REPORTAGE

Följ med in i Sandras studio

Stick and poke är en tatueringsstil där maskinen ersätts av en enkel nål som applicerar bläcket för hand. ”Jag har alltid ritat mycket. Kanske inte med pensel och canvas, men mina skolböcker var täckta med klotter.”

I den lilla tatueringsstudion på Norrböle, omringad av växter och vackra ting, är det svårt att tro att det inte alltid funnits en mysig tatueringsstudio här. Men faktum är att det knappt gått ett år sedan Sandra Johansson bestämde sig för att förverkliga drömmen om ett kreativt liv som egenföretagare.

- Jag gjorde min första egna tatuering för 10 år sedan och fullkomligt älskade det. Började ganska snabbt kolla på att köpa en egen maskin, men det kändes dyrt för en hobby. Sen hittade jag ett kit med nål och bläck och upptäckte det fina med stick and poke. Det är så pyssligt och avkopplande, berättar Sandra.

Sandras bakgrund inom konsten är kanske inte vad en skulle kalla traditionell. Idag har hon slagit sig in i ett nischat område inom konsten. Vad som började som klotter i skolböcker utvecklades så småningom till små tatueringar på vänner och kollegor. Idag har det blivit till ett yrke och eget företag.

Sandra Johansson

- Jag har gjort mycket tatueringar på mig själv och vänner genom åren, men det har varit korta perioder och livet kom ofta emellan. Sen dök möjligheten att starta en studio upp. Jag satt länge och funderade, men jag visste att jag var duktig och har en stabil hand, förklarar Sandra.

Lokalen blev snabbt klar och efter det gick det undan. Inspektion av kommunen och arbetet med att bygga upp en kundbas hade börjat. Snart var Sandra redo att öppna dörrarna till tatueringsstudion Pokes & Plants.

- Min mentor på Nyföretagarcentrum sa till mig en gång att vissa startar företag för att bli ekonomiskt oberoende, andra gör det för att må bra. För mig var det viktigt att få vara kreativ och styra min tid. Sommaren 2023 öppnade jag studion. Det är så kul att träffa alla människor och göra människor glada, fortsätter hon.

”Det fanns utrymme för det här i Skellefteå”

Hon berättar att hon inspireras av just sina plantor, och andra vackra saker som hon ser. Men kanske framförallt av kunderna och deras önskemål. Sandra lägger mycket tid på att förstå dem och sedan sätta sin prägel på slutresultatet. Framgången är idag ett faktum. Kalendern är full varje månad och bokningarna rullar in.

- Jag visste ju inte om det skulle gå och jag har ingen erfarenhet av företagande. Samtidigt kände jag att det fanns utrymme för det här i Skellefteå. Det är en bra storlek på staden ur den aspekten att ryktet sprids. Varje tatuering blir en reklampelare, berättar Sandra.

Sandras filosofi i studion är svår att missa. När du kommer in känns det mer som ett spa än en tatueringsstudio, och avsaknaden av surrande maskiner skapar ett osannolikt lugn för att vara en tatueringsstudio. Trots att hon har en kund på plats.

Person som får en tatuering

- Jag vill att det ska vara en harmonisk och mysig stund när man kommer hit. Det är svårare med maskiner som låter väldigt mycket. Omringad av mina plantor här hoppas jag att man känner sig trygg och avslappnad. Det är väldigt få som säger att det gör ont eller känner att de behöver en paus, berättar hon.

Även om kundbasen är blandad tror hon att hennes stil framförallt tilltalar kvinnor, det är också hennes absolut vanligaste kund. Sandra berättar att det känns särskilt viktigt att få bidra till att de känner sig mer positiva inför sina kroppar.

- Många som kommer till mig har komplex och mår dåligt över delar av sin kropp. Med en tatuering har jag chansen att hjälpa till att vända det. Det allra mest efterfrågade är väldigt personliga tatueringar, sådana som verkligen betyder något. Det är en ära att få det förtroendet, berättar Sandra.

Sedan början av 2024 arbetar Sandra heltid i studion. Livet som egenföretagare skapar mer tid i livet. Tid att umgås med hennes fyra barn och spendera tid i naturen – ett av hennes största fritidsintressen.

- Jag älskar att vara ute i naturen! De senaste åren har jag blivit besatt av svampplockning, jag tänker på lite annat, men är gärna bara ute i skog och mark också. För mig gör det ingenting att saker är lite obekvämt, avslutar hon.

Text: Sofia Hedström

Foto: Tilda Olofsgård

Illustration: Sandra Johansson