Skellefteås näringsliv

Skellefteå ska kännetecknas av ett expansivt, kreativt och branschledande näringsliv och en bred och växande arbetsmarknad, där nya företag och verksamheter etableras och där befintliga växer. Vårt uppdrag är att stötta den utvecklingen och stimulera både bredd och spets i ett näringsliv som redan andas innovation. Vi finns för dig och ditt företag, tillsammans tar vi oss långt!

Aktuellt

Aktuellt

CASE FRÅN NÄRINGSLIVET

Läs berättelserna om företagen i Skellefteå!

Här hittar du reportage om företagen och människorna som gör Skellefteå till den attraktiva plats det är. Häng med!

 • Nu möts internationell gruvindustri i Skellefteå

  Det är ingen slump att Skellefteå är platsen för Euro Mine Expo. I snart 100 år har malmfyndigheter säkerställt arbetstillfällen för generationer av människor och bidragit till dagens samhällsutveckling. Runt om gruvnäringen har också nya näringsgrenar vuxit fram, varav flera företag nått världsledande positioner. Och när batteritillverkningen nu bryter ny mark är behovet av en 100-årig basindustri som producerar hållbara metaller större än någonsin.

 • Skellefteå och Umeå universitet tar avstamp mot AI-policy

  Att Artificiell Intelligens (AI) redan i dag är en del av mångas liv råder det inget tvivel om. Men hur införlivas ny teknik i offentlig sektor utan att invånarna påverkas negativt? Skellefteå kommun grundar införandet av AI på etiska och sociala aspekter. Ett unikt strategiskt partnerskap har ingåtts med Umeå universitet och 2022 planeras en dialog med invånare kring hur policyn bör utformas.

 • Skellefteå växer med fler bostäder

  Under 2022 blir upp emot 1000 bostäder färdigställda, och i framtiden väntar tusentals fler. Vi bygger och planerar som aldrig förr. Nya bostäder, områden, arbetsplatser och ny infrastruktur tar form, och behovet av mark är stort. Det kräver ett långsiktigt tänk – och det har Skellefteå. Läs mer om projekten som blir inflyttningsklara under 2022 här.

  Karta över bostäder som blir inflyttningsklara 2022
 • Dongjin bryter ny mark i Skellefteå – söker flera kompetenser

  Det är en helt ny arbetsmarknad som växer fram på Site East i Skellefteå – först ut är koreanska Dongjin Sweden AB som ska leverera det aktiva material som behövs i Northvolts batterier. – Det här blir vår första fabrik i Europa, så vi bygger allt från grunden och söker människor med god karaktär och stor vilja att lära sig, säger Yun Lee, Sverigechef och ansvarig för fabriken.

 • Nya webbplatser för platsen

  För ett halvår sedan lanserade Skellefteå kommun sin nya webb för invånare och nu har det blivit dags för platsvarumärkets uppdaterade webbplatser att lanseras. Det betyder nya webbar för såväl inflyttare och studenter som för näringsliv.

 • Peter Larsson lyfter Skellefteås enorma samhällsomvandling

  Peter Larsson är regeringens samordnare för den stora samhällsomställningen i norra Norrland. Ett arbete som handlar om att få många olika aktörer att samarbeta. Han tror på en fortsatt expansion i Skellefteå, även efter att Northvolts batterifabrik är i gång . – Skellefteå kommer snart att bli en normalstor svensk stad. Grattis! säger han.

 • Fransesca tror på kulturen som möjliggörare i Skellefteå

  Fransesca Quartey har jobbat med scenkonst i över 30 år. Nu lämnar hon snart över jobbet som vd för Västerbottensteatern. Hon har stor tilltro till framtiden i Skellefteå och regionen. – Om vi kan skapa en slags emotionell infrastruktur på samma vis som den här kommunen är exceptionell på när det gäller vatten, avlopp och skolor, då känner jag att den här platsen är framtiden, säger hon.

 • Elite storsatsar i Skellefteå med unikt hotellkoncept

  14 oktober öppnar Elite Hotels unika satsning The Wood Hotel i Sara kulturhus. En hotellupplevelse i världsklass med 205 moderna hotellrum, tre restauranger, skybar med takterrass och spa med panoramavy över Skellefteå. Direktören för det hela heter David Åberg, en före detta Skellefteåbo som flyttat hem igen – och som ser stor potential i Skellefteå.

KONTAKTA OSS

Vi hjälper dig att hitta rätt

Målsättningen för vårt arbete är att du som företagare ska ha de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla ditt företag med basen i Skellefteå kommun.

Anja Palm, näringslivschef Skellefteå kommun

Anja Palm

Näringslivschef
+4670 311 35 83

Anja Palm, näringslivschef Skellefteå kommun

Hanna Vallmark

Kompetensattraktion
+46730 42 61 68

Roland Eriksson, näringslivssekreterare Skellefteå kommun

Roland Eriksson

Näringslivskoordinator
+4673 088 58 19