Utbildning på engelska

Skellefteå växer snabbt och miljardinvesteringar i nya industrier gör platsen till en internationell samlingspunkt. Människor från hela världen som kommer till Skellefteå för att leva och arbeta och det finns engelskspråkig undervisning för alla åldrar och nivåer. Det är även en möjlighet för Skellefteåbor som vill skapa en språklig grund för till exempel studier eller arbete utomlands.

För medflyttande barn och ungdomar finns det både grundskola och gymnasium med engelska som undervisningsspråk. Dessutom erbjuds engelskspråkiga universitetsstudier inom några av de områden där Skellefteå har en internationellt stark position.

Engelska skolan

På Internationella Engelska Skolan i Skellefteå (F-9) genomförs huvuddelen av undervisningen på engelska och skolan har en stor andel lärare med engelska som modersmål.

IBDP International Baccalaureate Diploma Programme Kanalskolan

Skellefteå kommun erbjuder engelskspråkig undervisning på gymnasienivå. Programmet ligger på Kanalskolan och är en mix mellan samhällsprogrammet och naturprogrammet. Utbildningen är förberedande för vidare universitetsstudier både i Sverige och andra länder. Den riktar sig till både de som flyttat till Skellefteå från andra länder och för svenska studenter i åldrarna 16 - 19 år med internationella ambitioner.

Studieförbund

Medborgarskolan i Skellefteå erbjuder med regelbundna mellanrum kurser i engelska, både för nybörjare och på avancerad nivå. Information om när kurserna genomförs finns på Medborgarskolans webb.

Internationell student Campus Skellefteå

Genom Luleå tekniska universitet och Umeå universitet erbjuder Campus Skellefteå universitetsutbildningar på engelska inom några av Skellefteås mest profilerade områden. Det handlar om alltifrån datorspelsutveckling och träteknik, till maskinteknik och hållbar datorkommunikation.

Engelska skolan

På Internationella Engelska Skolan i Skellefteå (F-9) genomförs huvuddelen av undervisningen på engelska och skolan har en stor andel lärare med engelska som modersmål.

IBDP International Baccalaureate Diploma Programme Kanalskolan

Sedan hösten 2022 erbjuder Skellefteå kommun engelskspråkig undervisning på gymnasienivå. Programmet ligger på Kanalskolan och är en mix mellan samhällsprogrammet och naturprogrammet. Utbildnigen är förberedande för vidare universitetsstuider både i Sverige och andra länder. Den riktar sig till både de som flyttat till Skellefteå från andra länder och för svenska studenter med internationella ambitioner.

Studieförbund

Medborgarskolan i Skellefteå erbjuder med regelbundna mellanrum kurser i engelska, både för nybörjare och på avancerad nivå. Information om när kurserna genomförs finns på Medborgarskolans webb.

Internationell student Campus Skellefteå

Genom Luleå tekniska universitet och Umeå universitet erbjuder Campus Skellefteå universitetsutbildningar på engelska inom några av Skellefteås mest profilerade områden. Det handlar om alltifrån datorspelsutveckling och träteknik, till maskinteknik och hållbar datorkommunikation.

Berättelser från Skellefteå

  • Bo i Skellefteå – läs vad du vill

    Campus Skellefteå samlar en salig blandning långväga inflyttare, hemmakära lokalinvånare, distansstudenter och internationella doktorander med en sak gemensamt: De har alla valt Skellefteå som bas för studier och arbete. Tre av dessa är Anna Sundgren, Antonia Alba och Erik Okfors.

    Två kvinnor står i ett bibliotek och håller i var sin bok
  • Föräldraskap och musik – i ljuv harmoni?

    Fem skönsjungande Skellefteåpappor har charmat musikvärlden. Att Dad Harmony kan sina stämmor vet vi. Men hur är de egentligen som pappor? Och hur kombinerar man livet som musiker med hämtning, lämning och godnattsagor?

  • Stort sug att flytta norrut vid Piteås och Skellefteås rekryteringsevent på Skansen

    Intresset för att flytta norrut när Piteå och Skellefteå bjöd in till rekryteringseventet P.S. Saknar dig på Skansen. 1200 personer hade anmält sig och såväl kommunerna som medverkande företag hade fullt upp hela dagen med att besvara besökarnas frågor om lediga jobb, bostäder, barnomsorg, skolor och livet i norr. Nu hoppas vi på många nya invånare i våra kommuner.

