SKELLEFTEÅS NÄRINGSLIV

Frågor och svar

Skellefteå kommun har en etableringsservice till dig som vill flytta hela eller delar av verksamheten till vår kommun. Vi kan till exempel hjälpa till med kundanpassad information, ordna besöksprogram, hjälpa till att hitta lämplig lokalisering, koordinera information från kommunen och lokala samarbetspartners under etableringsresan och dela med oss av vårt nätverk. Alla frågor är OK och arbetet sker under sekretess.

Ja. Region Västerbotten kan, som en del av insatserna för regional tillväxt, ge bidrag till bland annat investeringar i byggnader, maskiner, inventarier, marknadsföring och innovationsutveckling i mikro-, små-, och medelstora företag. Näringslivskontoret kan hjälpa dig med ansökan.

Mer info finns på Region Västerbottens hemsida Länk till annan webbplats..

Skellefteå kommun har ett avtal med Objektvision så alla annonser för lediga tomter eller lokaler som annonserats där går att söka på den här webben Länk till annan webbplats.. Skellefteå kommun försöker att i så hög grad som möjligt annonsera alla tillgängliga tomter på den sidan. Det är kostnadsfritt för fastighetsägare att annonsera på Objektvision så vi uppmuntrar alla att använda den tjänsten. Beroende på typ av lokal kan det också vara värt att se om det finns annonser på Blocket eller på olika Facebook-sidor.

Ta kontakt med Näringslivskontoret eller Mark och Exploatering för att boka in ett förutsättningslöst möte. Då tittar vi på tillgängliga tomter och diskuterar vilka platser som är lämpliga beroende på typ av verksamhet. Kontakta kommunens kundtjänst så kopplas du till rätt handläggare, telefonnummer 0910- 73 50 00

Skellefteå har en bra infrastruktur som knyter samman kommunen med världen. Skellefteå airport Länk till annan webbplats. har flera avgångar dagligen till Stockholm (flygtid ca 1 tim) och därifrån vidare ut i världen. Inom 2 tim finns dessutom Umeå, Luleå och Arvidsjaurs flygplatser. E4:an passerar genom staden och är den största vägen längst kusten. Väg 95 går från Skellefteå till Bodö i Norge. För godstrafik finns Port of Skellefteå Länk till annan webbplats. som även har anslutningar till järnväg. Norrbotniabanan Länk till annan webbplats. är en planerad järnväg mellan Umeå och Luleå med förlängning norrut till Haparanda. Sträckan kan ses som en nordlig förlängning av den befintliga Botniabanan. Regeringen har fattat ett slutgiltigt beslut om den nationella transportplanen för de kommande tio åren. Det innebär att den första etappen av Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå byggs i ett svep.

Det finns en mängd olika rekryterings- och bemanningsföretag som kan hjälpa till att hitta rätt person på rätt plats.

KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Då du som företagare behöver support och stöd när det gäller kompetensförsörjningsfrågor är Näringslivskontoret din naturliga kontakt. Frågorna kan handla om allt från utbildning, rekrytering, till kartläggning och idéer kring utveckling inom området kompetens.

  • Support och stöd med fokus på kompetensförsörjning

– Kompetenskartläggning och stöd till kompetensförsörjningsplaner
– Support rekrytering
– Bidra till att skapa:

  • Fler lärlingsutbildningar
  • Nya utbildningar och fler utbildningsplatser med flera utbildningsaktörer
  • Generella utbildningar för olika yrkeskategorier
  • Utveckla uppdragsutbildningar åt lokala företag
    – Synligöra möjligheten att göra karriär i Skellefteå
    – Campusutveckling utifrån näringslivets behov

Ta kontakt med Näringslivskontoret för mer info. Länk till annan webbplats.

REKRYTERINGSFÖRETAG

I Skellefteå finns flera rekryteringsföretag som kan hjälpa er att hitta rätt kompetens. Här är ett exempel på några:

Bemannings- och rekryteringsföretag:
Adecco Länk till annan webbplats.
Ghost Competence Länk till annan webbplats.
Konsultia Länk till annan webbplats.
Lernia Länk till annan webbplats.
Proffice Länk till annan webbplats.
Terminalen Executive Search Länk till annan webbplats.
Wikan Personal Länk till annan webbplats.

Du har många olika möjligheter att utvecklas i Skellefteå. Här finns två universitet, yrkeshögskola, kommunal vuxenutbildning, folkhögskolor och studieförbund. Om du studerar på distans eller på annan ort kan Lärcentrum kanske vara något för dig!

UNIVERSITET OCH YRKESHÖGSKOLA (YH)

På Campus Skellefteå hittar du universitetsutbildningar från både Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Här finns även yrkeshögskoleutbildningar, eftergymnasiala yrkesutbildningar utformade i samarbete med branschen.
Läs mer på Campus Skellefteå

KOMMUNAL VUXENUTBILDNING FÖR DIG SOM VILL LÄSA IN BEHÖRIGHET

Kommunal vuxenutbildning, VUX, har sin bas på Campus Skellefteå. Inom VUX kan du läsa grundläggande grundskole- och gymnasiekurser och svenska för invandrare,SFI. Här finns även särskild undervisning för vuxna och utbildning för dig med dyslexi.
Läs mer om Vux.

FOLKHÖGSKOLA

I Skellefteå kommun finns tre folkhögskolor. Medlefors ligger strax väster om centrala stan, Edelvik i Burträsk och Solvik i Frostkåge. Du kan studera på en folkhögskola om du är 18 år eller äldre. Folkhögskolan ger flexibla studiemöjligheter till vuxna studerande. Skolorna ger normalt företräde för äldre och sökande med kort tidigare skolutbildning. Deltagare med funktionshinder, invandrare och arbetslösa är andra prioriterade grupper.

Edelviks folkhögskola Länk till annan webbplats.
Medlefors folkhögskola Länk till annan webbplats.
Solviks folkhögskola Länk till annan webbplats.

LÄRCENTRUM

För dig som vill studera på distans eller via annat universitet i Sverige så kan du genom Lärcentrum få stöd och service. Boka grupprum och teknik mm.
Lärcentrum, Campus Skellefteå

Ja. Hösten 2019 öppnade Internationella Engelska skolan en grundskola F-9.

Besök deras webb för mer information. Länk till annan webbplats.

Ja! Tillgången på förnyelsebar energi från regionen i kombination med mark i attraktiva lägen lämpar sig Skellefteå särskilt bra för elintensiva verksamheter. Ta kontakt med Näringslivskontoret så kan de berätta mer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 december 2021

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.