Society Expo 2026
En drivkraft för hållbar samhällsomvandling
Skellefteå och norra Sverige har blivit epicentrum för en extraordinär samhällsomvandling. Efter decennier av befolkningsstagnation påbörjades 2012 ett arbete med att bygga Skellefteås attraktion och skapa en gemensam strategi för utvecklingen. 2017 påbörjades etableringen av storskalig batteriindustri, vilket inneburit att Skellefteå på sex år upplevt en tillväxt som få europeiska städer tidigare skådat. I takt med att förutsättningarna förändras, står vi nu inför nya utmaningar. Samhällsomvandlingen fortsätter, och genom anpassning och samarbete har vi möjlighet att stärka vår region. 2026 kommer vi att stå som värd för Society Expo 2026, en global plattform där innovativa lösningar för hållbar samhällsomvandling står i fokus.
En arena för idéutbyte
Skellefteå har vuxit mycket på kort tid. Vi vill ha en hållbar samhällsutveckling. Det är grunden i vår utvecklingsstrategi, Skellefteå 2030. Det handlar om utbildning, arbetstillfällen, vård och omsorg, fritidsmöjligheter, öppenhet, och väldigt mycket mer. Med hållbarhet menar vi såväl klimatmässig, ekonomisk som social hållbarhet. Utvecklingsstrategin är utgångspunkten för Society Expo 2026.
Skapandet av ett attraktivt samhälle
Society Expo 2026 sätter särskild tonvikt på social hållbarhet, och frågan som lyfts an skapar ett robust och attraktivt samhälle där människor inte bara vill arbeta utan även leva och utvecklas, särskilt i tider av snabb förändring.
– Oavsett om man representerar ett företag, civilsamhället eller en offentlig aktör tror vi att man behöver titta på sig själv och sin verksamhet utifrån en maktposition. Det handlar om att se att man har en viktig roll när det gäller att skapa en plats som inte bara erbjuder intressanta jobb, men som också handlar om att skapa en attraktiv plats som är bra att bo på, fortsätter Helena Renström.
Ledarskapet bakom omvandlingen
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå kommun, är öppen med utmaningarna som den snabba tillväxten medför. Sundin Jonsson betonar vikten av att vara en föregångare i samhällsomvandling. Trots att man inte alltid kan förutse konsekvenserna av beslut, visar kommunens öppenhet och transparens på en vilja att dela med sig av såväl framgångar som utmaningar.
“Ambitionerna för satsningen på Society Expo är högt ställda.
Genom att utforska hållbara lösningar för samhällen i omvandling är målet att hitta kunskap och verktyg som ger avtryck lokalt, i Sverige och globalt.”
Positiva röster om expansionen
I en medborgardialog från 2021, genomförd på uppdrag av Skellefteå kommun, framgår det att en majoritet, 81 procent av Skellefteås invånare, såg den ökande befolkningen som positiv för kommunen som helhet. Denna positiva inställning reflekterar även hur invånarna tror att utvecklingen kommer påverka dem personligen, där 58 procent ser fram emot en tydligt positiv effekt.
Ett decennium av förändring
Skellefteå, som nu närmar sig tio år av intensiv förändring, har tagit med sig värdefulla lärdomar genom att öppna upp för samarbete med ödmjukhet som ledord. Dessa lärdomar kommer fortsätta att vara avgörande för hur vi nu hanterar de nya utmaningar som finns. Staden står som ett trovärdigt exempel på hur en gemensam vilja att lära av andra och innovativt ledarskap kan leda till fortsatt framgång i samhällsbyggnad.
– Vi är övertygade om att det var det förhållningssättet som sedan ledde till framgång för oss. Det ödmjuka ledarskapet kommer därför också att prägla vår fortsatta utveckling, säger Kristina Sundin Jonsson.
Höga ambitioner
Ambitionerna för satsningen på Society Expo är högt ställda. Genom att utforska hållbara lösningar för samhällen i omvandling kan vi skapa nya möjligheter för Skellefteå och andra platser världen över.
– För att hantera centrala frågor som samhällsutvecklingen ställer oss inför, förväntar vi oss deltagande från politiken på regional, nationell och europeisk nivå, avslutar Helena Renström.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 27 september 2024