GUIDE

Tio besöksmål du inte får missa

Visit Skellefteås Veronica Ståhl tipsar om fina besöksmål i Skellefteå.

Svedjan Ost och Bageri

Här kan du fika nybakta bullar, äta surdegsmackor med gårdens ost och njuta av utsikten mot sjön med betande får och kor. Passa också på att köpa med lite ost och bröd hem.

Svedjan ost och bageri

Bjuröklubb naturreservat

Bjuröklubb med sin natur och historia har något att erbjuda de flesta. Ta en fika i den gamla fyrvaktarbostaden, vandra längs stigarna, hoppa i sanddynorna, bo en natt i fyren eller vandra ut till sjöjungfrun för en fotosession ute på Sillhällorna.

Bjuröklubb naturreservat med utsikt över havet

Kalvträsk

Här kan du boka ett besök till det lokala ysteriet, övernatta i någon av de mysiga stugorna på White Mountain Lodge, paddla kanot eller utforska någon av de många vandringslederna. Något du inte får missa är att vandra upp till toppen av Vitberget, där det står ett gammalt brandtorn som restaurerats till ett utsiktstorn.

Kock lagar mat över öppen eld i Kalvträsk

Lövångers kyrkstad

Här kan du övernatta i röda små kyrkstugor med anor från 1600-talet, som alla genomgått en varsam renovering för att behålla dess tidsenliga charm. Hyr en cykel för att utforska de trevliga cykellederna och uppleva den idylliska miljön.

Kvinna med barn på axlarna tittar in genom ett fönster

Burträsk

Här finns mycket samlat på ett och samma ställe. Det finns ett antal gårdsbutiker i närområdet som går att besöka och Burträsk saluhall erbjuder försäljning av lokala produkter och råvaror. Ta en fika på Edelviks Trädgårdscafé eller hyr en kajak eller trampbåt för en tur på sjön.

Personer sitter i en pedalbåt

Skellefteå Bike Arena

På toppen av Vitberget, ett stenkast från centrala Skellefteå, ligger Skellefteå Bike Arena. En modern cykelpark, där både pumptracken och MTB-banorna erbjuder alternativa svårighetsgrader så att nybörjaren, den erfarne cyklisten och alla där emellan ska hitta utmaningar. Har du inte egen cykel finns cykeluthyrning på plats.

Personer cyklar i skogen

Gåsören

Detta är en liten ö belägen strax utanför Rönnskär i Skellefteå skärgård och är ett mycket populärt besöksmål, där du kan utforska den gamla fyren, sjöbodarna och omgivningarna. Lotshuset kan bokas för övernattning. Hit tar du dig med egen båt eller turbåt.

Vit och röd fyr

Byske havsbad

Perfekt utflyktsmål för hela familjen. Spendera dagen på stranden, utmana någon i äventyrsgolf eller hyr en trampbåt. Avrunda dagen med en middag och övernatta på campingen.

Kompisar sitter vid en eld på stranden

Marranäsvältan naturvårdsområde

Marranäsvältan i Fällfors är mäktig! Det kanske låter som en klyscha, men det är verkligen något utöver det vanliga. En av naturens egna skapelser, som ett resultat av inlandsisens avsmältning. Ta med en picknick för en dag i sanddynorna eller ett dopp i älven.

Två barn tittar ut över Marranäsvältan

Paddla kajak i Skellefteälven

På Skellefteälven finns en massa fint att uppleva. En utmärkt rutt för den som vill uppleva stadsnära paddling är att paddla "broarna runt". För dig som vill hyra kajak ligger Swenature strategiskt beläget precis vid älven. Du kan även hyra via Kayakomaten vid Manhemskajen.

Kvinnor som paddlar kanot

Text: Veronica Ståhl

Foto: Visit Skellefteå

Veronica Ståhl jobbar som Turistinformatör och evenemangs ansvarig på Visit Skellefteå.
- Det jag gillar med mitt jobb är att det är väldigt varierande, det bästa är mötet med besökare, lokalinvånare och nyinflyttade. Vi är dessutom ett väldigt härligt gäng som jobbar tillsammans vilket gör allt väldigt enkelt och roligt.

Veronica Ståhl som jobbar på Visit Skellefteå, Turist Center