Kompetensförsörjning
Bryggargatan utbildar och rekryterar gymnasieelever för att klara rekryteringsbehovet
Bryggargatan har ända sedan starten 2011 erbjudit restaurangelever praktik och extrapass samtidigt som de går på gymnasiet. Ungdomarna utbildas och får större ansvar i köket i takt med att kompetensen växer.
– Restaurang- och livsmedelsprogrammet har varit vår rekryteringsbas i alla år och vi har kompetens för att utbilda eleverna. Bara de är inspirerade och redo att göra sitt bästa varje dag, säger Bryggargatans ägare och grundare Jon Oskar Arnason.
19-årige Timon Lundström är en av de senaste talangerna som utbildats på Bryggargatan parallellt med gymnasiet. I december 2020 gjorde han sin första praktik på restaurangen och efter det extrajobbade han fram till examen sommaren 2022 då han blev tillsvidareanställd.
– Det var en fantastisk chans att få komma hit och lära sig. Jag är glad att de såg potentialen i mig och Bryggargatans upplägg är jättebra. Jag fick nya kontakter och en inblick i hur arbetslivet är, säger Timon, som är uppvuxen i Tåmeträsk utanför Byske norr om Skellefteå.
Bransch för unga
Coronapandemin slog hårt mot många branscher och restaurangerna tvingades under vissa perioder hålla stängt eller bara släppa in ett reducerat antal gäster. Trots att Bryggargatan egentligen inte hade timmar för Timon under pandemin, så togs han emot i köket med öppna armar.
– Timon har ett väldigt bra driv. Han är positiv, lättlärd och har haft en rak kurva uppåt och därför ville vi satsa på hans kompetens, säger Jon Oskar.
Normalt börjar Bryggargatans nya kockar i kallköket och arbetar med desserter. Sedan går de vidare till stek, där det görs fiskrätter och garnityr. Och slutligen till grill, där de tar hand om kött, såser och garnityr.
– Det brukar vara den ordningen, men alla har olika fallenheter och för vissa ser upplägget annorlunda ut. Det blir en stegring i takt med att kompetensen växer och målbilden är att kockarna ska klara av att rotera på alla stationer efter 1,5 år hos oss, säger Jon Oskar.
Han konstaterar att restaurangmiljön passar många ungdomar.
– Det är en rolig bransch med fullt ös där du inte behöver vänta på att få bekräftelse, den får du direkt på en bra tallrik. Det är väldigt härligt att ha kört igenom en hel à la carte-kväll och känna, fan vad bra vi var idag.
Hoppas utbildningen återinförs
Timon och hans klasskamrater var de sista eleverna som tog examen från restaurang- och livsmedelsprogrammet. Våren 2020 beslutade gymnasienämnden att ta bort det som skolförlagt program på Baldergymnasiet på grund av lågt söktryck och ekonomiska skäl. Idag erbjuds det endast som lärlingsprogram. Jon Oskar var en av flera restaurangägare i Skellefteå som skrev under ett upprop där man opponerade sig mot beslutet.
– Det har varit vår rekryteringsbas i alla år och regionens bästa kockar kommer därifrån. Skellefteå expanderar och vår bransch behöver växa med 200 till 300 sittplatser de närmaste åren. Därför anställde vi faktiskt tre nya medarbetare under pandemin då vi ansåg det vara nödvändigt för framtiden. Men det är supersvårt att hitta kompetens och hela branschen tittar nu på att rekrytera internationellt i stället. Vi har kundunderlag för att ha öppet alla dagar i veckan, både lunch och middag, men vi har inte personal till det. Vi hoppas att man bestämmer sig för att återinföra utbildningen utan krav på att den behöver räknas hem, och att man ser samhällsnyttan med att ha restauranger som håller hög nivå på sikt.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 september 2023