SE26 nyheter
Möjligheterna i luften
De flygande bilarna från 1900-talets scifi-drömmar var trots allt ingen bra idé. I stället fick vi drönare. Och potentialen för de batteridrivna stålfåglarna är långt större än piffiga husfoton på mäklarsidor. Snart är drönare luftburna kollegor till undersköterskor, fraktbolag och mycket mer.
På Society Expo 2026 (SE26) kommer hållbara lösningar som kan forma framtidens samhällen att presenteras. En sådan lösning är Skellefteå Droneport, en av Europas största stadsnära drönarflygplatser.
– Vi vill satsa, testa och dela med oss av våra lärdomar. Inte minst för att vi vet att hållbara lösningar är nyckeln till framtidens städer och samhällen. Här vill vi skapa framgångsrika samarbeten mellan offentliga och privata aktörer, säger Henrik Littorin vid Arctic Aviation Hub som på kort tid blivit en viktig del av Skellefteås strategi för att främja hållbar mobilitet och innovation.
Drönare och dess teknik finns redan idag, men regler för att flyga längre avstånd och utom synhåll är ännu inte fullt implementerade. Arbetet med att ta fram gemensamma regelverk för drönaranvändning pågår och väntas underlätta hur drönare kan användas i städer och för samhällstjänster.
En proaktiv strategi
I väntan på att detta regelverk ska bli verklighet har Skellefteå valt en proaktiv strategi: istället för att invänta att alla regelverk är på plats, bygger man redan nu den infrastruktur och kunskap som krävs för att vara redo när drönartekniken får grönt ljus för storskalig användning.
– Vi har räknat baklänges och kommit fram till att det kan ta 3–4 år för en stad att kunna använda drönartjänster fullt ut. Det handlar om att förankra processer, bygga upp lokal kunskap, säkerställa ekonomiska resurser och bygga infrastruktur. Därför är vår strategi att börja arbeta med detta nu, innan regelverket är helt på plats, förklarar Henrik.
…som ger ett försprång
Målet är att bygga en infrastruktur där man kan testa, lära och förbereda sig för att skala upp drönartjänster den dag regelverket tillåter det. Med en av Europas största stadsnära drönarflygplatser etablerad har Skellefteå ett försprång – inte bara inom infrastruktur utan också med kompetens hos kommunala tjänstemän och andra potentiella användare.
En av de mest angelägna frågorna för SE26 är hur man skapar en mobilitetskultur som möter transportbehov utan att belasta miljön. Med Arctic Aviation Hub tar Skellefteå ett konkret steg mot att minska klimatavtrycket i lokala transportlösningar. Drönare kan spela en viktig roll genom att transportera gods och utföra samhällstjänster på ett effektivt sätt, samtidigt som trafiktrycket i stadskärnan minskar. Henrik menar att hållbarhet hela tiden har varit en drivkraft i projektet.
– Det handlar om att skapa en plattform som möjliggör innovation och nya tjänster, men också om att visa att vi kan göra transporter snabbare, billigare och hållbarare.
En testbädd för innovatörer
Skellefteås drönarflygplats är en viktig del av stadens satsning på att skapa en plattform där andra aktörer kan utveckla och testa sina idéer. Målet är att erbjuda en infrastruktur som snabbar upp vägen till kommersialisering. Genom att dokumentera hela uppstartsprocessen och dela med sig av erfarenheterna vill Skellefteå hjälpa andra att komma igång snabbare.
Henrik ser här en konkret koppling till Society Expo 2026.
– Genom Society Expo blir det tydligt hur drönarteknik kan bidra till att lösa samhällsutmaningar i framtiden. Tjänster kan göras smartare, billigare och säkrare, även om tekniken kanske inte är svaret på allt. Det finns specifika områden där drönare verkligen kan göra skillnad, och här vill vi att Skellefteå ska ta ledningen så att fler kan lära sig. Society Expo är ett utmärkt forum för detta, säger Henrik.
” Drönarteknik kan bidra till att tjänster utförs smartare, billigare och säkrare, även om tekniken inte är svaret på allt.”
–Henrik Littorin, programchef för Arctic Aviation Hub
Drönarflygplatsen ska fungera som en testbädd för företag och innovatörer som vill utveckla sina tjänster i en verklig miljö. Här får de tillgång till kontor, en inomhushangar, en stor start- och landningsyta för drönartester samt direkt anslutning till stadens ekosystem via kommunen och Skellefteå Science City. En del av erbjudandet är också utbildningar inom drönarteknik, med både teori och praktik på samma plats, för att stärka kompetensbasen lokalt och nationellt. Under slutet av 2024 beräknas infrastrukturen och den initiala verksamheten vara på plats.
Korta fakta - Skellefteå Droneport
- Plats: Stadsdelen Hammarängen i Skellefteå
- Start- och landningsyta: 15x15 meter
- Hangar: 15x16 meter, uppvärmd
- Tekniska lösningar: 5G Edge-uppkoppling, AirHub och ACR Dronerequest
- Tillgång: Kontor och utbildningslokaler, inomhushangar för drönartester
- Utbildning: Praktiska och teoretiska kurser inom drönarteknik
- Syfte: Att snabba på vägen till kommersialisering och utveckling av hållbara drönartjänster
- Drift: I samarbete med Skellefteå kommun och Skellefteå Airport
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 november 2024