DEN STORA EXPANSIONEN I NORR

Skellefteå 2020-talets vinnare

Allt talar för att Skellefteå blir en av Sveriges främsta tillväxtzoner under 2020-talet. Flera företagsetableringar med fokus på hållbarhet och en allt starkare trend där människor ser fördelarna hos mellanstora städer är två anledningar till att investeringsklimatet är det bästa på hundra år.

Den enskilt största anledningen är förstås Northvolts etablering, där fabriken Northvolt Ett, helt utbyggd, kan ge mer än 3000 arbetstillfällen. Inräknat leverantörer och ny service kan antalet växa till över 10 000 totalt.

För att skapa utrymme för tillväxten behövs bland annat nya bostäder. Bland aktörerna som satsar i Skellefteå finns Magnolia Bostad och Heimstaden Bostad.

– Skellefteå har både energi och hög framtidstro. Vi är mycket glada att vi tillsammans med våra partners Heimstaden Bostad och Derome kan vara med och bidra till kommunens tillväxt genom nya bostäder med hög standard och stark hållbarhetsprofil, säger David Andersson, regionchef Norr på Magnolia Bostad.

70 miljarder fram till 2030

I Skellefteå märks redan förändringen. Nya bostadsområden växer upp runt om i hela kommunen och en av världens högsta byggnader i trä, Sara kulturhus, kommer stå klart år 2021.

– I Skellefteå investeras mest per capita i Sverige. Det handlar om minst 70 miljarder i privat och offentlig sektor fram till 2030. Dessutom ser vi stora satsningar längs hela Norrlandskusten. Västerbottens Handelskammare beräknar att det rör sig om cirka 300 miljarder de kommande 20 åren. Vi har ett riktigt bra läge, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

Läs mer om hur Skellefteå växer. Länk till annan webbplats.

Mellanstora städer vinner

Ytterligare en faktor som talar för Skellefteå är en studie från ingenjörs- och designbolaget Afry, där 5 500 unga deltog. I undersökningen uppgav endast 12 procent att de ville bo i en stad med mer än en miljon invånare. Faktorer som närhet till familj och vänner, grönområden och fungerande kollektivtrafik rankades högt.

– Det handlar dels om att ta vara på de fördelar som de största städerna har svårt att erbjuda, som möjligheten att kunna hämta sitt barn på förskolan på 10 minuter när det blivit sjukt. Men, när en stad vuxit till att bli mellanstor finns också möjligheter att driva till exempel restauranger med hög klass, vilket matchar det beteende och den standard som många blivit vana i stora städer, säger Thomas Sandell, chefsarkitekt på Afry och med rötter i Skellefteå.

En av dem som nyligen flyttat till Skellefteå är Frida Viksten, som arbetar hos WSP efter att ha studerat i Uppsala.

– När jag pratar med folk jag känner från Uppsala så gör jag minst lika roliga jobb och har mer ansvar. Det tror jag är kul för många unga, det finns utvecklingsmöjligheter på en plats som Skellefteå och allting är inte redan gjort, säger Frida Viksten.

Läs mer om Fridas nya liv i Skellefteå.

Fakta

Skellefteå har i dag 72 904 invånare i kommunen. Det officiella målet är att nå 90 000 invånare senast 2030, men det kan komma att revideras kraftigt uppåt. För att skapa utrymme för den förväntade befolkningsökningen finns idag planer för minst 5 000 nya bostäder i centrala lägen och ytterligare cirka 3 000 bostäder i ytterområden.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 april 2022