Relocate är ett program som ska göra det enklare att flytta till Skellefteå för att jobba, bo och leva. Det är ett unikt stöd och öppnar upp nya möjligheter för den som varit utan arbete under en längre tid. Slutmålet är en anställning hos någon av Skellefteås många arbetsgivare – och att trivas i sin nya hemstad!

Skellefteå växer i rekordfart och det finns ett stort behov av arbetskraft. Det beräknas uppstå uppemot 10 000 nya arbetstillfällen i och med batteritillver­karen Northvolts etablering i Skellefteå. Det handlar dels om jobb inom industrin, men också i fler branscher som restaurang, transporter och andra servicejobb. När Skellefteå växer ökar dessutom behovet av kommunala tjänster, som vård, omsorg och skola.

Klicka här för att ladda ner ett informationsblad om Relocate , 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Den samhällsförändring som sker är så stor att Skellefteå behöver rekrytera från andra delar av landet. Av den anledningen söktes bland annat pengar från EU och Europeiska Socialfonden för att ta fram nya sätt som underlättar att fler kan välja att flytta för att jobba och bo i Skellefteå.

Relocate är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Northvolt, Region Västerbotten och Skellefteå kommun och ett helt nytt sätt hitta och rekrytera arbetskraft till Skellefteå. Den som deltar i Relocate får stöd och guidning genom hela processen och en personlig guide hjälper till med allt från jobbsökande och eventuella yrkesutbildningar till boende och fritidsaktiviteter. Tanken är att ge bästa möjliga förutsättningar för att skapa en fantastisk framtid i Skellefteå!

Den som blir antagen till Relocateprogrammet får ett värdefullt stöd för att ta steget och flytta till Skellefteå.

I programmet ingår bland annat webbkursen Insight Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som deltagaren genomför via sin mobil, dator eller läsplatta på sin nuvarande bostadsort. Här får deltagaren lära sig mer om Skellefteå som plats att leva, jobba och bo på.

En annan del av programmet är de personliga guider som finns tillgängliga för frågor inför byte av bostadsort. Allt ifrån jobben, utbildningarna och boende till att hitta och komma igång med kultur- och fritidsintressen i Skellefteå.

Deltagarna i Relocate får också hjälp att hitta nätverk, aktiviteter och nya sociala sammanhang. Slutstationen på resan är en anställning hos någon av Skellefteås många arbetsgivare.

Här ger vi svar på vanliga frågor om Relocateprogrammet.

Du är också välkommen att höra av dig till Skellefteå kommun via kundtjanst@skelleftea.se eller 0910-73 50 00, tryck 4.

Vid pressfrågor är det Emilie Sjölund, presskommunikatör, som ska kontaktas. Ring till kundtjänst för hänvisning.

Är du intresserad?

Relocate – snabb väg till jobb för Salim

Uppsalabon Salim Khoury hade länge sökt efter en heltidstjänst och när han kom i kontakt med Relocate gick allting snabbt. På bara några veckor hade han flyttat till Skellefteå och fått jobb på Skellefteå kommuns måltidsenhet som kockbiträde.

– En spännande erfarenhet. Alla har varit så hjälpsamma och ansträngt sig för att göra det bra för mig, säger han.

Salim genomgår nu en validering för att bli kock. Valideringen tar upp till åtta veckor, beroende på tidigare kunskaper, och den praktiska delen görs i de kommunala köken med en kock som handledare. I valideringen ingår även en webbutbildning. Både praktik och teori görs på ordinarie arbetstid.

Läs reportaget med Salim här

"Välorganiserat, bra strukturerat, intressant. De personliga guiderna var hjälpsamma, välkomnande och positiva. Jag lärde mig mer om Skellefteå med stort nöje."

Deltagare i Relocateprogrammet

Logotyp Region Västerbotten
Logotyp Skellefteå kommun
Logotyp Northvolt
Logotyp Arbetsförmedlingen
EU-flaggan