Text

Text

SE26 nyheter

Framtiden är fortfarande elektrisk

Om vi skulle pressa ihop själva sinnebilden av SE26 – till en slags kompakt och högteknologisk buljongtärning, skulle man göra det på Arctic Center of Energy (ACE). Med sitt fokus på samhällsomvandlingen och banbrytande energilösningar är ACE som en fysisk manifestation av SE26 – en plats där aktörer från olika sektorer möts för att i tillsammans bygga framtidens elektrifierade samhälle.

ACE representerar en ambition att vara världsledande inom hållbar teknologi och när det kommer till elektrifieringen av samhället. Allt eftersom den gröna omställningen hamnar högre på dagordningen, linjerar den offentliga sektorns intressen allt mer med näringslivets. Man arbetar långsiktigt för att möta samma utmaningar – något som bjuder in till att kombinera sina krafter för att uppnå ett gemensamt mål.

– Skellefteå har unika förutsättningar för att leda energiomställningen, och genom ACE skapar vi en global plattform och arena för forskningssamarbeten, där akademi och industri möts för att utveckla lösningar i samverkan. Samtidigt erbjuder ACE viktiga labb- och utbildningsmiljöer som är avgörande för att möta kompetensbehoven inom energiomställningen, för att säkerställa att vi har den expertis som krävs för att lyckas med övergången till hållbara energilösningar, säger Sanna Orellano, processledare på ACE.

Att låta forskning, utbildning och industri dela samma utrymme ses som nyckeln till nya banbrytande lösningar. Partners som Luleå Tekniska Universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun kommer genom ACE att samarbeta för att bygga den kompetens och infrastruktur som behövs för framtidens elektrifierade samhälle.

{"X":0.0925,"Y":0.0,"Width":0.545,"Height":1.0}
ACE-huset

Nya teknologier från teori till praktik

– Genom att ha allt från forskningsprojekt och pilotanläggningar till utbildningsmiljöer under ett och samma tak, skapar vi ett sammanhang som är helt unikt, säger Sanna.

ACEs projektportfölj är redan omfattande. Bland annat är man i uppstartsfasen för tester av vehicle-to-grid-teknologi (V2G), där elfordon fungerar som energilagringsenheter som avger ström tillbaka till elnätet. Ett annat exempel är energigemenskaper i glesbygd där mindre samhällen kan skapa sina egna energisystem. Dessutom planeras det även ett avancerat likströmslabb, i det nya huset, för att utforska möjligheterna med likströmsbaserad laddning för både fordon och bostäder. På så vis minskas energiförluster och effektiviteten ökas.

Sanna Orellano, processledare på ACE

– Elsystemet står inför en kommande strukturförändring, där elektrifieringen i form av antal av distribuerade energiresurser (DER), ökar kraftigt. Det rör sig om exempelvis elbilar, solceller och energilager. Men för detta krävs nya lösningar och sätt att integrera den nya tekniken i det befintliga elnätet och energisystemet. Vi ser verkligen hur kommande energisystem kommer att förändra sättet vi producerar, lagrar och använder energi på. Teknik som V2G öppnar för nya affärsmodeller där det kommer bli allt vanligare att även privatpersoner blir elproducenter. På ACE kommer vi ha helt nya möjligheter att testa dessa idéer i verkliga miljöer och ta dem från teori till praktik, menar Sanna.

En mötesplats för både idéer och människor

Byggnaden, centralt placerad på campusområdet, kommer i sina sju våningar rymma kontorslokaler, laboratorier, utbildningslokaler. Den blir en mötesplats för företag, forskare och studenter.

-Det blir en arena för utbildning och forskning, där vi bygger broar mellan yrkesutbildningar, vuxenutbildning och akademi. Huset kommer skapa en miljö där studenter kommer möta potentiella arbetsgivare i vardagen, säger Sanna.

ACE-huset innehåller även sina referenspunkter till både Skellefteås förflutna och samtid. Det har element av återbruk och kommer även inrymma en delvis synlig tidskapsel.

– Tidskapseln är tänkt som ett medskick till kommande generationer. Vi vill att huset och platsen inte bara ska representera vår nutid, utan också våra visioner och ambitioner för framtiden, resonerar Sanna.

Tidskapselns innehåll har lämnats från allt mellan barn till forskare. Tanken är att skapa en symbol för det hållbara och innovativa Skellefteå vi tillsammans arbetar för.

Kompetensutveckling driver omställningen

Att bidra till en kompetenshöjning i regionen och samtidigt attrahera nya talanger är en central ambition. För Skellefteå och hela regionen innebär detta en möjlighet att skapa arbetstillfällen och att stärka sin position som ledande inom energiomställningen. Man kommer kunna erbjuda redan yrkesverksamma möjligheten till omställning och vidareutbildning. Samtidigt lockar centret nya studenter och forskare från hela världen – det är ett globalt kompetensnav tar form i Skellefteå.

ACE är ett steg in i framtiden – en framtid där Skellefteå inte bara befäster sin plats som en ledande aktör inom energiomställningen, utan även som en pionjär för det samhälle som kommer stå redo att möta utmaningarna den omställningen innebär.

Korta fakta - Miljöcertifieringar

ACE-huset innehar två miljöcertifieringar: Miljöbyggnad Guld och NollCO2 som säkerställer byggnaders hållbarhet och låga klimatpåverkan.

  • Miljöbyggnad Guld: Granskar byggnadens miljöprestanda, certifierat av Sweden Green Building Council.
  • NollCO2: Kräver att byggnadens klimatpåverkan redovisas och kompenseras till nettonoll genom utsläppsminskningar och klimatåtgärder.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 november 2024