Samarbete underlättar flytt till arbete eller utbildning

Behoven av arbetskraft är för närvarande stor i norra Sverige medan den tillgängliga arbetskraften är koncentrerad till storstadsområdena. Relocate och React EU Relocate är två projekt som tillsammans utvecklar och testar metoder som ska verka för en kompetensförflyttning genom att attrahera arbetskraft till Skellefteå från andra regioner i Sverige. Något som kommer att gynna den svenska arbetsmarknaden som helhet.

Arbetet bygger på ett samarbete mellan flera parter på kommunal, regional och nationell nivå. Vi är övertygade om att ett gemensamt mod krävs och att nya metoder behöver testas för att lösa utmaningen med kompetensförsörjningen.

Chansen att flytta till ett meningsfullt liv i arbete

Som samarbetspartner identifierar ni personer som kan vara aktuella för en flytt till Skellefteå och deltagande i något av projekten eftersom de står utanför arbetsmarknaden. De får då möjlighet till arbete eller utbildning och ett meningsfullt liv på en ny plats.

Resultatbaserad ersättning för fristående aktörer

Fristående aktörer kan välja Relocate/React EU Relocate som en aktivitet i Rusta och matcha eftersom det klassas som ”Kontakt med arbetsgivare eller andra relevanta aktörer”. Deltagaren kan fortsatt vara inskriven hos den fristående aktören tills dess att den ska påbörja en utbildning eller ett arbete. Då bryts beslutet och den fristående aktören får en resultatersättning enligt gällande avtal med Arbetsförmedlingen.

Kravprofil hos deltagarna

 • Vara registrerade hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande, alltifrån nyligen inskrivna till långtidsarbetslösa.
 • Kunna kommunicera på svenska för att kunna arbeta inom exempelvis Skellefteå kommun.
 • Kunna kommunicera på engelska för att kunna arbeta på Northvolt.
 • Vara motiverade att gå en 6 månader utbildning för att jobba på Northvolt.
 • Ha förutsättningar att finansiera sin utbildningstid, exempelvis genom CSN.
 • Vara motiverade att flytta till Skellefteå.
 • Ha ett eget driv och de rätta egenskaperna.

Det här får deltagarna

 • En lättsam och enkel introduktion till Skellefteå via webbkursen Insight Skellefteå.
 • Hjälp att hitta och söka utbildningar som underlättar anställning. Vuxenutbildningen i Skellefteå erbjuder ett flertal utbildningar som dessutom är CSN-berättigade. Läs om utbildningarna här.
 • Den som genomgår rekryteringsprocessen får ett skriftligt löfte om provanställning på Northvolt, under förutsättning att man genomför utbildningen automationsoperatör på 6 månader via Vuxenutbildningen i Skellefteå. 
 • Stöd att komma i kontakt med arbetsgivare genom informationsträffar, event och speciellt framtagna jobbspår i projektet.
 • Medföljande får hjälp att via bemanningsföretag komma i kontakt med arbetsgivare. Registrering sker via denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • För den som varit arbetslös en längre tid erbjuder vi stöd i att hitta ett första tillfälligt boende. I Skellefteå byggs det som aldrig förr, cirka 1 000 nya bostäder blir inflyttningsklara 2022 och kommande år har samma byggtakt. Läs om utvecklingen här.
 • För den som varit arbetslös en längre tid kan vi erbjuda stöd via personliga guider. De svarar på alla tänkbara frågor och underlättar för deltagarna att komma in i nya sociala sammanhang och trivas i sin nya hemstad.

Vill du veta mer?

Skicka ett mejl till relocate@skelleftea.se eller ring Skellefteå kommuns kundtjänst, 0910-73 50 00 (tryck 4).

För dig som arbetar eller bor i Stockholms stad

Vi har två kontaktpersoner som genomför lokala informations- och rekryteringsaktiviteter kopplat till projektet.

Nils Carlsson Lundbäck, samordnare, Arbetsmarknadsförvaltningen/Jobbtorg Stockholm

nils.carlsson.lundback@stockholm.se, 076-123 55 05

Reza Pazirai, jobbcoach, Arbetsmarknadsförvaltningen/Etableringscentrum

reza.pazirai@edu.stockholm.se, 076-123 58 41

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 januari 2023

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.