Skellefteå Konsthall

 

15 juni – 15 sep

BEA SZENFELD - HAUTE PAPIER

I sommar har Skellefteå Konsthall glädjen att visa papperskonst av Bea Szenfeld i utställningshallen på Sara Kulturhus. I gränslandet mellan konst, konsthantverk och design skapar Bea banbrytande verk som lätt känns igen i kreativt uttryck och skickligt handarbete.

I sommar fram till och med mitten av september har Skellefteå Konsthall glädjen att visa papperskonst av Bea Szenfeld i utställningshallen på Sara Kulturhus. I gränslandet mellan konst, konsthantverk och design skapar Szenfeld banbrytande verk som lätt känns igen i kreativt uttryck och skickligt handarbete. Beas Szenfelds signum är papper och att skapa konst genom att omvandla svårarbetade råmaterial till synes fjäderlätta vikta papper i stor variationsrikedom. Hennes fantasifulla kläder i vitt papper tillika visioner och skulpturer har burits genom åren av en rad artister som Björk, Lady Gaga och fd kulturministern Alice Bah Kuhnke. I utställningen Haute Papier visas fjorton av hennes skulpturala verk där varenda liten pappersbit är noggrant uttänkt och tillvaratagen. Verken ger oss en inblick i mångfalden i Szenfelds konstnärliga uttryck och att det omsorgsfulla hantverket är avgörande för föremålens levande uttryck och unika formspråk.

Lördagen den 24 augusti adderas utställningen med hennes starka verk Station 5, som handlar om att bära sorgen över ett förlorat barn, sextio pappersbebisar, skapat under flera års tid med stipendiestöd från Svenska kyrkan. I augusti visas även hennes första större konstinstallation At Least We Have Dogs. Utställningen är uppbyggd av stora mängder format papper och kilometer av sömnad med tunn tråd där handens arbete står i centrum.

Bea Szenfeld (f. 1972 i Polen och verksam i Stockholm) är utbildad vid Beckmans designhögskola. Hennes verk har ställts ut på bl.a. Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall, Amerikansk Svenska Institutet i Minneapolis, Svenska ambassaden i Washington och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos bl.a. Statens konstråd, Kulturen i Lund och Nordiska museet. Hon har mottagit en rad priser, bland annat Konstnärsnämndens arbetsstipendium, Gannevik stipendium, Stockholms Kulturpris samt mottagit Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för utmärkt yrkesskicklighet. Szenfeld sitter bland annat i juryn för Ung Svensk Form och styrelsen för Stockholms Hantverksförening. Förutom Haute Papier på Skellefteå Konsthall är hon aktuell med att delta med ett verk på MET museets modeutställning i NY.

Meijersamlingen

Donation

Aktiviteter

Tätortssatsning

Konst- och arkitektur i Boliden

ghfghhhh

BothniaSalong

Sommaren 2024

ghfghhhh

Artist Talk

Lyssna & se på Artist Talk

ghfghhhh

Evenemang - på gång just nu