T2 College

  • Projekt Skola och omsorg
  • Fas Genomförd
  • Plats Centrala stan

Verkstadslokaler för industriutbildningar

Byggnaden ligger mitt i Campusområdet i Skellefteå. Behovet var lokaler för industriutbildning, trä respektive metall, där regionens industriföretag och kommunens gymnasiekontor gör en gemensam satsning.

Verkstadsdelarna som kräver hög takhöjd ska i framtiden kunna omvandlas till undervisningslokaler. Byggnaden är därför förberedd för framtida mellanbjälklag samt större fönsteröppningar.

Den tvåvåningshöga entrédelen annonserar sig med ett stort glasparti mot Campushallens park i väster. Inlastning mot öster. Byggnaden är symmetrisk, delad i två större verkstadslokaler. Trä mot söder och metall mot norr. I mitten finns gemensamma funktioner som design, simulering, robotarbete lärararbetsplatser, omklädningsrum.

Krav från beställaren var en byggnad med tydlig trä-prägel. Det har inneburit en byggnadsstomme i limträ och KL-skivor, något som också exponeras i interiören. Detaljer i galvaniserat stål. Trä och metall i samverkan!
Ytterväggar mot norr respektive söder har vinklats. Förutom att ge den i

övrigt enkla byggnadsvolymen karaktär så gör indragningen att befintliga träd mot söder kunnat räddas. Fasadens drapering med varierande träpaneldimensioner med olika djup vill skapa en varierad och levande exteriör. Sioo-behandlingen av träet kommer med tiden att anta en varmvit kulör som kommer att ansluta till grannhusens vita betongfasader.

Byggherre Skellefteå Industrihus

Byggår 2018

Arkitekt Tyréns, Ove Nilsson ansvarig arkitekt

Konstruktion Tyrens, WSP (Mark/landskap), VVS-konsulterna (VVS), Elteknik (El), Hellströms Bygg (Byggnadsentreprenad), Martins (Stomlev)

Fler referenser i samma kategori

Visar 2 av 4 nyheter