Tips för trafikundervisning i skolan

Hur kan arbetet med trafik och hållbart resande genomföras i skolan? För att underlätta för lärare och skolledare har vi samlat några tips och länkar som vi hoppas kan komma till nytta.

Att få barn att cykla till skola och fritidsaktiviteter kan ge förutsättningar för att de som vuxna fortsätter att cykla. Goda vanor rotar sig ofta i unga år! Tyvärr skjutsas allt fler barn runt i bilen av välvilliga föräldrar. Skälen kan förstås vara att det är långt och att det saknas vettiga allmänna kommunikationer, men det kan lika gärna vara att föräldrarna inte känner att barnen behärskar trafiken och att trafikmiljön är för farlig.

Barn är biologiskt mogna att cykla i trafiken vid 11-12 års ålder, men det förutsätter förstås att de har kunskap om regler, var de ska cykla, säker trafikmiljö och att de har tränat cykling med sina föräldrar.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) har lektionsförslag anpassade till respektive årskurs (F–9) och grundsärskolan. Där finns även bland annat tips och filmer, såsom Gå säkert i mörker och halka och Gå säkert i trafiken.

Hitta utbildningsmaterial och läs mer om trafiksäkerhet här. Länk till annan webbplats.

Gå och cykla till skolan är en tävling som arrangeras årligen av Trafikkalendern. Under två valfria veckor i september–oktober samlar deltagande skolor så många resepoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

Syftet med utmaningen är att främja hälsan hos barn och unga, bidra till en bättre miljö och förbättra trafiksäkerheten i närheten av skolområdet.

Totalt delas det ut priser för mer än 50.000 kronor. Vinnande skola vinner 15.000 kr. Skellefteå kommun sponsrar också med lokala priser.

Anmälan till tävlingen öppnar den 2 maj och görs via länken nedan.

Läs mer om tävlingen på Trafikkalenderns webbplats. Länk till annan webbplats.

Att börja röra sig i trafiken på egen hand kan upplevas som en ny frihet men är också ett nytt ansvar. I filmserien Gatsmart finns ett flertal lättillgängliga budskap som bland annat tar upp trafikregler och beteenden, såsom att korsa gatan, mörker och reflexer samt åka skolskjuts.

Här hittar du filmerna Gatsmart. Länk till annan webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: