Solar Egg

Solaregg på Sara kulturhus

Bilden är ett fotomontage och att proportionerna kan avvika från verkligheten

Bakgrund

Som svar på ett uppdrag från Riksbyggen skapade Bigert & Bergström en skulptural kammare i form av en äggformad bastu som installerades första gången på Luossabacken i Kiruna, år 2017 i samband med stadens radikala omvandling och flytt. Solar Egg har gjorts som en social skulptur där lokalbefolkningen och besökare i staden kan mötas och exempelvis diskutera dessa utmaningar. B&B har tagit upp denna tradition och utvecklat en skulptural symbol som väcker tankar om pånyttfödelse och en kuvös som vårdar samtal och utbyte av idéer. Projektet är en fortsättning på konstnärernas strategi att införliva klimatet i upplevelsen av konstverket som initierades med Climate Chambers 1994.

Solar Egg har sedan 2017 fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats utmärkelser i Svenska Designpriset och London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet i världen. I sociala och digitala medier har över 1,3 miljarder människor kunnat läsa om bastun eller se fotografierna av Jean-Baptiste Béranger. En bok om Solar Egg gavs ut 2019 på förlaget Art&Theory.

Fotograf: Jonas Westling

Fakta om Solägget

Solar Egg är 4,5 meter högt och 12,6 meter i omkrets. Verket väger 2750 kg. Vedkaminen är formad som ett människohjärta och väger 750 kg. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat. Monteringen av de 69 gyllene plåtarna med hjälp av 1512 skruvar tar 4 till 5 dagar.

Solar Egg gästar Skellefteå

Norrländsk vinterkyla och värme möts när Solar Egg tar plats på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå. Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert och Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får göra det i Skellefteå, en av Sveriges mest expansiva och moderna platser, ska bli väldigt intressant och spännande, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Riksbyggen har varit verksamma i Skellefteå i årtionden.

– Nu fortsätter vi att utveckla Skellefteå och senast i raden av projekt är Brf Utsikten med byggstart i början på 2023. Det är otroligt kul att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare är en del av den här stadsutvecklingsresan, säger Johanna Frelin.

Sedan 2017 har Solar Egg varit på turné som rönt stor uppmärksamhet i bland annat Kiruna, Paris, Minneapolis, Köpenhamn, Rättvik, Jukkasjärvi och senast Stockholm. Nu kommer Skellefteåborna och stadens besökare få en spektakulär bastuupplevelse när solägget placeras på Sara kulturhus norra takterrass, en av världens högsta träbyggnader. I Skellefteå står Skellefteå konsthall i samarbete med Sara kulturhus och The Wood Hotel by Elite som mottagare av Bigert & Bergströms Solar Egg.

– Bastun ska även fungera som mötesplats för svettiga samhällsfrågor inom bland annat elektrifiering, social- och miljömässig hållbarhet och stadsutveckling, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad, på Riksbyggen.

På uppdrag av Riksbyggen skapades Solar Egg av konstnärerna Bigert & Bergström som i över 30 år satt ljus på planetens klimatförändringar genom sin konst. På prisbelönta Sara kulturhus tar Solar Egg nu plats fram till 30 april 2023. Under turnéstoppet kommer ett antal bastusamtal att anordnas med inbjudna gäster.

– Vilken upplevelse bastubadarna kommer att få! Med Solar Eggs besök i Skellefteå vill vi belysa den moderna och innovativa utveckling som Skellefteå genomgår. Att vi får pryda Sara kulturhus med Sveriges största och mest välkända guldklimp värmer gott, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad på Riksbyggen.

– Med utställningen The Broken Greenhouse och Solar Egg bidrar Skellefteå konsthall ännu en gång till att väcka intresse både för samtidskonst och även klimat- och hållbarhetsfrågan, något som ligger helt i linje med det hållbarhetsarbete som Skellefteå lägger stort fokus vid nu och i framtiden. Jag ser verkligen fram emot att få ta del av utställningen likväl som de samtal som kommer att väckas människor emellan i bastun Solar Egg, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd och vice ordförande kommunstyrelsen, Skellefteå kommun.