Kompetensförsörjning

IT-företagens samarbete gjorde att Elham hittade rätt

IT-företaget Data Ductus hade kommit långt i rekryteringsprocessen med mjukvaruutvecklaren Elham Ali. Då insåg kontorschefen AnnaCarin Falkman att Elhams kompetenser skulle passa ännu bättre hos Infovista och hon kontaktade därför Ulf Marklund, utvecklingschef på Infovistas Skellefteåkontor. Det visade sig bli en perfekt matchning och sedan augusti arbetar Elham som utvecklare på Infovista.

– Jag är väldigt tacksam för den här chansen. Jobbet blev en vändpunkt i livet, säger Elham som flyttade till Skellefteå 2021 tillsammans med mannen Hassan Farag, som fått jobb som maskiningenjör på Northvolt.

Allt började med en träff som näringslivskontoret i Skellefteå anordnade på Sara kulturhus i april 2022. Där fick företag och arbetstagare chans att bekanta sig med varandra och det var här som Elham presenterade sig för AnnaCarin.

– Hon berättade att hon hade jobbat som utvecklare och support åt en teleoperatör i Egypten, som jag jobbat med tidigare. Jag tänkte att hennes kompetenser kunde vara något för Data Ductus, berättar AnnaCarin.

Elham fick göra ett kod-test där hon visade sin programmeringspotential och de två träffades sedan på en formell intervju.

– När jag då fick full koll på hennes kompetenser och erfarenheter insåg jag att det fanns många fler saker som stämde överens med Infovistas behov. Då sa jag till henne: ”Vet du vad, du borde jobba på Infovista där jag jobbat förut”, berättar AnnaCarin.

Unik matchmaking

Hon kontaktade Ulf, som tacksamt tog emot Elham för intervju.

– Det är inte lätt att hitta rätt kompetens på våra breddgrader, men Elham hade den bakgrund vi letade efter. Hon hade arbetat åt en teleoperatör och hennes kundnära erfarenheter är oerhört värdefulla för oss i det jobb vi gör för att utveckla våra produkter. Det är väldigt roligt att hitta nya talanger som kommit hit, säger Ulf och konstaterar att det är unikt att företag lotsar vidare kandidater när man kommit så långt i en rekryteringsprocess som Data Ductus och Elham.

– Vi är några teknikföretag i Skellefteå som samarbetar om resurserna, men det sker oftast i tidigare skeden, till exempel att man delar vidare ett cv som man tror kan passa en annan aktör bättre. Nu när Northvolt lockar många människor till Skellefteå så gynnar det hela bygden att vi kan samarbeta och hitta lämpliga jobb till medflyttare, säger Ulf.

”Bättre med partnerskap”

AnnaCarin berättar att det finns nätverk som består av tidigare medarbetare från Ericsson Erisoft-tiden.

– Här har vi koll på de andras behov och vi hjälper varandra med tips på potentiella medarbetare. Kompetensen ska användas där den gör mest nytta och jag hoppas att det kan bli ännu bättre nu när Skellefteå har så stor inflyttning. Vi kan inte slåss med varandra i ankdammen, då är det bättre att hitta partnerskap, samverka och prata ihop sig om kompetensbehoven. Vi hoppas även på fler mingelträffar där vi får chans att träffa it-kunniga människor, säger AnnaCarin, som är glad över att Elham hittade rätt hos Infovista.

– Man blir varm i hjärtat av flera anledningar. Elham är en trevlig och ambitiös person som man vill väl direkt man träffar henne. Det blev en lyckad matchning där både hon och Infovista är nöjda, säger AnnaCarin.

”Utvecklas hela tiden”

Elham berättar att hon hade låga förväntningar inför mingelträffen på Sara kulturhus.

– I början var jag inte så sugen på att gå dit för jag visste inte om någon verkligen kunde få jobb via de här träffarna. Men det visade sig bli en vändpunkt i livet och jag är tacksam för den hjälp jag fick av AnnaCarin. Utan henne hade jag inte fått den här stora möjligheten, säger Elham som stortrivs i rollen som mjukvaruutvecklare på Infovista.

– Jag har hjälpsamma och stöttande kollegor, som får mig att känna mig som hemma, och jag utvecklas hela tiden, både professionellt och som människa, säger hon.

Elham och Hassan bor på Anderstorp, en kort promenad från Infovistas kontor i kontorshuset Svalan i centrala Skellefteå.

– Jag gillar Skellefteå, det är en väldigt fin stad, och vi har lärt oss att gilla vintrarna här. Nu åker vi skidor och tar del av andra aktiviteter.

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 september 2023