Bigert & Bergström - The Broken Greenhouse 11. 2 – 21.5

Aktiviteter

The Crystal Forest, 2023, UV-printed photos on opal white glass, 130x130x130 cm

I närmare trettio år har konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström arbetat som en duo vars konstnärskap är centralt förankrat i naturvetenskapliga och historiska teorier, ofta med tydliga referenser till frågor som rör samhället och de klimatförändringar som sker. I gränslandet mellan människa, natur och teknik skapar de storskaliga installationer, skulpturer, fotografier, filmer, performance och geoengineering-projekt som ger betraktaren en visuell upplevelse men som även inbjuder till ett aktivt deltagande.

Allt sedan Bigert & Bergström började arbeta tillsammans 1986 har de drivits av nyfikenhet och intresse för aktuella och existentiella frågor, vilket också genomsyrar deras konst. Konstnärerna har genom åren skapat ett igenkännbart estetiskt och karakteristiskt uttryck i allt de tar sig an. Ofta har de sin utgångspunkt i allvarliga, vetenskapliga teser men deras gestaltning och inslag av humor gör det enklare för betraktaren att ta emot svåra budskap. I många fall väcks även flera sinnen till liv då deras verk ofta kan avge allt från ljud till ljus, värme och vibration.

Bigert & Bergströms arbetsprocess kan ses som ett lagarbete där de initierar och står för idéerna men i själva realiserandet av verket arbetar de nära ett team av teoretiker och forskare. Konstnärerna lyfter fram ett konkret problem av vetenskaplig karaktär som de kartlägger och åskådliggör utifrån ett socialt och historiskt perspektiv. Genom forskningsexpeditioner och aktioner världen över samlas material in och med konsten som verktyg närmar de sig invecklade frågor som berör varje enskild individ på ett personligt plan. Deras verk ger oss nya sätt att se, tänka och förstå världen vi lever i men även den värld vi går till mötes.

Centralt för utställningen The Broken Greenhouse är problematiseringen av växthuset som en arkadisk plats och vår mänskliga strävan efter att kontrollera och tämja naturen genom att skapa rum för odling, växtlighet och liv. Till utställningen har konstnärerna valt att visa nya och äldre verk som på olika sätt och med olika berättelser närmar sig och anspelar på idén om att människan för mänskligheten skapat ett perfekt klimat som nu är sprucket, ett annalkande faktum som vårt väsen själv orsakat.

Parallellt med att Skellefteå Konsthall visar utställningen The Broken Greenhouse har vi även äran att
visa Bigert & Bergströms bastu Solar Egg på Norra Terrassen under perioden 11.2-30.4. Den guldäggsformade bastun utformades 2017 på uppdrag av Riksbyggen med syftet att skapa utrymme för samtal om samhällsutvecklingen i norra Sverige. Verket är även en del av konstnärernas långtgående arbete med att via konst beröra och belysa klimatfrågor.

Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg till Skellefteå

Solaregg på Sara kulturhus

Bilden är ett fotomontage och att proportionerna kan avvika från verkligheten

Norrländsk vinterkyla och värme möts när Solar Egg tar plats på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå. Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert och Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas. Bastun är öppen för allmänheten och invigs 11 februari.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får göra det i Skellefteå, en av Sveriges mest expansiva och moderna platser, ska bli väldigt intressant och spännande, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Riksbyggen har varit verksamma i Skellefteå i årtionden.

– Nu fortsätter vi att utveckla Skellefteå och senast i raden av projekt är Brf Utsikten med byggstart i början på 2023. Det är otroligt kul att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare är en del av den här stadsutvecklingsresan, säger Johanna Frelin.

Sedan 2017 har Solar Egg varit på turné som rönt stor uppmärksamhet i bland annat Kiruna, Paris, Minneapolis, Köpenhamn, Rättvik, Jukkasjärvi och senast Stockholm. Nu kommer Skellefteåborna och stadens besökare få en spektakulär bastuupplevelse när solägget placeras på Sara kulturhus Norra takterrass, en av världens högsta träbyggnader. I Skellefteå står Skellefteå Konsthall i samarbete med Sara kulturhus och Wood hotel som mottagare av Bigert och Bergströms Solar Egg.

– Bastun ska även fungera som mötesplats för svettiga samhällsfrågor inom bland annat elektrifiering, social- och miljömässig hållbarhet och stadsutveckling, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad, på Riksbyggen.

På uppdrag av Riksbyggen skapades Solar Egg av konstnärerna Bigert och Bergström som i över 30 år satt ljus på planetens klimatförändringar genom sin konst. På prisbelönta Sara kulturhus tar Solar Egg nu plats fram till 30 april 2023. Under turnéstoppet kommer ett antal bastusamtal att anordnas med inbjudna gäster.

– Vilken upplevelse bastubadarna kommer att få! Med Solar Eggs besök i Skellefteå vill vi belysa den moderna och innovativa utveckling som Skellefteå genomgår. Att vi får pryda Sara kulturhus med Sveriges största och mest välkända guldklimp värmer gott, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad på Riksbyggen.

– Med utställningen The broken green house och Solar Egg bidrar Skellefteå konsthall ännu en gång till att väcka intresse både för samtidskonst och även klimat- och hållbarhetsfrågan, något som ligger helt i linje med det hållbarhetsarbete som Skellefteå lägger stort fokus vid nu och i framtiden. Jag ser verkligen fram emot att få ta del av utställningen likväl som de samtal som kommer att väckas människor emellan i bastun Solar Egg, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd och vice ordförande kommunstyrelsen, Skellefteå kommun.

Solar Egg är öppen för allmänheten

Sedan öppningen av Solar Egg i Kiruna 2017 har nästan 5 000 personer hunnit bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn. På Sara kulturhus står bastun i en fantastisk miljö med möjlighet till ombyte och dusch. Solägget är på plats mellan 11 februari och 30 april. Bastun är kostnadsfri och öppen för allmänheten. Besökare kommer vid senare tillfälle kunna boka plats via riksbyggen.se. Riksbyggens Solar Egg i Skellefteå av Bigert och Bergström är ett samarbete med Skellefteå Konsthall.

Om Solar Egg

Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Verket Solar Egg, som är 5 meter högt och 4,5 meter brett, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat.

Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert och Bergström som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna. I tillväxtstaden Skellefteå planerar Riksbyggen över 200 nya lägenheter de närmaste åren.

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats utmärkelser i Svenska Designpriset och London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Länk till annan webbplats. Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet i världen. I sociala och digitala medier har över 1,3 miljarder människor kunnat läsa om bastun eller se fotografierna av Jean-Baptiste Béranger. En bok om Solar Egg gavs ut 2019 på förlaget Art&Theory.

Läs mer på: riksbyggen.se/solaregg Länk till annan webbplats.