INDUSTRI OCH TILLVERKNING

Brokk - en global jätte i sin nisch

Visste du att världens främsta tillverkare av fjärrstyrda rivningsrobotar finns i Skellefteå? Med drygt 90 procent av försäljningen på export och en omsättning på över en miljard kronor med god lönsamhet är Brokk en jätte inom sin nisch.
– Vi är stolta över vår resa och över att vara kvar i Skellefteå där allt började, säger Joakim Furtenback, chef vid Brokks marknadsavdelning.

Det började med rivningen av en blyugn på Rönnskärsverken 1976. Och sedan dess har utvecklingen rusat framåt. Med hård satsning på innovation och produktutveckling har Brokk ständigt hittat nya användningsområden för sina robotar, som idag används av kunder i flera olika branscher. Allt från byggindustrin och civilförsvaret till rivning i tunnelbanesystem och arbeten i underjordsgruvor.
– Vi har även väldigt kreativa kunder. Många köper maskiner för ett ändamål, men hittar sedan andra områden där de kan använda dem. Det hjälper oss att se var våra produkter kan göra nytta, säger Joakim.

Skellefteåföretagets robotar har varit involverade i flera internationella jättearbeten som uppmärksammats världen över. Inför fotbolls-VM 2022 i Doha, Qatar, har ett nytt tunnelbanesystem byggts och det skedde med hjälp av Brokks produkter. Restaureringen av underjordstunnlar i New York efter attacken på World Trade Center och räddningsarbetet vid Fukushimakatastrofen är två andra exempel där Brokks fjärrstyrda maskiner använts.
– Ett chartrat plan från Luleå tog med fyra robotar direkt från oss till Fukushima. Vi var ett av företagen som var med och såg till att katastrofens följder begränsades, säger Joakim.

Brokk har 15 dotterbolag som har sina egna säljare och servicetekniker, men de allra viktigaste funktionerna som marknad, inköp, utveckling och konstruktion finns på huvudkontoret i Skellefteå. Där finns också drygt 100 av totalt 300 anställda.

Lokala samarbeten

– Vi är stolta över att vara kvar i Skellefteå. Vi har lojal personal som varit med under lång tid och vi värderar den kompetensen högt. Vi samarbetar även med flera lokala entreprenörer som vi köper komponenter av och i hela världen väger det tungt att ha en produkt som kommer från norra Sverige, säger Joakim.

Brokk var länge en av få aktörer i sin nisch, men har sedan slutet av 00-talet blivit allt mer ansatt av konkurrens. Skellefteåföretaget har mött den genom att varva upp produktionsutvecklingen ytterligare. Under våren 2018 genomförde Brokk sin största produktlansering någonsin med fyra helt nya robotar.
– Vi har aldrig varit mer aktiva än vad vi varit de tio senaste åren. Vi satsar hårt på allt från effektivare montering till sälj- och produktutveckling och vi behöver anställa ännu fler, säger Joakim.

Skellefteå en exotisk plats

Inför rekordlanseringen bjöd Brokk in sina distributörer och dotterbolag till en konferens i Skellefteå där 75 personer från 35 länder deltog.
– De tycker att Skellefteå är en exotisk plats på jorden och många av våra kunder och samarbetspartners kommer även hit privat. De uppskattar lugnet, naturen och den friska luften. Vi har besökare som kliver upp tidigt på morgonen bara för att hinna ta en promenad vid älven. Vi har varit bra på att sälja in Skellefteå, säger Joakim.

TRE EXEMPEL DÄR BROKKS MASKINER ANVÄNTS:

Efter Fukushimakatastrofen
Maskinerna användes för att röja vägen fram till en av reaktorerna så att det skulle gå att komma åt och installera kylning och förhindra härdsmälta.

Efter terrorattacken på World Trade Center
Efter att World Trade Center hade rasat användes flera Brokk-maskiner till att reparera tunnlar som tagit skada under New York City.

Skulpterandet av monumentet Crazy Horse
I South Dakota, USA, pågår ett arbete med att skulptera ett monument som kallas ”Crazy Horse”. Monumentet ska färdigställt föreställa en indian på en häst och den kommer att bli 195 meter lång och 172 meter hög. Brokk används där med olika verktyg för att framställa denna skulptur.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 december 2021