Discgolf

Sverige och Finland knyter tätare band i träbranschen

Sverige och Finland knyter allt tajtare samarbeten när det kommer till nordiskt träbyggande. Träinnovationsklustret och Viexpo är ett exempel på ett utbyte som växt.

– Skellefteå och Sverige är ett föredöme när det kommer till hur mycket man kan bygga i trä. Vi hoppas kunna inspireras av klusterverksamheten och visa finska aktörer hur man kan jobba, säger Lauri Laaksonen.

Han är marknadsförings- och kommunikationsspecialist på Viexpo som grundades 1970 som Finlands första regionala non-profit exportfrämjande organisation. Förutom att stötta små- och medelstora företag med export och internationalisering koordinerar man även NordicHub som är en plattform för finländsk klusterverksamhet.

– Den andra huvudfunktionen är att föra samman finländska kluster med andra nordiska kluster och där har vi hittat rätt i Träinnovationsklustret. Vi vill visa upp hur träbranschen fungerar i Sverige och hur man strukturerat klusterverksamheten, där har vi även fått bra kontakt med Trästad på nationell nivå. Vi ser det här som en läromöjlighet både för finländska träbranschaktörer samt de som jobbar med kluster, säger Lauri.

Naturligtvis handlar det också om att knyta kontakter och förhoppningsvis framtida affärskontakter. I oktober satte Viexpo ihop en gruppresa till Norr- och Västerbotten för att träffa aktörer inom träbranschen. Skellefteå kommuns utvecklingsstrateg och Träinnovationsklustrets samordnare, Britt Inger Brisadottir, gjorde ett skräddarsytt program i Skellefteå som blev uppskattat.

– Det är speciellt att komma till Skellefteå och ta del av allt som byggts i trä och hur man jobbar med trä. Här besökte vi företag, såg skolor och en bredd av byggnader och givetvis Sara Kulturhus, säger Lauri.

– Alla var väldigt imponerade av vad vi såg under resan av hur mycket ni använder trä i olika byggnader. Sedan dess har ett av företagen, trähustillverkaren Finnlamelli, fortsätt att utveckla sina aktiviteter för att hitta en partner från området som kan hjälpa till att exportera deras trähus. Det behövs ju mycket bostäder i Skellefteå så marknaden är intressant, säger Anne Viitala, Senior Advisor.

I mars hölls så ett uppföljande webbinarium som en fortsättning på samarbetet där Träinnovationsklustret fick en chans att presentera sig mer för de finländska aktörerna som inte följde med på resan i höstas.

Bland deltagarna fanns träbranschaktörer från Finland såklart, men även från andra länder i Europa.

– Vi hade fått ihop en intressant grupp av deltagare. Vi tycker att mångsidigheten med Träinnovationsklustret kom fram på ett bra sätt och vi hade med Lindbäcks bygg som gav sin syn på bostadsbyggandet samt Jessica Becker från Trästad som gav det nationella perspektivet. Det blev en bra bredd av nationellt och regionalt klusterarbete från Sverige, säger Lauri.

– Just i vårt område och i södra Finland har vi företagarna som gör trähus och lofthus, men de har inte så mycket export. Det var intressant att höra om olika lagar som måste noteras innan en exportverksamhet kan ta fart, säger Anne.

Relaterat:

Senast uppdaterad: