Inflyttare - varmt välkommen till Skellefteå!

En av de största fördelarna med Skellefteå är att människor hinner mer utan att behöva skruva upp tempot. Mångsidigheten och de korta avstånden får helt enkelt tillvaron att lättare gå ihop. Här finns förutsättningarna att leva tryggt och samtidigt utforska nya drömmar.

Populära sidor

Populära sidor

Kvinna i gul kavaj som står mot en gul vägg och lyfter sitt eget hår

Här finns jobben

Välkommen hem!

Arbetsmarknaden i Skellefteå blomstrar och behöver dig och din kompetens. Med flera tusen jobb i platsbankerna och Sveriges lägsta arbetslöshet finns attraktiva jobb vilken bransch du än är verksam i!

Välkommen hem till Sveriges bästa arbetsmarknad!

Aktuellt

Aktuellt

Lyssna på låten eller se videon

Min hemstad

Kanske känner du det. Det vi har här. Det där enkla. Närheten men samtidigt storheten. Någonstans att leva ut - på riktigt. Med sammanhållning. Kämparglöd. Stora idéer. Det här är vår hemstad!

Mer av platsen

Berättelser från Skellefteå!

Läs de senaste reportagen om Skellefteå och människorna som gör Skellefteå till den plats det är. Häng med!

  • De fick uppleva hur det är att jobba och leva i Skellefteå

    Hur är det att jobba, bo och leva i Skellefteå? Det fick deltagare i Relocate-projektet från Stockholm och Malmö prova på under några dagar i mars. Under resan till Skellefteå fick de lära känna staden och träffa potentiella arbetsgivare. – Det var wow, säger Alejandro Zuaznabar, vars liv snart tar en spännande vändning. Deltagarna var arbetssökande från Stockholm och Malmö som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen eller Jobbtorg. De var redan nyfikna på Skellefteå, men visste ganska lite om platsen. Under dagarna i Skellefteå fick de träffa arbetsgivare som vill rekrytera. De fick även information om att hitta bostad, vilka kultur- och fritidsaktiviteter som finns i stan och vilka stöd som erbjuds till inflyttare. De fick även vara med på en stadsvandring. Trygg miljö Silvia Valentinova Yilmaz Dalgin bor sedan åtta månader i Malmö med sin man och deras två barn. Hon har tidigare jobbat som språklärare i hemlandet Turkiet. Silvia kom i kontakt med Relocate genom Internationella Kvinnoföreningen i Malmö och hon var imponerad av det hon fick se i Skellefteå. – En liten, men vacker stad. Jag vill att mina barn ska växa upp i en trygg miljö. Jag tror att Skellefteå är en väldigt bra plats för det, säger hon. Under resan fick Silvia träffa medarbetare från Skellefteå kommuns förvaltning för utbildning och arbetsmarknad. Mötet kändes bra, tycker Silvia. Nu väntar hon på registerutdrag som ska skickas in till kommunen för att kunna jobba som lärare. Sedan hoppas hon på ett jobberbjudande – och en flytt norrut. ­– Det känns jättespännande. Jag längtar verkligen efter att få jobba som lärare igen. Och Skellefteå ser ut som en väldigt bra plats för mig och min familj. Jag vill lära mig åka skidor, säger hon. Freja Bröste som är platschef på bemanningsföretaget Konsultia i Skellefteå var en av de arbetsgivare som deltog under resan. – Det var bra uppstyrt och de kandidater som jag träffade var både bra, trevliga och kompetenta. Det kändes som att de faktiskt hade tänkt igenom en eventuell flytt, säger hon. ”Öppna och trevliga” För deltagaren Alejandro Zuaznabar från Stockholm var resan det första besöket i Skellefteå. Han studerar till byggnadsingenjör inom mark och vatten. Även Alejandro fick mycket positiva intryck av Skellefteå. – En jättetrygg plats, och bra energi från folk. Alla har varit öppna och trevliga. Det händer inte alltid här i Stockholm, säger han och skrattar. För Alejandro är besöket i Skellefteå något av en skolskenshistoria. Han har nämligen fått ett jobberbjudande hos byggbolaget Contractor, som vill anställa honom som arbetsledare inom mark- och anläggning. – Det var wow! Det har gått otroligt snabbt. Det känns som att vi får möjligheten till ett helt nytt liv, säger han. För ett par dagar sen kom Alejandro upp till Skellefteå igen, och redan denna vecka är det dags för den första arbetsdagen. Hans sambo har fått arbetsintervju med kommunens måltidsenhet. Och de tre barnen ser fram emot att lära känna en ny stad.

