Längdspår och backar - skidåkning för alla smaker

Vill du åka skidor så finns det mycket att välja på oavsett om du föredrar längd, alpint eller en lagom stor pulkabacke.
Vill du hålla koll på statusen på spår, isbanor eller backar innan du ger dig iväg så kollar du det antingen via webbkartan eller appen Mitt Skellefteå.

Att tänka på - vintertid

Under vintertid är det inte tillåtet att gå, springa eller gå med hund på preparerade skidspår enligt de lokala ordningsföreskrifterna. Att gå på skidspåren kan också skapa onödiga olyckor och sand och grus kan följa med i spåren, vilket gör att skidor kan gå sönder.

Testa gärna Vinterpromenaden i stället.

Tack för att du visar hänsyn!

Här kan du se status för skidspåren, isbanorna och pulkabackarna i centrala Skellefteå. Med hjälp av detta kan du hålla dig uppdaterad och vara först i de nypreparerade spåren, på de nyspolade isbanorna eller i pulkabacken.

Så här använder du webbkartan:

 • Öppna kartan. Länk till annan webbplats.
 • I menyn "Filtrera" kan du välja område att visa, "Vitberget" eller "Öster om stan".
 • När du valt område kan du sen välja vilket spår du vill se, gör ditt val i menyn och tryck på knappen "Visa".
 • Du kan även välja att se alla spår med spårstatus i en lista genom att klicka på knappen "Se spåren i tabell".

Genom spårstatustjänsterna, som är gratis, kan du enkelt få uppdaterad information i din telefon för de skidspår, isbanor samt vinterpromenaden som kommunen sköter. Här nedan finns instruktioner för hur du kommer igång.

Tjänsterna skidspårstatus, status isbanor samt status vandringsleder

Gör så här för att komma igång:

 1. Ladda ner appen "Mitt Skellefteå" från App Store eller Google Play-butiken
 2. Installera appen
 3. Välj ”Se alla tjänster”
 4. Klicka på ”Uppleva och göra” och välj den eller de tjänster som ni vill använda.
 5. Om ni vill att tjänsten ligger på startskärmen, aktivera ”Visa på startskärmen”
 6. Klicka på ”Öppna tjänsten”

Nu kan du se en lista med information och status för skidspåren, isbanor eller vinterpromenaden. Klicka på raden för att se mer information om när anläggningen preparerades samt vilken kvalitet den har.

Gör så här för att aktivera notiser:

 1. Om du vill få information när ett skidspår, isbana eller vinterpromenaden har uppdaterats så kan du aktivera notiser.
 2. I appen ”Mitt Skellefteå” navigera till någon av tjänsterna (skidspårstatus, status isbanor, status vandringsleder)
 3. Klicka på den anläggning du vill bevaka och klicka på ”Notifiera mig när uppdateringar kring denna plats sker”.
 4. Om du inte får några notiser så måste du godkänna notiser för appen ”Mitt Skellefteå” i din telefon.

Att åka längdskidor med draghund är en trevlig motion både för dig och din hunds hälsa. Men innan ni ger er ut i spåret tillsammans finns det en del saker som är bra att tänka på.

Grönt kort för hundförare

Skellefteå brukshundsklubb ordnar kurser där draghundsförare får lära sig köra på de allmänna skidspåren. I detta ingår vikten av att påkalla uppmärksamhet innan omkörning av skidåkare, men även att kunna stanna hunden när så krävs. I kursen får du också lära dig mer om hur du som förare som bäst tar hand om din hund vid draghundskörning och om regler för draghundskörning.

När draghundsförare gått kursen får de ett grönt kort och kan då nyttja alla spår, utom Vitbergets, Anderstorps och Sunnanås elljusspår.

I ytterområden där Skellefteå kommun inte anlägger spåren måste överenskommelse med spåransvarig ske för eventuell draghundskörning.

Tänk på att det är mycket viktigt att följa anvisad åkriktning. Läs mer på Skellefteå brukshundsklubb Länk till annan webbplats.


Parkering och Start

Du kan parkera 300 m öster om Boda Borg - vid konstsnöspåret Spånslingan, blå slinga på kartan. Se parkering vid blå slinga på karta Länk till annan webbplats.

Du kan också parkera och starta på Skellefteå skidstadion/camping. Kör in på området, förbi receptionen och parkera längst österut. Åk sedan med din hund längst skidspåret vid östra utfarten, parallellt med E4 norrut, se karta för området. Länk till annan webbplats. Du kan också parkera vid brukshundsklubbens stuga och åka anslutningen mot Skellefteå camping/skidstadion, eller mot Sjungande dalens elljusspår.

Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se