Träinnovationsklustret når ut till världen med Skellefteås unika erbjudande
Sättet som Skellefteåregionen förädlar och använder trä är unik. Här finns det industriella träbyggandet, träforskningen och kommunen som knyter samman aktörerna under ett och samma paraply: Träinnovationsklustret.
Britt Inger Brisadottir, utvecklingsstrateg hos Skellefteå kommun, agerar operativt och strategiskt för att sprida kunskap och inspiration för ett klimatsmart byggande.
Trä har använts som råvara i Skellefteåregionen sedan urminnes tider – här har det alltid funnits god tillgång på högkvalitativt byggnadsmaterial och detta har skapat en bred och framgångsrik kunskap.
I dag har Skellefteå fokus på sig som centrum för den gröna omställningen vilket lockar massvis med intressenter för att på plats uppleva och ta del av vad som är gjort och samtidigt öppna på dörren till framtida visioner.
Mitt i allt detta agerar Träinnovationsklustret som ett fönster mot omvärlden. I sin roll som en regional förstärkning knyter klustret ihop företag med forskning, utveckling, utbildning, provningsverksamhet och sporrar det offentliga.
Britt Inger Brisadottir
-Vi har ett brett utbud av träreferenser att visa upp för besökare, en träindustri som är en viktig basindustri, samtidigt som det på LTU träteknik i Skellefteå bedrivs framstående forskning och utbildning om industriellt träbyggande. Träinnovationsklustret jobbar hårt med att lyfta de här aspekterna utifrån våra roller och positionera Skellefteå ytterligare, säger Britt Inger.
Träinnovationsklustret erbjuder sedan några år tillbaka en "träsafari" där besökare erbjuds skräddarsydda koncept för hållbar utveckling med trä.
– Vi har genom åren haft många delegationer på besök och har därför kunnat utveckla koncept utifrån målgruppernas behov. De målgrupper som besöker oss är de som vill utforska trä och dess möjligheter.
Till skillnad från när vi startade så är målgrupperna nu mer definierade men spänner över hela bredden, från nationella och internationella träbranschorganisationer, träindustrin till arkitekter, ingenjörer, konstruktörer och beslutsfattare inom offentlig sektor. Senaste åren har vi även sett ett ökat intresse från yrkeshögskolor och universitet, säger Britt Inger och fortsätter:
– Sara Kulturhus är förstås lite av kitet som håller ihop allting. Men besökarna vill veta allt om klustrets roll och uppleva så mycket mer. Responsen vi får från besökarna är att de imponeras av bredden vilket illustreras av klustrets breda sammansättning, säger Britt Inger.
Hon har funnits i rollen som samordnare av klustret sedan 2018 och jobbar både strategiskt och operativt i sin roll. Britt Inger har sett hur arbetet hela tiden tagit nya kliv i takt med utvecklingen och drivkraften mot ett mer hållbart samhälle.
– Samarbete och dialog är viktigt. För mig som jobbar till stor del med samarbete mellan olika aktörer, för att bidra till utveckling och kunskapsspridning, blir det som att lägga ett pussel och lyfta fram alla resurser och spetskompetenser som vi har inom klustret men även internt inom kommunen och externa aktörer. Mycket handlar om projektledning och koordinering för läroexpeditionerna, möten, konferenser och seminarier, nätverkande och förfrågningar om talare på konferenser, förutom marknadsföring säger Britt Inger.
Det är folk från hela världen som besökt Skellefteå för att ta del av framgångssagan. Bara i år har besökare från städer i Nordamerika, Sydamerika, Europa och Asien kommit på besök.
– De senaste två åren har Sara Kulturhus blivit ett fyrtorn som lyser upp Skellefteå globalt. Flera besökare vill såklart se byggnaden men även uppleva hela samhällsomvandlingen. Att bygga i trä är numera en del i mångas samhällstransformation och då behöver man ta till sig av nya erfarenheter. Men det många imponeras av är vår styrka och kraftsamling i klusterfunktionen samt våra olika spetskompetenser och nätverk vi har nationellt och internationellt. Och att vi alla drar åt samma håll, menar Britt Inger.
Att Skellefteå lockar besökare avslöjas inte minst av mängden gästnätter som genereras. Bara hittills under 2023 har de bidragit till över 600 000 kr i intäkter till Skellefteå.
– Vi märker att många pratar om oss globalt och de internationella besöken har ökat kraftigt senaste två åren. Det beror på olika aspekter, bland annat på att många som besöker oss känner sig nöjda och det sprider sig. Att vi i klustret syns mer på sociala medier har också inneburit ett lyft, säger Britt Inger.
I arbetet med att marknadsföra och ta emot besökare till Skellefteå har hon kommit att jobba tätare och tätare med Robert Schmitz på White Arkitekter, som är en av de ansvariga arkitekterna för Sara Kulturhus.
– Jag får mycket förfrågningar från hela världen om delegationer som vill komma och se byggnaden. De skickar jag vidare till Britt Inger som samordnare och sedan bistår vi varandra i arbetet med att ta emot besökare, säger Robert.
Hur känns det att Sara Kulturhus blivit en sådan magnet?
– Jätteroligt, såklart. Vi på White Arkitekter är väldigt stolta över projektet och tycker det är jättekul att visa upp det. Hela processen har handlat om samarbete och att förverkliga något som aldrig tidigare gjorts tidigare. Då vill man också föra vidare de kunskaperna, säger han.
Är ni förvånade över Sara Kulturhus dragningskraft?
– Vi förstod tidigt att det skulle bli något utöver det vanliga, men jag tror inte någon kunde förutspå den här effekten, det eskalerar snarare. Nyss var det en stor delegation från Brasilien här och fler kommer. Sara Kulturhus kommer stå sig länge som en "frontrunner" och även när andra projekt har byggts så kommer det här vara det första projektet, säger Robert.