Näringsliv

Tim rekryterades innan studenten

Tim Hisved från Boliden fick fast jobb innan han tog examen från Baldergymnasiets el- och energiprogram i somras. 18-åringen arbetar som lärling på Boliden Electro och tog under sista året på gymnasiet tjänstledigt från jobbet för att gå i skolan.

– En annorlunda men bra lösning, där båda parter visste var vi hade varandra, säger Tim.

Tim har alltid haft ett stort teknikintresse och valde därför att läsa el- och energiprogrammet. I slutet av ettan gjorde han ett strategiskt val när han bestämde sig för inriktningen mot automation av industriella processer.

– Det finns en stor framtid inom det i Skellefteå. Här finns det gott om företag med automatiserad tillverkning och stora möjligheter till varierande jobb och chanser att utvecklas i arbetet, säger Tim. Han skräder inte orden över den höga nivån på el- och energiprogrammet.

– Lärarna är otroligt duktiga och ett kvitto på det var uttagningsprovet till yrkes-SM. En stor del av eleverna i vår klass placerade sig på övre tredjedelen i hela Sverige. Och när jag fick åka ner på SM i Växjö i våras blev jag trea. Det var kul, säger Tim och fortsätter:

– Många tror att det inte finns möjlighet att läsa vidare efter en yrkesförberedande gymnasieutbildning, men det stämmer inte. Utbildningen är väldigt bred och man kan lägga till ämnen som ger en bra behörighet till högskole- eller universitetsstudier.

Jobb efter praktiken

Tim och klasskamraterna fick flera gånger vara ute på praktik hos företag och i ettan var han på Boliden Electro, vars kontor bara ligger några hundra meter från föräldrahemmet i Boliden.

– Jag tyckte att de jobbade med intressanta grejer, så några veckor efter praktiken hörde jag av mig om sommarjobb. Jag ville fortsätta arbeta under lov och ledigheter och förra året skrev vi därför på ett avtal om tillsvidareanställning, vilket gjorde det tryggt, i första hand för mig. Jag tog tjänstledigt under skoltiden, men kunde arbeta på ledigheter och ibland även halvdagar de gånger skolan slutade tidigt, säger Tim.

I juni tog han studenten och nu kan han fokusera helhjärtat på arbetet som lärling på Boliden Electro.

– Jag har funderat på att vidareutbilda mig, men är inte helt säker inom vilket område. Så det kommer bli enbart jobb i alla fall ett år innan jag bestämmer mig, säger han.

”Vill säkra upp de bästa”

Jens Holmqvist är vd på Boliden Electro och såg tidigt att Tim hade intresset och fallenheten för jobbet.

– Han hade en bra utvecklingskurva under sin utbildning och vill hela tiden lära sig mer och jobba extra. Vi har försökt göra det vi kan för att vidareförädla det som Tim lärt sig på skolan, säger Jens.

Precis som många andra arbetsgivare ser han en utmaning i att få tag i rätt kompetens.

– Ja, åtminstone i övre Norrland är det en stor grej i vår bransch. Som det är idag finns det inga erfarna elektriker att anställa och då vill vi säkra upp de bästa tillgängliga resurserna på marknaden och knyta dem till oss så tidigt som möjligt. Här har Tim med sitt intresse skaffat sig ett försprång. Då han även bor i och är från Boliden kändes det rätt på alla plan, säger Jens.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 januari 2023