Näringsliv

Höstens kartläggning
- effekterna av Northvolts verksamhetsförändringar på det lokala näringslivet

Skellefteå kommun har kartläggt i vilken utsträckning lokala företag drabbas av att Northvolts dotterbolag försätts i konkurs. Syftet var att lyssna på näringslivet och skapa en överblick över situationen som underlag för insatser från kommunen, regionen, staten och andra aktörer.

Kommunens näringslivskontor har sedan tidigare en pågående dialog med lokala företag kring effekterna. Kartläggningen av hur lokala företag drabbas ligger till grund för aktiviteter från kommunen men även insatser från andra aktörer, som staten och regionen.

Kommunen har jobbat med att ta fram relevant information som stöd för drabbade lokala företag och kommer att erbjuda olika former av dialogmöten med branschorganisationer.

Enkätsvaren i kartläggningen av näringslivet, som har genomförts tillsammans med arbetsgivareorganisationer och organisationen Företagarna är värdefull i det fortsatta arbetet med att stötta det lokala näringslivet. Svaren ger bland annat en bild av att företagen som drabbas kan vara hårt drabbade men att spridningseffekterna inte är så stora som tidigare befarats.

Det handlar också om att fortsatt ge stöd till företag som har behov av att rekrytera och att underlätta i det arbetet nu när fler personer blir tillgängliga på arbetsmarknaden.

- Näringslivskontorets kartläggning är värdefull i det fortsatta arbetet för att specificera vilka insatser som ska sättas in på både kort och lång sikt för att stötta det lokala näringslivet. Här är det också viktigt att vi får med oss fler aktörer så att vi kan möta upp företagens önskemål som presenteras i kartläggningen, säger Kristina Sundin Jonsson.

Fakta från den första kartläggningen:

  • Skellefteå kommun har en första analys klar och totalt har 144 svar från lokala företag kommit in. Av dessa har 96 sitt säte i Skellefteå och resterande på annan ort.

  • Företagarna (43), Teknikföretagen (25), Byggföretagen (22) och är de branschorganisationer med flest svaranden.

  • Av dessa har 40 procent av företagen haft uppdrag mot Northvolt och majoriteten har nu avslutat uppdragen.

  • Av de som svarat var 70 procent småföretag med mindre än 50 anställda.

  • 10 procent har uppgett att de kommer behöva varsla eller har varslat personal medan 10 procent uppger att det är troligt eller man eventuellt kommer att behöva varsla personal.

  • Flera företag önskar finansiellt stöd från kommunen och regionen för att hantera kostnader relaterade till omställning. Det kan handla om stöd för att diversifiera sin verksamhet, utveckla nya affärsmodeller eller investera i nya marknader.

  • Vissa företag betonar vikten av samarbete med andra företag och aktörer inom kommunen för att dela resurser och kompetenser. De ser ett värde i att delta i gemensamma nätverk för att hitta nya affärsmöjligheter och minska riskerna vid en potentiell nedgång i efterfrågan från Northvolt.

  • Det finns också en efterfrågan på insatser för att höja kompetensen hos personalen, särskilt inom tekniska områden som kan göra företagen mer konkurrenskraftiga i framtiden. Här kan kommunen och regionen bidra genom att erbjuda utbildningsprogram eller subventionerade kurser för anställda.

  • I enkäten lyfter också företagen vikten av att offentlig sektor och andra stora privata aktörer lägger ut planerade byggprojekt och särskilt nämns E4-omdragningen och Norrbotniabanan. Men det kan även vara större gruvprojekt eller Skellefteå kommuns infrastruktur och bostadsbyggande.

Läs mer om företagsstöd som finns att söka via Region Västerbotten:

Stöderbjudande Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 mars 2025