Batteriproduktion

Dongjin bryter ny mark i Skellefteå – söker flera kompetenser

Det är en helt ny arbetsmarknad som växer fram på Site East i Skellefteå – först ut är koreanska Dongjin Sweden AB som ska leverera det aktiva material som behövs i Northvolts batterier.

– Det här blir vår första fabrik i Europa, så vi bygger allt från grunden och söker människor med god karaktär och stor vilja att lära sig, säger Yun Lee, Sverigechef och ansvarig för fabriken.

I april 2021 tog Dongjin Sweden AB det första spadtaget för sin fabrik och kontorsutrymmen på 5 750 kvadrat på Skellefteå Site East, totalt omfattar fastigheten 36 000 kvadratmeter. Dongjins fabrik ligger längst österut på området som väntas bli basen för fler företag inom energiintensiva branscher att etablera sig på.

Fabriken ligger på Site East i Skellefteå.

Dongjin har skrivit avtal med Northvolt att leverera det material som heter Carbon Nanotube Slurry (CNT) och som behövs i batteritillverkningen. Inte så konstigt med tanke på att bolaget anses vara världsledande på att tillverka den slurry som är ett råmaterial till batterier och blandas ihop kolnanorör.

I produktionen av kolnanorörs-slurryn behöver Dongjin rekrytera såväl industriarbetare som tjänstemän. Första leveransen till Northvolt beräknas någon gång mellan december 2021 och mars 2022.

– Det känns väldigt bra, vi samarbetar med en stor svensk byggentreprenör som är effektiv och håller tidsplanen. Första slurryn kommer vi att tillverka i tillfälliga lokaler innan allt ska stå klart före augusti 2022. Nu letar vi efter medarbetare som vill vara med på den här resan, just handlar det om fem personer, men i mitten av nästa år behöver vi mer än 20 nya medarbetare. Om allt går som jag tänkt så sysselsätter vi mellan 80–100 personer inom sju år, säger Yun Lee.

Själv har han erfarenhet av att jobba utanför Korea. Innan han anlände till Skellefteå med sin familj, fru och två söner, var han stationerad i Kina som fabrikschef på en annan Dongjin-anläggning.

– När jag fick frågan om att bygga upp fabriken i Skellefteå hade jag tio dagar på mig att bestämma mig, men det var aldrig särskilt svårt att ta beslutet. Sverige är ett av länderna som jag velat bo i. Jag gillar ert miljötänk som är något jag vill lära mig mer om. Mina tonårspojkar var inte lika lätta att övertyga men nu trivs de båda, säger Yun Lee.

Yun Lee var tidigare stationerad i Kina men tvekade inte inför beslutet att flytta till Sverige och Skellefteå

Vad är det då för kompetenser de behöver rekrytera? Eftersom det är ovanlig process att tillverka kolnanorörs-slurry i Sverige och övriga Europa så söker Dongjin mer efter rätt karaktär.

– Vi räknar inte med att hitta människor med rätt erfarenheter i Skellefteå eller Sverige. Men med rätt träning och utbildning av oss kan alla lära sig vår produktion, menar han.

Industriarbetarnas arbetsuppgifter kommer variera mellan att hjälpa till med slurrytillverkningen, underhåll av maskinerna och kvalitetskontroller innan produkten levereras till Northvolt.

På tjänstemannasidan handlar det inledningsvis om HR-kompetens och arbetssäkerhetsfrågor.

– Jag lär mig hela tiden om svensk arbetsrätt och regler för att kunna driva fabriken på ett tryggt och bra sätt. Vi följer de lokala föreskrifterna och månar om den svenska kulturen, samtidigt vill vi ha en öppenhet kring vår asiatiska kultur och det som gjort Dongjin till ett framgångsrikt företag världen över. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Jag behöver bygga ett team där det gärna finns storbolagserfarenhet och medarbetare med rätt engagemang säger han.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 december 2021