Energi årskurs F-3

Om vi kan spara energi, tar vi också bättre hand om planeten! Här finns länkar till material som du kan använda för att inspirera dina elever till att agera mer klimatsmart. Om barn lär sig klimatsmarta beteenden i tidig ålder kan vi närma oss en hållbar livsstil i framtiden.

De globala målen nummer 7, 13 och 15. Hållbar energi för alla (7), bekämpa klimatförändringarna (13) och ekosystem och biologisk mångfald (15).


Webbsidor

Filmer/filmklipp

  • http://urskola.se/ Länk till annan webbplats. Sök på ämnen som ”klimat”, ”energi”, ”miljö” och du kommer att hitta filmklipp som passar området. Passande för stora och små, går att välja åldersgrupp i en rullist på hemsidan.
    Det finns en serie som heter ”Lampornas mat” som handlar om olika sätt att få el till lamporna, lämplig för förskoleklass – åk 1. Till många av filmerna finns lärarhandledning för hur man kan arbeta inför och efter filmvisningen.
  • https://mediawebben.se/login Länk till annan webbplats. Sök på Evas funkarprogram. Väldigt pedagogiskt med förstorade uppfinningar och i genomskärning. Till exempelvis hur elektricitet fungerar, hur det kan komma vatten när man spolar i toaletten, lärorikt för alla åldrar!
  • https://www.wwf.se/utbildning/larare/ Länk till annan webbplats. WWF har mycket användbart material som behandlar alla områden inom hållbar utveckling.
  • https://www.wwf.se/earth-hour/panda-planet/ Länk till annan webbplats. Här finns även bra filmklipp, i fyra korta Panda Action-filmer får vi höra klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen och får i uppdrag att agera för klimatet. För alla åldrar.

Energitips

Dörr som är öppnad med automatisk dörröppnare

Använd inte dörröppnare i onödan. Dessa drar elektricitet och släpper ut värme ur lokalen.

Utomhusbelysning som är igång på dagen

Belysning som är igång trots dagsljus är en energitjuv. Hjälp planeten att stoppa energitjuvarna. Släck när solen lyser!

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: