REPORTAGE
Från Berlin till Stensträsk
55 000 personer följer regelbundet Wiebke Jahns norrländska äventyr via Instagramkontot @arctic_for_beginners. Men hur hamnade en trebarnsfamilj från Berlins trendkänsliga storstadskvarter i den västerbottniska vildmarken? S/Å träffar Stenträsks största (och enda) influencer som sprider Skellefteås gospel till tiotusentals naturtörstande tyskar nere på kontinenten.
Från Berlins kokande kulturliv, via norra Spaniens kontinentala livsstil och vidare till… Stensträsk? När Wiebke Jahn med familj sökte nya äventyr föll valet varken på storstadspuls eller sydeuropeisk värme, i stället lockade Västerbottens inland.
– När man växer upp i Tyskland har man en väldigt positiv bild av Sverige, inte minst naturen och utrymmet – ”the last wilderness of Europe”. Det är inte många här uppe som förstår hur unikt det är, man tar det för givet. Tre år senare har kärleken till Västerbottens natur och livsstil blivit till en ny karriär för Wiebke. Via Instagramkontot @arctic_for_beginners visar hon upp vardagen i Stensträsk och norra Sverige för över 55 000 följare – de allra flesta bosatta runt om i Tyskland.
I podcasten Hej Schweden diskuterar Wiebke och väninnan Svea både glädjeämnen och utmaningar med livet som utvandrare, och via den tyskspråkiga webbsidan arcticforbeginners.de erbjuder Wiebke samarbeten, språkkurser, inspiration och matnyttig information för alla som är nyfikna på tillvaron i norra Sverige. Dessutom har Arctic for Beginners lett till ytterligare marknadsföringsuppdrag.
– Jag jobbar bland annat för destinationsbolag som Visit Skellefteå, Visit Värmland och Visit Småland. Allt riktar sig mot en tyskspråkig marknad där intresset för Sverige är stort, många drömmer om att flytta hit.
Intresset bekräftas av statistiken. Varje år reser omkring 1 miljon tyska turister till Sverige, och bara under 2023 genomförde 3 800 personer en permanent flytt från Tyskland till Sverige. Sverigebilden bland målgruppen är ett tryggt, naturskönt och vänligt land med rimliga huspriser och en sund balans mellan arbete och fritid – Astrid Lindgren-landet, helt enkelt. Namnen på paret Jahns son – Lasse – skvallrar om att den svenska barnboksförfattarinnan gjort ett avtryck också på dem.
– Alla våra barn har svenskklingande namn: Linnéa, Lisbeth Karlotta och Lasse – det är väldigt exotiska namn i Tyskland. Och alla reagerar över en åttaåring som heter ”Lasse”, skrattar Wiebke.
”Alla våra barn har svenskklingande namn: Linnéa, Lisbeth Karlotta och Lasse – det är väldigt exotiska namn i Tyskland”
Wiebke växte upp i Berlin, har studerat i tyska Rostock och i Spanien, och både hon och maken Tobias är utbildade lärare. Paret ville ge barnen chansen att upptäcka omvärlden, lära sig ett nytt språk och få ett äventyr. Inledningsvis sneglade de mot Spanien, men ganska snart vändes blicken mot norr.
– Vi har goda vänner i Stockholm som vi hälsat på, men Stockholm påminner lite väl mycket om Berlin – när vi väl skulle flytta sökte vi något helt annorlunda. Vi hade aldrig varit i norra Sverige, men började titta på Västerbottens inland. Naturen är fantastisk, huspriserna låga och vi ville verkligen bo på landet.
2021 gick alltså flyttlasset, med första anhalt i Forsholm utanför byn Rusksle. Makarna Jahn hade hittat ett hus, arbete som lärare och hela familjen fick stifta bekantskap med livet i en liten by i Västerbottens inland.
– I Rusksele fanns en nära anknytning till själva samhället. Det var fantastiskt att komma dit, alla tog verkligen emot oss och bjöd in oss på allt. Vi har fortfarande många vänner där. Idag bor familjen i ett hus i Stensträsk, drygt en mil från Burträsk.
Om Rusksele innebar en skarp kontrast till storstaden Berlin – så kunde Stensträsk lika gärna vara på en annan planet.
– Man kan knappt se grannarna, det bor typ 20 personer här. Vissa kanske skulle beskriva det som isolerat, men för oss är det en otrolig frihet. Barnen går i Engelska Skolan i Skellefteå och vi jobbar i Kåge, så det innebär ju en hel del logistik. Men det är en sån lyx att ha ett hus med en stor trädgård och närheten till naturen så det är värt det.
Wiebke arbetar fortfarande som lärare på 60 procent, men marknadsföringsuppdragen tar alltmer plats. Hennes instagramkonto @arctic_for_beginners fick en rejäl skjuts vintern 2023 när köldsmockan träffade Stensträsk och termometern visade -42. Ett tyskt webbmagasin hörde av sig, och efter att ha medverkat i en intervju fick hon 20 000 nya följare över en natt.
– Jag älskar mitt arbete som grundskolelärare, men det finns mycket spännande att göra inom marknadsföring mot den tyska marknaden. Det finns mycket vi kan göra för att förenkla processen för de som vill flytta hit – det är något jag är i dialog om med Skellefteå kommun.
För familjen Jahn blev flytten till Sverige och Stensträsk en fullträff. Närheten till naturen, fjällen och havet, samtidigt som Skellefteås utbud av kultur, mat och dryck alltid finns inom räckhåll skapar just den livskvalitet de sökt efter.
– Många fråga hur man tar sig genom den långa kalla vintern här uppe, men det är nästan min favoritsäsong. Bara man klär sig rätt finns det inget bättre än krispiga vinterdagar.
Text: Jonas Pekkari
Foto: Jonas Westling