Inflyttare

Sömlös väg med flytt, studier och arbete för Sofia, Yasir och Mohamed

Visste du att det tar fyra månader att utbilda sig till automationsoperatör på Campus Skellefteå? Tillsammans med branschen har VUX tagit fram utbildningen, som ofta innebär jobb omedelbart efter avslutade studier. Sofia Waad tog examen på en fredag i oktober och måndagen därpå gjorde hon sin första dag på Northvolt.

– Jag tänkte, wow, nu går det fort. Men allt har funkat jättebra och jag trivs väldigt bra med jobbet, säger 24-åringen, som fick hjälp av Relocate med flytten från Höör till Skellefteå.

Sofia kom i kontakt med Relocate sedan hon fått ett reklamblad om programmet från Arbetsförmedlingen.

– Jag hade varit arbetslös sedan 2019 och tänkte, varför inte? När jag fick veta att jag blivit antagen kändes det snabbt okej att flytta. Utbildningen var jättebra, lärarna gav bra stöttning och kunde förklara om det var något man inte förstod, säger hon.

Relocate ordnade bostad på Campusområdet åt Sofia och hjälpte henne till rätta vid ankomsten till Skellefteå i april. Och under sommaren skrev hon kontrakt på en hyresrätt i Skelleftehamn.

– Jag kände mig hemma ganska direkt, för även om Skellefteå växer så påminner den om en skånsk småstad, säger Sofia.

Torunn Törnblom och Karolina Sundström serverar korv under P.S. Saknar dig.

Hjälp vid sidan av jobbet

Det var en vän som tipsade Yasir om möjligheterna till jobb på gigafabriken Northvolt Ett i Skellefteå.

– Han skickade mig länkar och berättade om jobbet samt att Skellefteå är en bra plats att bo på med vänliga människor, säger Yasir.

I Malmö jobbade han som personlig assistent, men efter att ha träffat Relocate på en informationsträff beslutade han sig för att flytta och påbörja VUX-utbildningen till automationsoperatör på Campus Skellefteå. Även Yasir fick hjälp med bostad och vid ankomsten till Skellefteå möttes han upp av representanter för programmet.

– Jag fick skjuts från busstationen till min bostad och tillsammans med andra deltagare fick jag en guidad tur i Skellefteå. Människorna på Relocate fortsatte sedan att höra av sig kontinuerligt under veckorna som följde för att se till att allt fungerade för oss. Det var väldigt bra, säger Yasir, som påbörjade studierna i april 2022 tillsammans med Sofia och 37 andra.

”Förändrar världen till det bättre”

En annan av hans kurskamrater, 44-årige Mohamed Kheiri, hade flyttat från Stockholm till Skellefteå för att utbilda sig till automationsoperatör och även han uppskattar stödet från Relocate.

– De hjälpte oss på flera plan direkt från start. Vi fick exempelvis information om olika fritidsaktiviteter så att vi skulle ha något att göra vid sidan av jobbet. Jag försöker vara med på olika aktiviteter och har varit på språkkafé och Sara kulturhus. Jag spenderar även mycket tid på gymmet och biblioteket på Campus, säger han.

Utbildningen till automationsoperatör innehåller teori och praktiska inslag och undervisningen sker i huvudsak på engelska. I slutet av oktober tog Yasir, Sofia och Mohamed examen och började sedan direkt arbeta på Northvolt. Planen är att Yasirs fru och två barn ska flytta till Skellefteå i början av 2023.

– Det är en dröm att arbeta på Northvolt och känner att jag hjälper till att förändra världen till det bättre. När min 6-åriga son frågar mig varför jag gör det här brukar jag säga att han kommer förstå när han blir äldre, berättar Yasir.

Mohamed bor i en nyproducerad hyreslägenhet i centrala Skellefteå och i december flyttar hans fru och deras tre barn till Skellefteå.

– Det kändes spännande att flytta norrut, men jag pratade med familjen och vi beslutade oss för att satsa på det här. Skellefteå är en väldigt fin stad, som är lagom stor, och människorna här är trevliga och hjälpsamma, säger Mohamed.

Informationsträffar i Stockholm

Den 12–15 december arrangerar Relocate informationsträffar i Stockholm för att berätta om vilka jobbmöjligheter som finns i Skellefteå. Stora industrietableringar gör att Skellefteå just nu växer i rekordfart och det finns ett stort behov av ytterligare arbetskraft. Jobben finns främst inom industrin, men även inom till exempel skola, vård och omsorg.

Träffarna riktar sig till alla som är registrerande på Arbetsförmedlingen som arbetssökande, alltifrån nyligen inskrivna till långtidsarbetslösa. Under informationsträffarna berättar Relocate om vilket stöd deltagarna kan få vad gäller exempelvis flytt, bostad, utbildning och fritidsaktiviteter.

Låter det intressant? Läs mer på https://skelleftea.se/relocate/startsida/informationstraffar-och-event Länk till annan webbplats.

Fakta Relocate

Relocate är ett metodutvecklingsprojekt som initierades av Arbetsförmedlingen, Northvolt, Region Västerbotten och Skellefteå kommun och är delfinansierat av EU/Europeiska Socialfonden. Syftet är att utveckla och testa metoder för att underlätta för de som vill flytta till Skellefteå för att jobba, bo och leva. Målsättningen är en långsiktigt, hållbar kompetensförflyttning från andra regioner i Sverige till Skellefteå – något som kommer att gynna den svenska arbetsmarknaden som helhet. Läs mer på www.skelleftea.se/relocate Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 december 2022