    En kvinna och två män sitter i fåtöljer och pratar
  • Isabelle och Petter hittade sitt drömliv på landet

    Från en lägenhet i Göteborg till restaurering och renoveringsobjekt i Ljusvattnet utanför Burträsk. Isabelle och Petter Knyck följde sina drömmars mål och gjorde helomvändning i livet. Husrenovering, odling och bygemenskap har gjort att paret hittat hem.

    Två personer står i ett växthus
  • Veterinärerna hittade sitt drömliv i Skellefteå

    Det är synd om beageln Molle som ligger med nacksmärtor på undersökningsbordet framför veterinären Marta Perszko. – Det är lätt att engagera sig känslomässigt i djurens bästa och man blir ofta som en psykolog för ägarna också, säger hon och tar ett blodprov. För drygt två år sedan kom Marta och maken Mikolaj, som också är veterinär, till Skellefteå och förälskade sig i bygden. – Det var som att komma hem, säger han. Just nu jobbar de på varsitt håll. Marta på Lapplands Djurklinik och Mikolaj hemma i Ragvaldsträsk som föräldraledig med parets två döttrar. – Jag har aldrig varit lika glad som nu och samtidigt lika trött, säger han och skrattar. – Men det är fantastiskt. Vår första dotter var liten när vi bodde i Polen och jag jobbade alldeles för mycket då, så därför känns det bra att jag har möjlighet att vara hemma nu, säger han. Men vi tar det från början. Allt började faktiskt med en jobbannons på Facebook. "Vi söker veterinärer" som rubriken löd till djurklinikens inlägg som fångade deras intresse. – Det är fördelen med Facebookannonser, det är lätt att kolla med någon som jobbar där om allt är okej. Det finns många aktiva veterinärgrupper som man kan gå via och det gjorde vi eftersom vi aldrig ens varit i Sverige tidigare, säger Marta. Sagt och gjort, snart hade de hittat ett hus att hyra vid Boviksbadet och var redo att ta sig an sitt nya liv. Det här med att våga sig på nya äventyr har aldrig varit något som hindrat Marta och Mikolaj. De hade redan hunnit med att jobba några år utanför Liverpool i England. – Det var en bra erfarenhet men hårt jobb. Marta blev gravid när vi bodde där och eftersom vi inte visste något om barn ville vi ha nära till hjälpen, släkt och vänner, säger Mikolaj. Flytten tillbaka till Polen betydde dock att lönen störtdök samtidigt som arbetstempot var mycket hårt. En dålig kombination och båda kände att det måste gå att hitta en bättre balans mellan jobb och familjeliv. – Vi träffade andra veterinärer som jobbade i Sverige och var väldigt nöjda med livet. Med ett litet barn upplevde vi att det var extra viktigt för oss också, säger han. I Skellefteå har båda jobbat deltid och känner nu att livspusslet ligger perfekt. – Efter Storbritannien var vår kravbalans lite annorlunda, mest för våra barns skull så att vi kan ge dem en bra framtid. Vi är så nöjda med vårt val att komma hit, säger Marta. – Jag älskar Norrland, det är en fantastisk plats, tänk att få bo med skogen så nära. Vi känner oss hemma i Ragvaldsträsk och älskar den här platsen. Nu börjar vi ha mer kontakt med grannarna och hjälper varandra. Ibland hör någon av sig och har problem med sin tupp eller jakthund, då får man ställa upp, säger Mikolaj.

