Inflyttare - varmt välkommen till Skellefteå!

En av de största fördelarna med Skellefteå är att människor hinner mer utan att behöva skruva upp tempot. Mångsidigheten och de korta avstånden får helt enkelt tillvaron att lättare gå ihop. Här finns förutsättningarna att leva tryggt och samtidigt utforska nya drömmar.

Lyssna på låten eller se videon

Min hemstad

Kanske känner du det. Det vi har här. Det där enkla. Närheten men samtidigt storheten. Någonstans att leva ut - på riktigt. Med sammanhållning. Kämparglöd. Stora idéer. Det här är vår hemstad!

Mer av platsen

Berättelser från Skellefteå!

Läs de senaste reportagen om Skellefteå och människorna som gör Skellefteå till den plats det är. Häng med!

 • Hyra ut sin bostad – en vinst för alla inblandade

  Efterfrågan på att hitta en bostad i Skellefteå är större än på länge – för den som har utrymme finns det möjligheter att hjälpa till för att lätta på bostadstrycket. Vi hälsade på hos familjen Lundmark som har stor erfarenhet av att hyra ut. – Det har gett oss mycket glädje genom åren och fina kontakter med nya människor, säger Lennart Lundmark.

 • Lokala boktips till julledigheten

  Få saker kan vara så avkopplande och nervkittlande på samma gång som en riktigt bra bok. Under julledigheten finns det förutsättningar att luta sig tillbaka i favoritfåtöljen och sträckläsa. Ett ypperligt läge att grotta ner sig i en eller flera av våra stora Skellefteåförfattare. Jonas Lundqvist, som varit med och producerat Berättarfestivalen sedan starten 2009, ger sina bästa tips på titlar skrivna av berättare från bygden.

  Jonas Lundqvist sitter i en fåtölj med hög rygg, han har benen i kors och läser en bok som han håller i knät.
 • Nya webbplatser för platsen

  För ett halvår sedan lanserade Skellefteå kommun sin nya webb för invånare och nu har det blivit dags för platsvarumärkets uppdaterade webbplatser att lanseras. Det betyder nya webbar för såväl inflyttare och studenter som för näringsliv.

 • Vallen vill växa – här lever landsbygden

  Vallen är så mycket mer än bara en by i Skellefteå kommun. Här lever och frodas människor som alla bidrar till en landsbygd som andas livskvalitet. – Det känns som att man sitter och skryter, men det är ju den sanning som jag upplever, säger Johan Andersson, infödd Vallenbybo.

 • "Vebomark- Det är här det händer!"

  Det finns många livskraftiga byar runt om i Skellefteå. Men kanske är det något alldeles speciellt med Vebomark. – Här händer det mest per capita, utlovar Torbjörn Vallgren som är det närmaste av en urinvånare i byn. Vi var naturligtvis tvungna att hälsa på i ”Vebo” för att se om påståendet stämmer. Och vi blev inte besvikna.

 • Jobben finns i Skellefteå

  Det är i norra Sverige framtidens jobb finns och särskilt i Skellefteå. Tack vare byggandet av Northvolts batterifabrik planeras det för 3000 nya arbetstillfällen. Utöver detta kan vi förvänta oss en tillväxt på 7000 jobb som en följd av andra nyetableringar och ökat servicebehov. Men var finns framtidens jobb? Och vad jobbar vi med i dag? Vi har gjort en djupdykning i siffrorna som beskriver näringslivs- utvecklingen i Skellefteå. Västerbotten har lägst arbetslöshet i landet och Skellefteå har den högsta tillväxten, dessutom flyttar det in fler än det flyttar ut. Men vi kommer att behöva bli fler Skellefteåbor för att tillsätta alla arbetstillfällen. – Är du en av dem eller känner du någon som vill flytta hit?

 • Här blir drömmar till verklighet

  Hur fångar man upp blivande entreprenörer som har en idé? Skellefteå har den unika stödorganisationen SmartUp som stöttar idéskaparna – oavsett om drömmen föddes runt ett middagsbord i Skellefteå eller i en verkstad i Aleppo, Syrien. Vi har träffat Jenny Moberg och Therese Johansson, som blivit nominerade till årets SmartUp, och Mohamad Sassila som lever sin dröm.

 • Nybyggarna – från dröm till verklighet

  För fem år sedan kunde familjen Kärnebro sätta nyckeln i dörren på sitt nya hus. Då stod deras egendesignade lösvirkeshus på Sunnanå klart. – Det var en period av mycket funderande och val, men det blev precis som vi ville ha det, säger Emma.

 • Därför valde vi Skellefteå

  Från Brooklyn, Blackburn och Umeå – vägarna till Skellefteå kan se ut på många olika sätt. Vi har träffat hemvändare och inflyttare som dragits till Skellefteå och blivit kvar.

 • Med havet som granne året runt

  Beslutet att sälja västerbottensgården med cykelavstånd till Skellefteås centrum är inget som Alexandra Sundberg och David Forsström har ångrat. – Det räcker att titta ut över havet och den här föränderliga vyn så känner man sig hemma, säger Alexandra.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

Missa inget. Följ oss på sociala medier! Facebook Instagram LinkedIn YouTube