Två barn badar på stranden, Storsnäckstranden

GUIDE

Badsommar i Skellefteå ­– med något för alla

Under sommaren råder det ingen brist på fina badplatser i Skellefteå med omnejd. Skärgård, sjö, älv, bäck eller pool. Valmöjligheten en varm sommardag är stor och i anknytning till stan finns det badplatser för alla smaker. Kanske är det i sommar som badkrukan i dig botas eller de där eländiga puffarna försvinner från armarna. Här är några tips på sköna badplatser i och omkring Skellefteå.

HAMNSKÄR

Hamnskär, eller Lotsplatsen som det även kallas i folkmun, är en liten ö utanför Furuögrund. De släta klipporna som möter vattnet runt större delen av ön gör detta till den perfekta platsen för hela familjen eller kompisgänget. När solen skiner en varm sommardag är känslan av att lägga sig och njuta på de uppvärmda klipporna svårslagen.

När solen faller närmare horisonten på kvällen är det hög tid att elda i den allmänna bastun som står alldeles vid havskanten. I väntan på att den ska bli varm så kan middagen förberedas vid grillplatsen precis bredvid. Vill du njuta av skärgårdslivet två dagar i rad så finns rum att hyra i den gamla lotsarstugan mitt på ön. Glöm inte att ta med eget vatten då det inte finns tillgängligt på ön.

För att ta sig hit krävs båt och har du inte tillgång till en egen så finns båttaxi att boka från båthamnen i Furuögrund.

Hamnskär

Hamnskär

ÄLVEN - ROVÖN

Precis uppströms från Lejonströmsbron ligger Rovön. En stor, fin gräsyta precis vid kanten av älven. Mitt på dagen när solen har tagit sin position i syd värmer den skönt på de lummiga små ytorna som Rovön består av. Vattnet är inte särskilt strömt och älvens grunda norrsida gör det till en fin badplats för alla. Grillplatser finns det flera av och den 15 minuter korta promenaden till centrum gör det enkelt att fixa picknicken om ditt medhavda fika skulle ta slut.

Tre kvinnor sitter på gräset på Rovön med Lejonströmsbron i bakgrunden

Rovön

LÅNGNÄSBADET

För dig som verkligen vill leva ut strandlivet med sand mellan tårna finns Långnäsbadet i Burträsket. Med sina drygt 500 meter som sträcker ut sig längs Långnäsudden är det Västerbottens längsta sandstrand.

Här finns gott om plats att spela såväl fotboll som beachvolley eller andra aktiviteter. Väl ute i vattnet tar det många steg innan vattnet djupnar till, vilket gör det till en badvänligplats även för de allra minsta. En varm sommardag då sanden bränner under fötterna är det svårt att förstå att du befinner dig på den 64:e breddgraden.

Känner du att stranden blir lite för befolkad så finns några mindre stränder gömda lite mer avsides på uddens sydligaste bit. Något att ha i åtanke är att stranden vetter mot väst, så om du är en riktig soldyrkare kan du i lugn och ro ta en liten sovmorgon innan besöket.

Vybild över Långnäsbadet

Långnäsbadet

BUREHÄLLORNA

Efter att ha parkerat bilen eller förtöjt båten vandrar du mot uddens norra spets. Precis som namnet avslöjar så möts du av vackra stenhällar som träffas av vågorna. Här är en perfekt plats för hela familjen att spendera dagen med sol och bad. Klipporna vetter förvisso mot norr men den höga sommarsolen gör att klipporna passar dig som soldyrkare från morgon till kväll. Vill du hellre bada från en sandstrand så finns en fin plats bara någon minuts promenad i sydlig riktning. På klipporna och andra platser runt udden finns flera grillplatser om du vill laga en god utemiddag när solen sakta blir lägre framåt kvällen. Och för den som hellre vill bada från en sandstrand så finns en fin plats bara någon minuts promenad i sydlig riktning.

Vybild över Burehällorna

Burehällorna

STOR-SNÄCKSTRANDEN

Om du inte lockas till de allra största och mest populära stränderna finns den lite mindre omtalade Stor-snäckstranden. Bara en liten bit öster om Boviksbadet ligger denna långgrunda badplats med sin utsikt över Kågefjärden. Stranden sträcker sig från vattnet upp bland träden vilket skänker naturlig skugga när solen blir för intensiv. Här finns inte tillgång till toalett eller andra faciliteter så matsäcken måste du ha packat klart innan du kommer till stranden.

Text och bild: Visit Skellefteå