REPORTAGE

Skellefteås resa som tech-stad

Från pappersslukande superdatorer till världens klimatsmartaste hus – Skellefteås resa längs vägen mot digital omställning bjuder på både toppar, dalar och hårnålskurvor. Idag är tech och innovation det självklara bränsle som driver stadens utveckling, men Skellefteå hoppade tidigt på datatåget in i framtiden. Här kommer några viktiga hållplatser i Skellefteås hissnande tech-resa.

1963 – Norrdata. I början av 60-talet var persondatorn fortfarande bara science fiction, ”sociala medier” bara en diffus synonym till pratglada spågummor och det första microchipet inte ens uppfunnet. Men redan 1963 startades faktiskt Skellefteås första dataföretag: Norrdata. Flera av stadens framgångsrika it-bolag har sina rötter i det ursprungliga Norrdata, exempelvis Tieto som idag är en av Skellefteås största privata arbetsgivare.

1973 – Datorcentralen. Ett decennium efter att Norrdata slagit upp portarna öppnade Sveriges kommuner en gemensam datorcentral i Skellefteå. Här bearbetades information från hela Sverige – och allt skrevs ut på papper. Utskrifterna krävde svindlande tre ton papper om dagen. Hållbarhet låg ännu inte högst på dagordningen.

Utskrifterna krävde svindlande tre ton papper om dagen.

1986 – Superdatorn. För att hålla sig i absoluta framkant investerade Kommundata i en superdator – den första i sitt slag i Sverige. Maskinen kostade 50 miljoner kronor, var så stor att den upptog en hel källarvåning och medförde vad som generöst beskrivs som ”viss automatisering”. Den blev snabbt föråldrad, men en kort tid kunde Skellefteå alltså skryta med Sveriges vassaste dator.

1991 – Ericsson TEMS. Relativt okända på hemmaplan, men världskändisar inom telecom i princip varje hörn på jorden. Det är tidigt 90-tal när Tems startar sin verksamhet i Skellefteå och utvecklar mjukvaran till telekommunikationsföretaget Ericssons första gsm-telefon. På samma sätta om Googles namn har blivit ett verb – ”att googla” – så har varumärket TEMS också blivit ett verb. Att ”TEMS:a” sitt nätverk har blivit synonymt med att mäta och kvalitetssäkra användarupplevelsen. Ett arv så gott som något.

Ericsson TEMS

Foto: Mobile Phone Museum/mobilephonemuseum.com


2003 – North Kingdom.
Den digitala designbyrån North Kingdom grundades 2003 i Skellefteå av David Eriksson, Roger Stighäll och Robert Lindström. 2005 öppnade företaget kontor i Stockholm och 2013 i Los Angeles. Byrån arbetade med gräddan av globala varumärken som Google, Nike, Lego och Disney, och omsatte som mest över 100 miljoner om året. En internationell superstjärna i byråbranschen.

Byrån arbetade med gräddan av globala varumärken som Google, Nike, Lego och Disney.

2011 – Arctic Business. Sedan starten i Skellefteå 2011 har affärsinkubatorn Arctic Business stöttat en rad framgångsrika Skellefteå-startups inom tech och industri, bland andra Once Upon, Envigas och Biocool. Med sina systerkontor i Luleå och Piteå har Arctic Business Skellefteå siktat mot stjärnorna och bidragit till att driva utvecklingen av allt från rymdforskning till health tech – och på så vis medverkat till att göra norra Sverige till en av värdens mest spännande och innovativa regioner.

2014 – Arctic Game Lab. Spelbranschen omsätter mer än musik- och filmindustrin tillsammans, och dataspel har gått från att vara ett tidsfördriv för unga till en livsstil över generationsgränserna. Sedan starten 2016 har Arctic Game Lab (idag Arctic Game) lockat talanger från hela världen till Skellefteå för att skapa framtidens spelupplevelser. Här fostras framtidens stora namn i spelindustrin.

2015 – Skellefteå Science City. Uppgiften: att förvandla Skellefteå till en ledande hub för gröna initiativ och avancerad teknologi. När Skellefteå Science City grundades 2015 var det med storslagna visioner – ett decennium senare är man på god väg. Projekt som stöttas finns inom framtidsområden som energi, AI, E-mobilitet och gaming, och organisationen har varit i allra högsta grad bidragande till att världens blickar vänts mot norr. Organisationen driver idag dessutom Skellefteå Science Park som är en mix mellan kontor, co-workingmiljö och eventyta.

2017 – Once Upon. Tänk om en enkelt kunde ta bilder från mobilen och sno ihop ett stiligt printat fotoalbum – det vore väl lysande? Det visade sig mycket riktigt vara en kanonidé. Fotoappen Once Upon lanserades 2017 och omsatte sex år senare 237 miljoner kronor, med omkring 50 anställda. En Skellefteå-startup som visar vart skåpet ska stå.

Tänk om en enkelt kunde ta bilder från mobilen och sno ihop ett stiligt printat fotoalbum?

2021 – Sara kulturhus. Det är inte bara ett oförskämt stiligt hus, Skellefteås stolthet är dessutom byggt av lika delar trä och energismart innovation. Det blir inte minst tydligt när Sara kulturhus utnämns till världens klimatsmartaste byggnad i sitt slag, och ingenjörsteamet från Skellefteå Kraft kammar hem Stora ingenjörspriset i kategorin hållbarhet för dess smarta tekniska lösningar och en ny affärsmodell.

Sara Kulturhus

Foto: Sven Burman

2022 – Northvolt. När det stod klart att Skellefteå skulle bli hemmaplan för världens grönaste batterifabrik förstod vi snart att inget skulle bli sig likt. Sedan dess har regionen fortsatt ta stora kliv i elektrifieringen, digitaliseringen och den gröna omställningen. Gigafabriken byggs i etapper och den första delen invigdes den 6 juni 2022, området är lika stort som 71 fotbollsplaner. När hela Northvolt Ett är i drift ska fabriken kunna leverera batterier som motsvarar 60 gigawattimmar per år, vilket räcker till att tillverka ungefär en miljon elbilar.

Northvolt

Foto: Jonas Westling

2024 – Arctic Center of Energy. Under 2024 påbörjas bygget av en unik byggnad i Skellefteå. Arctic Center of Energy beskrivs som en testbädd, mötesplats och labbmiljö för samhällets elektrifiering och kommer att använda sig av AI för att optimera energianvändningen på hela Campus Skellefteå. Framtiden är här.

Illustration av Arctic Center of Energy.

Bild: LINK Arkitektur.

Text: Jonas Pekkari