  • Så många bostadsprojekt blev klara i Skellefteå 2022

    Byggkranar, omdirigerade vägar och områden som förvandlas. Bilden av det nya Skellefteå som växer så det knakar i sömmarna har blivit en vanlig syn. Nu står det också klart att det färdigställdes 800 nya bostäder under 2022. – Det här är mycket roligare siffror än 2011 när vi sålde en enda villatomt. Under 2023 kommer det att byggas minst lika mycket bostäder och vi ska fortsätta skapa möjligheter för den som vill bygga, säger Patrik Larsen, Mark- och exploateringschef på Skellefteå kommun.

  • Så fick Mats jobb utan rätt branscherfarenhet: "Vi ser till rätt människa istället"

    Hur navigerar man som företag för att hitta kompetent personal i ett Skellefteå där kampen om nya medarbetare är stenhård? Scandic vågade tänka i nya banor och rekryterade Mats Bergqvist från Svenska kyrkan som nu studerar Scandics interna ledarskapsutbildning. – Vi vill hellre bygga och stärka individen än att stirra oss blinda på ett CV. Det är människan som är viktig, säger Elin Burström, hotelldirektör.

  • Nu kan Skellefteåbor få id-kort på hemmaplan

    Från och med den 8 februari går det att ansöka om Skatteverkets id-kort på Statens servicecenters servicekontor på Kanalgatan 77. Det innebär att det nu blir det enklare för boende i Skellefteå med omnejd att ansöka om id-kort.

  • Kockparet från Peru och Portugal hittade sitt hem i Skellefteå

    Kockarna Lizandro Quevedo och Maria Neves hade länge funderat på att lämna Göteborg för en mindre stad. Och när Lizandro i slutet av 2021 såg att Skellefteå kommun sökte kockar gick det fort. Han skickade in en ansökan, blev uppringd dagen därpå och sedan blev både han och Maria erbjudna jobb i Skellefteå kommuns kök. – Det blev jackpot för alla, säger Lizandro.

  • Bryggargatan utbildar och rekryterar gymnasieelever för att klara rekryteringsbehovet

    Bryggargatan har ända sedan starten 2011 erbjudit restaurangelever praktik och extrapass samtidigt som de går på gymnasiet. Ungdomarna utbildas och får större ansvar i köket i takt med att kompetensen växer. – Restaurang- och livsmedelsprogrammet har varit vår rekryteringsbas i alla år och vi har kompetens för att utbilda eleverna. Bara de är inspirerade och redo att göra sitt bästa varje dag, säger Bryggargatans ägare och grundare Jon Oskar Arnason.

  • Före detta skolministern besökte Skellefteå och föreläste under Prideveckan

    Sedan 2014 har Skellefteå kommun bjudit in till ett lunchseminarium i samband med att RFSL anordnat Prideveckan. Denna gång var det dags för Lina Axelsson Kihlblom, som blev den första transsexuella personen i Sveriges regering när hon tillträdde 2021, att föreläsa. – Det blir en historia om en jätteresa på ett personligt plan som samtidigt speglar samhället, säger hon.

