SE26 signaturprojekt
Skellefteå Droneport
I Skellefteå tar framtidens luftburna transporter form. Här byggs en testmiljö där företag och samhällsaktörer tillsammans provar och utvecklar ny teknik för elflyg, drönare och hållbar infrastruktur.
Arctic Aviation Hub är ett nav i denna utveckling – och på Hammarängen Skellefteå Södra etableras nu Skellefteå Droneport, en av Europas största stadsnära drönarflygplatser.
Bakom projektet står Arctic Aviation Hub och Skellefteå kommun. Med sig har de ett växande ekosystem av forskare, myndigheter och företag. Henrik Littorin, programansvarig på Arctic Aviation Hub, berättar hur Droneport ska bidra till nya lösningar för framtidens samhällsservice.

På bild: Henrik Littorin utanför Droneport.
Utmaning: Hur möter vi framtidens transportbehov?
Sverige är ett av EU:s till ytan största länder, men också ett av de mest glest befolkade. Att upprätthålla samhällsservice över stora avstånd är en växande utmaning. Här kan luftburna transporter bli ett komplement till dagens infrastruktur.
– Kan vi använda luften mer effektivt för att transportera människor och gods, så kan vi öka tillgängligheten i hela Sverige, säger Henrik.

På bild: Skellefteå Droneport
Lösning: En öppen testmiljö för framtidens drönartjänster
Skellefteå Droneport erbjuder en unik plattform där både teknik, logistik och samhällsnytta kan testas och utvecklas tillsammans. Här finns start- och landningsbanor, kontorsytor, konferensrum och en inomhushangar – allt modulärt byggt med lågt klimatavtryck och möjlighet till återanvändning.

På bild: Henrik Littorin
– Vi vill testa alla delar, från farkoster i tuffa väderförhållanden till hur man samordnar drönartjänster i tät stadsmiljö utan att störa, berättar Henrik.
Visionen är att Droneport på sikt ska fungera som en stadsnära nod för kommersiella drönartjänster – och som en modell för hur andra städer kan bygga ut sin infrastruktur för framtidens luftburna lösningar.
Frågor och svar om Skellefteå Droneport
Tillgänglighet över stora avstånd, snabbare samhällsservice, effektivare transporter av gods och medicin, samt bevakning av kritisk infrastruktur.
Genom att möjliggöra snabbare tester och kommersialisering av drönartjänster i verklig miljö – och genom att skapa en modell som andra kommuner kan ta efter.
Lokalt stärker Droneport samhällsservicen och innovationskraften. Regionalt blir det en testbädd för Västerbotten. Internationellt kan erfarenheterna bana väg för svenska lösningar i en global framtidsbransch.
På kort sikt: utbildningar, forskningsprojekt och kommersiella tester.
På lång sikt: en etablerad nod för drönartjänster och en självklar del av framtidens samhällsservice.
Projektet genomsyras av hållbarhet, från byggmaterial till samhällsnytta. Målet är att drönare på lång sikt ska ersätta vissa tyngre transporter och därmed minska klimatpåverkan. Sedan kan drönarlösningar innebära att arbetsuppgifter kan utföras säkrare, snabbare och med högre kvalitet.
Ja, främst kring regelverk, samordning och teknisk utveckling av trafikledningssystem för drönare.
* Växtplats för hållbara och globala avtryck.
* En hållbar plats för en bättre vardag
Forskare, teknikutvecklare, samhällsaktörer, transport- och räddningstjänster samt utbildningsaktörer.
Droneport bidrar till ett mer robust, tillgängligt och hållbart samhälle, och stärker Skellefteås position som en föregångare inom smarta samhällslösningar.
Inom ramen för SE26 vill Skellefteå visa upp innovativa samhällslösningar för världen – och luftburna transporter och tjänster ses som en av många viktiga pusselbitar för att nå dit. Det visar på modet att våga satsa på nya vägar för framtidens samhällsservice.
Droneport är ett konkret exempel på hur Skellefteå driver innovation med både lokala och globala perspektiv. Genom att se drönarteknik som mer än bara ett leveransverktyg – som ett smart arbetsredskap för att exempelvis mäta snödjup, analysera trafikflöden eller bedriva forskning i kyliga klimat – skapas lösningar med stor bäring för framtidens hållbara samhällen.
Projektet stärker Skellefteås roll som testbädd och utvecklingsmiljö, och skapar ny kunskap som kan spridas långt utanför regionens gränser. Det bygger på samverkan mellan näringsliv, forskning och offentlig sektor – precis den typ av ekosystem SE26 vill främja. Samtidigt öppnar Droneport upp nya yrkesroller och utvecklingsvägar i en framtidsbransch, vilket bidrar till en inkluderande och innovativ arbetsmarknad.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 18 juni 2025