Litiumfestivalen på Sara Kulturhus 3-4 februari 2024

För drygt 200 år sedan upptäcktes grundämnet litium på ön Utö i Stockholms skärgård. I augusti 2022 hölls den första Litiumfestivalen på Utö initierat av konstnären David Larsson. Lördagen den 3 februari och söndagen den 4 februari äger den andra Litiumfestivalen rum på Sara Kulturhus i Skellefteå.

Litiumfestivalen är en konst och mineralfestival som blandar skulptur, performance, uppläsningar, konstfilm, batterimålning, historia, geologi och hälsomineralogi under ett litiumdygn (28 h). Festivalen utgår från litiumets påverkan och inverkan på vår kropp, tid och samhälle.

Litiumfestivalen i Skellefteå är ett konstverk initierat av konstnären David Larsson tillsammans med konstnären Hanna Ljungh och konstnärsduon Gideonsson/Londré i samarbete med Skellefteå Konsthall och Sara Kulturhus och med projektstöd från Konstnärsnämnden.

Litiumfestivalen kommer innehålla konstnärliga bidrag från: David Larsson, Hanna Ljungh, Gideonsson/Londré, Sara Forsström, Jens Strandberg/Nya Nya Norrland, Mirko Nikolic och David Väyrynen. Ett konstfilmprogram sammansatt av den argentinske curatorn Victoria McCarthy kommer att visas under kvällen med filmer av: Unknown Fields, Juan Arturo García, Alejandra Prieto, LiCo, Grupo de Investigação Territorial (Territorial Research Group) mfl.

Litiumfestivalen är en del av det långsiktiga konstnärliga projektet Litiumtiden som startade 2021. Litiumtiden är ett processbaserat och pågående konstnärligt arbete kring litium samt en dokumentation kring hur det används i världen idag och i framtiden. Projektet Litiumtiden är skapat av konstnären David Larsson och drivs tillsammans med konstnärerna Hanna Ljungh och Gidesonsson/Londré. Projektet har tidigare tagit form i en utställning i Haninge Konsthall våren 2022 och i den första Litiumfestivalen på Utö i augusti 2022 och under 2024 kommer Litiummonumentet – ett offentligt konstverk skapat av David Larsson, Hanna Ljungh och Gideonsson/Londré – att byggas på Utö.