Duschkabin med sollampa och bantningsapparat. Uppfinning av Alvar Lindmark. 1960-talet. Foto: NEWEN/Skellefteå museum

REPORTAGE

Den uppfinningsrika staden

Från nischade musikinstrument till värdetransporter. Vi brukar säga att i Skellefteå ges idéerna plats. Beviset på det hittar vi bland annat i alla uppfinningar som kommit från Skellefteåtrakten genom åren. Vissa mer kända än andra…

NuEVI

Instrumentet NuEvi har ett unikt utseende och ännu mer unikt sound. Det elektroniska instrumentet uppfanns av Johan Berglund från Skellefteå och är en nytappning baserad på amerikanska Nyle Steiners MIDI EVI.

NuEVi.

NuEVi.

Jörnkängan

Den svårfångade Jörnkängan är lika populär som den är svår att få tag på. Tillverkad cirka 5 mil nordväst om Skellefteå är det en av regionens mest kända handgjorda skor – men inte de enda. Skråmträsk sko är en annan populär sko från Skellefteåtrakten.

Jörnkängan.

Jörnkängan.

Kraftstaven

Greppa Kraftstaven för bättre stöd och ökad prestation! Staven som först lanserades för skidåkning är idag optimerad för bland annat fjällvandring. Det långa och annorlunda formade greppet gör att du får ökat stöd och aktiverar olika muskelgrupper.

Kraftstav

Kraftstaven.

Vad stoppar de i vattnet i Burträsk?

Härifrån kommer nämligen flera av Skellefteås mest kända uppfinnare. Inte minst legendaren Alvar Lindmark. Mest känd för industrihissen och företaget Alimak, men under bältet har han flera säregna uppfinningar. Till exempel en duschkabin kombinerat med solarium.

SQS säkerhetsväska

Från Burträsk kommer även Kjell Lindskog som stått för många uppfinningar genom åren. Från den vikbara slalomkäppen till säkerhetsväskan SQS som används för värdetransporter av kontanter.

SQS säkerhetsväska.

SQS säkerhetsväska.

Whitebox

Idén föddes under pandemin och är precis en sådan uppfinning som får en att tänka; hur har det här inte funnits tidigare? Konceptet bygger på lådor som dödar bakterier och virus med hjälp av UV-strålar. Används för bland annat kundvagnar.

Whitebox.

Whitebox.

Futurumfläkten

Vad är väl ett Skellefteåkök utan en köksfläkt från Futurum? Fabriken ligger tre mil norr om Skellefteå i kustsamhället Byske.

Futurumfläkten.

Futurumfläkten.

Smellkiller

Den senaste tiden har det skrivits en del om en mystisk lukt över Skellefteå. Kanske någon i behov av Skellefteåuppfinningen ”Smellkiller” framtagen för att stoppa avloppslukt från att komma upp ur golvbrunnar?

Smellkiller.

Smellkiller.