  • Filippa från Ursviken slog igenom på TikTok och stannade kvar i stan

    Egentligen drömmer Filippa Andersson om att bli trummis på heltid. Men tills vidare jobbar hon med något många unga drömmer om; tjänar pengar på sociala medier där hon istället kan vara slagkraftig med sin humor. – Egentligen är jag bara mig själv och gör det jag tycker är roligt. Jag försöker släppa fram min personlighet, säger Filippa som har 40 000 följare på TikTok. Filippa har precis flyttat till vad man kan säga ett "mellanboende". Under tiden hennes kompis är på resande fot utomlands passar Filippa på att låna lägenheten tills hon får sin egen första lägenhet om tre månader. – Det känns fantastiskt bra, det ska bli så trevligt att få sitt eget och hälsa på mamma och pappa i Ursviken när man känner för det och inte behöva ha dem hack i häl hemma, säger hon. Men helt själv ska hon inte bo. – Jag har köpt en liten katt också! Hela lägenhetsresan började med att Filippa beklagat sig på sociala medier-plattformen TikTok om hur svårt det var för unga att hitta ett boende i dagens Skellefteå. Med sina 40 000 följare fick inlägget spridning vilket i sin tur ledde till att SVT hörde av sig och gjorde ett inslag om bostadsbristens Skellefteå och senare även TV4. – Jag tycker att det är bra att ämnet lyfts. Det måste bli lättare för unga att flytta till egna lägenheter. Men att Filippa skulle få genomslag i sociala medier på det här sättet var långt ifrån någon självklarhet. – Jag började med TikTok väldigt sent jämfört med alla andra, jag fattade typ inte hur det fungerade men började lägga upp lite inlägg om trender och hade turen att det gick bra redan från start. Det har aldrig varit något mål att bli stor, jag har alltid gjort det för att det är kul och kört på utan att tänka på det, säger hon. Sommaren 2021 nådde hon en första milstolpe med femsiffriga följare. – 10 000 var ändå lite coolt, medger hon. Hur skulle du beskriva kanalen? – Jag gör lite allt möjligt, egentligen försöker jag bara vara mig själv men omedvetet så har det blivit en liten humorstämpel på mig. Jag gör det jag tycker är kul som mode, skönhet och musik som är ett stort intresse för mig, säger Filippa. Hon växte upp i Ursviken och gick musikprogrammet på Anderstorp med trummor som huvudinstrument. Det blev mycket musik på fritiden. – Jag vill gärna hitta tillbaka till det igen. Skellefteå är en bra musikstad med många möjligheter, men det kan alltid bli bättre, till exempel med fler replokaler. Det var lite så jag drogs in i det via Kulturskolan, under gymnasiet bodde jag i princip på Mullberget. Med 40 000 följare kontaktar företag och olika varumärken Filippa med förslag på samarbeten. Ett drömyrke för många? – Ja absolut, jag är priviligierad som tjänar pengar på det. Jag kallar mig inte influenser eller Tiktokare, det skulle jag aldrig göra. Jag jobbar bara med det. Många förstår inte hur mycket tid det faktiskt tar och det förstod inte jag heller från början, men all pepp och kärlek jag får från följarna gör att jag gärna håller på. Vad har du för uppdragsgivare? – Jag jobbar med olika modeföretag, smink, hudvård, energidryck, dejtingappar och den typen av digitala tjänster. Jag är noggrann med att välja ut vad jag vill sammanföras med, det ska kännas rätt, säger hon. Utöver sociala medier kör Filippa glassbil och jobbar på ICA Kvantum i Skellefteå. – Totalt sett är det lite väl mycket jobb men jag trivs jättebra med allt jag gör och vill ändå ha ett "vanligt" jobb för det sociala man får genom kollegorna, säger hon. Vad ser du för möjligheter som ung i Skellefteå? – Skellefteå har ändå växt mycket på kort tid, det öppnar nya ställen och folk flyttar hit. När jag gick gymnasiet ställde jag mig inte ens i bostadskö för att jag inte skulle bo här. Men när jag bodde i New York ett år som au pair så insåg jag att Norrland minsann är rätt trevligt ändå. Jag trivs här, det är nära till naturen och man kan gå på promenad utan att behöva möta någon. Alla är så jordnära och det tycker jag verkligen om, allt behöver inte vara så himla ytligt. Vad drömmer du mer om? – Jag lever mycket i nuet, det jag sagt är att jag vill jobba med sånt som är kul. Jag förstår att alla dagar inte är kul men jag vill drivas av det och inte behöva vakna med ångest. Kanske startar jag eget inom tv-produktion, marknadsföring, eller så får jag en uppenbarelse att bli sjuksköterska. Självklart vill jag frilansa med trummorna, det hade varit skitkul! Men jag tar det som det kommer!

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

Missa inget. Följ oss på sociala medier! Facebook Instagram LinkedIn YouTube