ville lyssna på deras berättelser och bestämde oss för att genomföra en undersökning, berättar Helena Renström, som är marknadschef på Skellefteå kommun. Hon berättar att den visade att positiva omdömen ofta handlade om att Skellefteåborna hade ett jordnära sätt att vara och att platsen präglades av framåtanda och nytänkande.

Förlåt för att det blev så bra

En familj som deltog i undersökningen har flyttat till ett mindre samhälle utanför Skellefteå. De tvekade nästan att ge sitt omdöme – för att det var för bra: ”Man vill nästan inte prata om det, för man skäms över hur bra det blev. En superidyll. Jag har får runt omkring mig här nu när vi pratar, och en liten fågelsjö. Har precis cyklat hem från jobbet en kilometer bort och hämtat på förskolan på vägen. Det hade inte kunnat bli bättre.”

Det låter nästan som en överdrift. Men då Skellefteå, i sällskap med platser som Stora barriärrevet och Valencia, nyligen utsågs till en av världens ”50 Greatest Places” av ansedda Time Magazine, så verkar det plötsligt inte lika osannolikt.

Det första som lyfts fram i motiveringen är värmen. Inte så mycket lufttemperaturen utan snarare välkomnandet. Lägg det till känslan av att vara på en av platserna där den hållbara omställningen är som mest påtaglig. En annan intervjuperson i Skellefteås undersökning sammanfattade sina känslor:

”Hela världen har kommit till Skellefteå. Allt sker utanför mitt fönster. Tänk att man får vara med om det här.”

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 september 2023