Informationsträffen i Myckle
Den 3 juli hölls en informationsträff om nya bostäder i Myckle. Tjänstepersoner och politiker från Skellefteå kommun träffade Myckleborna på Lejonströmsskolan. Dialogen med Myckleborna var ett steg i planeringen för nya hyresrätter som kommer att etableras i Myckle.
Obs. sidan är uppdaterad 15/1 utifrån nya beslut och ny information sedan mötet.
Anteckningar från mötet
Plats: Lejonströmsskolans matsal/aula
Datum: 3 juli 2024
Tid: 18-19
Deltagare från Skellefteå kommun:
- Anders Blom, Projektledare Inledande bostäder
- Fredrik Nilsson, Fastighetschef
- Fredrik Edlund, Projektledare
- Lars Hedqvist, Planeringschef
- Evelina Fahlesson, kommunalråd, vice kommunstyrelse-ordförande och personalnämndens ordförande
- Annamaria Hedlund, Ordförande i Bygg –och Miljönämnden
Intressenter/åhörare: Ca 35-40 personer.
Anders Blom, projektledare, välkomnar och informerar om den utskickade kallelsen, ett digitalt utskick via Kivra och brev till sakägare, och övrig annonsering via affischer på plats i Myckle, i en Facebookgrupp (via en privatperson) och via kommunens webbsida Skellefteå växer: skelleftea.se/vaxer/inledande-bostäder Länk till annan webbplats.
Evelina Fahlesson, kommunalråd, berättar om varför kommunfullmäktige har tagit beslut om inledande bostäder och allmänt om behovet av bostäder. Det är en stor utmaning med kompetensförsörjningen och bostäder är en del i det. Hittar man ingen bostad kan man inte flytta. En kortsiktig, övergångslösning är inledande bostäder för kommunanställda för att hjälpa bostadsmarknaden.
Lars Hedqvist, planeringschef, berättar om Skelleftedalens utveckling i stort och specifikt Mycklesågen. Översiktsplanen finns för att skapa utveckling. Det finns en stor vision för Skelleftedalens utveckling. Ca 500 bostäder kommer stå klara nästa år, då finns det bostäder för ca 1000 personer, men hittills i år har det redan skett en inflyttning på 1500 personer. De bostäder som byggs i år täcker inte på långa vägar behovet och så ser vägen ut framåt. Det stora behovet av bostäder är cirka 3 år framåt. Skellefteå kommun måste hjälpa till för att täcka bostadsförsörjningen. Den fd Mycklesågen är ett bra område med bra förutsättningar som ska senare planeras för permanenta bostäder.
Fredrik Nilsson, fastighetschef, och Fredrik Edlund, projektledare fastighet, berättar om projektet - hur området ser ut, hur husen, vägar, lekytor, parkeringsplatser skulle kunna placeras och presenterar även bostäderna.
Upplevelsen är ett permanentboende, men det hyrs av kommunen på 5 år och ska sen plockas ner för att göra det möjligt med permanentboende på området. Bostäderna byggs med certifieringen Miljöbyggnad silver, vilket innebär stora fönster, bra ljudmiljö, god ventilation och sunda materialval.
Annamaria Hedlund, nämndsordförande i bygg- och miljönämnden, beskriver nämndens process och samma process gäller även för detta område med tillfälligt bygglov.
Frågor och svar
Under kvällen ställdes det frågor via Menti där invånarna fick svar på plats. Här är ett urval på de flest ställda frågorna under kvällen.
Ja det gör det, eftersom det bidrar med bostäder till de som nu flyttar hit till Skellefteå för att jobba i kommunens verksamheter. Parallellt arbetar vi med att få till den blandade bebyggelsen i detaljplaneskedet. Uppdrag till att ta fram en detaljplan för området beslutades under hösten 2024.
Vi rekryterar ca 1600 personer per år där ca 700 personer av dem är externa. Och vi ser att rekryteringsbehövet kommer att öka.
Trafikverket planerar en gång- och cykelväg längs den norra sidan av väg 855. Den första etappen, från Tunnelvägen och 2,7 km västerut, har planerad byggstart 2026. En vägplan upprättas under 2025.
Under bygglovsprocessen finns det möjlighet att överklaga i vanlig ordning (överklagningstiden gick ut 19/11 2024). Detta möte är inte ett samråd utan syftar till att informera om vad kommunen vill använda området till på kort och lång sikt.
Sedan hösten 2024 finns ett uppdrag att påbörja detaljplanen. Det har funnits andra områden som var högre prioriterade tidigare.
I den långsiktiga planen för området finns det en tanke att blanda bebyggelse, allt från småhus till flerfamiljshus.
2021 sålde vi 100-tals villatomter och i år är det några få som säljs. Ekonomiska läget är inte där just nu för invånare att investera i en villa och vi är i akut behov av bostäder nu.
Vi utreder möjligheterna till att utöka kollektivtrafiken under våren 2025.
Nyinflyttade anställda i kommunorganisation är de som kommer att erbjudas möjlighet till boende. Detta kommer vara människor i blandade åldrar, i olika typer av familjekonstellationer.
Personalnämnden beslutade under hösten 2024 om riktlinjer för nyttjande. Såväl för de inledande bostäderna som de bostadsrätter som kommunen har upphandlat i syfte att hyra ut till sin personal.
Brandsäkerheten är en integrerad och central del i alla Parmacos projekt. Parmacos byggnader konstrueras i enlighet med Boverkets Byggregler (BBR), vilket säkerställer att de uppfyller samma höga brandskyddskrav som vid nyproduktion av traditionella (statiska) bostäder.
Ta del av mer information om projektet genom att klicka dig vidare på länken nedan.