Kompetensförsöjning

Arbetsgivare - Tiden är knapp, men kompetens finns det gott om!

Efter Northvolts konkurs kommer många kvalificerade medarbetare som flyttat till Skellefteå att förlora sina jobb. Om de inte hittar nytt arbete inom 90 dagar tvingas de lämna landet – och kompetensen försvinner. Genom Beredskapslyftet kan du som arbetsgivare i Skellefteå snabbt få hjälp att hitta kompetens.

Genom att engagera er nu är ni med och säkerställer att värdefull kompetens stannar i Sverige – samtidigt som ni fyller egna rekryteringsbehov.

Så fungerar Beredskapslyftet:

  • Kostnadsfritt stöd för arbetsgivare – Vi hjälper till med rekryteringsprocessen och gör ett första urval av kandidater.
  • Jobbmatchning pågår redan nu – Många företag runt om i landet har redan registrerat sina jobb, vilket riskerar att talanger flyttar härifrån om vi inte erbjuder lokala alternativ.

Läs mer och synliggör era lediga tjänster:

Gemensamt initiativ ska få kompetens att stanna kvar genom jobbmatchning

Skellefteå kommun tillsammans med Beredskapslyftet och ett flertal andra aktörer har inlett ett samarbete för att kompetens ska kunna matchas mot nya arbetsgivare. Efter Northvolts konkurs är det många som kommer att förlora jobbet och flera av dem är tredjelandsmedborgare. Om de inte hittar nytt arbete inom 90 dagar tvingas de lämna Sverige – och kompetensen försvinner.

- Alla initiativ i den här riktningen är viktiga eftersom vi vill behålla invånare som har valt att flytta hit och vill stanna. Skellefteå kommun ser mycket positivt på att organisationer, föreningar och liknande vill genomföra sådana här satsningar, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordf.

- Jag är jätteglad för det här initiativet. Lösningar finns när vi agerar tillsammans. I ett svårt läge för Skellefteå kommun agerar nu hela Sverige med ett fokus- att hjälpa människor. Tiden är knapp för många av de som har förlorat arbetet, men det här blir ytterligare ett komplement till det arbete myndigheterna redan gör. Nu hoppas jag att det lokala och regionala näringslivet ser detta som ytterligare en möjlighet och ser över sina kompetensbehov, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Beredskapslyftet startade under pandemin och är en ideell förening som har till syfte att mobilisera och samla näringslivets krafter i situationer där de kan göra nytta. De kommer att matcha de som drabbats av konkurs och varsel, i samband med Northvolts konkurs, med arbetsgivare som är i behov av att anställa nya medarbetare. Detta initiativ görs i samarbete med bl a Hitachi Energy, Investor, Nornan Invest, 3, Ratos, Teknikföretagen och Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun har tidigare haft samarbete med Beredskapslyftet under arbetet med att matcha flyktingar från Ukraina med arbetsgivare.

- Vi bildades för att kunna hjälpa personer till arbete under extraordinära händelser och det är precis vad Skellefteå och många av dess invånare befinner sig i just nu. För oss har det varit en självklarhet att driva igenom ett sådant här initiativ och att hjälpa till att hitta nya duktiga medarbetare till företag och prioriteringen just nu är personer från tredjeland eftersom de besitter viktig kompetens för Sverige och har väldigt kort tid på sig att hitta nytt arbete, säger Malin Crona alt Fredrik Hillelson, medgrundare Beredskapslyftet.

Fakta om Beredskapslyftet: Initiativtagarna till Beredskapslyftet var Wallenbergstiftelserna, Novare och Sophiahemmet, under covid-pandemin 2020. Stiftarna av Beredskapslyftet Ideell Förening är företagen FAM, Novare och SAAB. De är tillsammans med Axel Johnson medlemsföretag.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 april 2025