Karin Nordgren

Karin Nordgren inspireras av landskap. I sin gestaltning för Norrhammar förskola har naturen på Bjuröklubb, vid Skellefteälven och i Tornedalen varit särskilt viktig. Där har hon sina rötter. Med två verk som hänger ihop ville hon stimulera barnens egna fantasier om platser och färger.

Ur skissbeskrivningen:

”Jag har utgått från färgerna i regnbågen, något som många barn brukar vara fascinerade av. Objekten utgår från enkla former som kvadraten, cirkeln, rektangeln. Motiven är som en naturstudie nära marken. Växter och dylikt som jag fotat i naturreservatet Bjuröklubb och tecknat på porslinet. Det handlar om namnet på olika blommor och växter, exempelvis Linnea, Skogsstjärna och Kråkbär. Men även sådant barn gillar, som en kotte, en pinne eller en sten.”

Porslinslera som Karin Nordgren har arbetat med för denna gestaltning är en högbränd lera vilket gör den mycket beständig. Hon valde materialet för dess vita grundfärg som gör att objekten kan likna papper och skapa ett resultat som blir ett mellanting mellan teckning, målning och keramiskt objekt. I sitt konstnärliga arbete, både tvådimensionella och skulpturala objekt, funderar hon mycket på hur olika platser påverkar en person, och vad som skapar hemkänsla. Att känna sig hemma kan för Karin handla om färgskiftningar, hur ljuset gestaltas, om det egna förhållandet till naturen och omgivningen. I verket för Norrhammars förskola arbetade hon med en färgskala som skulle vara behaglig för barnens ögon, och ville genom form och placering sätta deras fantasi och lekfullhet i rullning.

Karin Nordgren är född 1973 i Lövånger och bor i Skellefteå. Hon är utbildad på Umeå konsthögskola, Capellagården på Öland samt på Konstfack, och tog sin masterexamen vid Bergen Academy of Art and Design.

Verk: Att fantisera ett landskap

År: 2023

Teknik: Porslinpapperslera

Var: Norrhammar förskola

Projektledare: Peter Lundström

Fotograf: Krister Hägglund

Fotograf: Krister Hägglund