Mats Caldeborg

Mats Caldeborgs objekt och skulpturer anknyter gärna till naturen. Objekten är ofta sammansatta av upphittade föremål som till exempel fågelskelett, fjädrar, grenar och kvistar.

Men här finns också kulturella objekt – bronsfigurer, en detaljerad modell av ett lysande blått kronotorp, en bränd trappa och ting från vardagslivet skrymslen och vrår. Caldeborgs tilltal är tveklöst existentiellt i poesi och kärlek, lekfullhet och vemod, liv och död. Och just en död som inte bara är det definitiva slutet, utan en del av det eviga kretsloppet där människan endast utgör en liten del i en stor helhet.

Mellan handske och känga, mellan hand och fot finns ett existentiellt rum. I det rummet, i det mellanrummet kan om vi vill ett liv rymmas. Det är vad den här skulpturen vill. Där kan det vi gjort, tänkt och önskat oss bli berättat. Mats Caldeborg har sökt ett existentiellt rum för verket och funnit den mellan handen och foten, där lekfullhet, allvar och infall kan ta plats, mellan den stadiga kängan och den vinkande handsken, mellan marken och himlen om man vill formulera sig stort.

Caldeborg har eftersträvat en enkel och tydligt avläsbar idé med lekfulla och oförutsägbara inslag, för nyfikenheten att närma sig.

Verk: En liten berättelse om en levnad

År: 2013

Teknik: Brons

Var: Gruppboende, Glasmästaren 1, Bonnstan

Offentlig konst, mats caldeborg
Offentlig konst, mats caldeborg