  • Fullt blås i Bodans instrumentfabrik

    Han ä r syntaren som blev ” Big in Japan”. Det här ä r den smått osannolika historien om hur Johan Berglund fr ån Bodan, Skellefteå, tog sin hobby hela vägen fr ån källaren till Kung Charles kröning.

  • Mer fokus på jobb och rekrytering på succéeventet P.S. Saknar dig!

    Ifjol tog 1500 personer chansen att träffa Piteås och Skellefteås arbetsgivare när Skellefteå och Piteå kommun arrangerade P.S. Saknar dig! på Skansen. Den 25 november återkommer det uppskattade eventet. Nu med ännu större fokus på jobb och rekrytering för alla som är intresserade av att flytta till norra Sverige.

  • De fick uppleva hur det är att jobba och leva i Skellefteå

    Hur är det att jobba, bo och leva i Skellefteå? Det fick deltagare i Relocate-projektet från Stockholm och Malmö prova på under några dagar i mars. Under resan till Skellefteå fick de lära känna staden och träffa potentiella arbetsgivare. – Det var wow, säger Alejandro Zuaznabar, vars liv snart tar en spännande vändning. Deltagarna var arbetssökande från Stockholm och Malmö som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen eller Jobbtorg. De var redan nyfikna på Skellefteå, men visste ganska lite om platsen. Under dagarna i Skellefteå fick de träffa arbetsgivare som vill rekrytera. De fick även information om att hitta bostad, vilka kultur- och fritidsaktiviteter som finns i stan och vilka stöd som erbjuds till inflyttare. De fick även vara med på en stadsvandring. Trygg miljö Silvia Valentinova Yilmaz Dalgin bor sedan åtta månader i Malmö med sin man och deras två barn. Hon har tidigare jobbat som språklärare i hemlandet Turkiet. Silvia kom i kontakt med Relocate genom Internationella Kvinnoföreningen i Malmö och hon var imponerad av det hon fick se i Skellefteå. – En liten, men vacker stad. Jag vill att mina barn ska växa upp i en trygg miljö. Jag tror att Skellefteå är en väldigt bra plats för det, säger hon. Under resan fick Silvia träffa medarbetare från Skellefteå kommuns förvaltning för utbildning och arbetsmarknad. Mötet kändes bra, tycker Silvia. Nu väntar hon på registerutdrag som ska skickas in till kommunen för att kunna jobba som lärare. Sedan hoppas hon på ett jobberbjudande – och en flytt norrut. ­– Det känns jättespännande. Jag längtar verkligen efter att få jobba som lärare igen. Och Skellefteå ser ut som en väldigt bra plats för mig och min familj. Jag vill lära mig åka skidor, säger hon. Freja Bröste som är platschef på bemanningsföretaget Konsultia i Skellefteå var en av de arbetsgivare som deltog under resan. – Det var bra uppstyrt och de kandidater som jag träffade var både bra, trevliga och kompetenta. Det kändes som att de faktiskt hade tänkt igenom en eventuell flytt, säger hon. ”Öppna och trevliga” För deltagaren Alejandro Zuaznabar från Stockholm var resan det första besöket i Skellefteå. Han studerar till byggnadsingenjör inom mark och vatten. Även Alejandro fick mycket positiva intryck av Skellefteå. – En jättetrygg plats, och bra energi från folk. Alla har varit öppna och trevliga. Det händer inte alltid här i Stockholm, säger han och skrattar. För Alejandro är besöket i Skellefteå något av en solskenshistoria. Han har nämligen fått ett jobberbjudande hos byggbolaget Contractor, som vill anställa honom som arbetsledare inom mark- och anläggning. – Det var wow! Det har gått otroligt snabbt. Det känns som att vi får möjligheten till ett helt nytt liv, säger han. För ett par dagar sen kom Alejandro upp till Skellefteå igen, och redan denna vecka är det dags för den första arbetsdagen. Hans sambo har fått arbetsintervju med kommunens måltidsenhet. Och de tre barnen ser fram emot att lära känna en ny stad.

    En kvinna och två män sitter i fåtöljer och pratar

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 februari 2024