Tillämpad forskning som driver träinnovationer framåt
I Skellefteå finns en av Sveriges ledande forskningsavdelningar inom träteknik, en gren av RISE (Research Institutes of Sweden) som kombinerar hög träkompetens med innovativa lösningar för framtidens hållbara byggande.
Bildtext: Forskargruppen vid RISE Skellefteå består av sex personer som arbetar inom den trätekniska forskningen, från vänster: Sara Khanalizadehtaromi, Karin Sandberg, Irina Martynyk och Frank Schleicher. På bild saknas Urban Häggström och Tommy Vikberg.
Forskargruppen vid RISE Skellefteå består av sex personer som arbetar inom den trätekniska forskningen: Karin Sandberg, Irina Martynyk, Frank Schleicher, Urban Häggström, Tommy Vikberg och Sara Khanalizadehtaromi.
Karin Sandberg, senior forskare och projektledare, understryker att verksamheten alltid har varit starkt inriktad på praktisk tillämpning.
– Vår styrka är att vi jobbar väldigt tillämpningsbaserat här och att vi utvecklar och testar saker på plats. Det är här vi är bäst – vi tar fram nya idéer, testar dem, och utvecklar vidare om det behövs, säger hon.
Genom att arbeta nära industrin kan företag vända sig till RISE med konkreta problem eller projektidéer, vilket skapar den här dynamisk miljö för innovation och utveckling.
Senaste åren har RISE jobbat hårt för att bana väg för återbruk och återvinning inom träbyggnad, ett område som nu är på allas läppar. Men 2016, när forskningsarbetet med återbruk påbörjades av Karin, möttes det av skeptiskt motstånd. Men idag står de längst fram med projekt som "Framtidens design", där två demonterbara, återanvändbara och flexibla träbyggnader tagits fram i samarbete med industripartners.
– Nu ligger vi verkligen i framkant, säger Sandberg och tillägger att återbruket av trä och träbyggnader har nått en hög nivå och börjat tillämpas i faktiska byggprojekt på ett annat sätt,
Bland de aktuella projekten inom träteknisk forskning finns även DUET-projektet, som utvecklar cirkulära träbyggnadselement, och FÅTT, där förädlingen av återanvänt trä undersöks för att skapa högvärdiga fasadmaterial. Projekt som visar på bredden av kompetensen som finns på RISE Skellefteå. Forskningsavdelningen har expertis inom träets tekniska egenskaper till hur träkonstruktioner kan integreras i en hållbar och cirkulär ekonomi – en viktig länk när det kommer till att göra framsteg på området.
En annan del av RISE Skellefteås arbete är kopplingen till industrin och samhället.
– Ett forskningsinstituts uppgift är inte bara är att producera ny kunskap, utan att också se till att den tillämpas i praktiken. Det handlar om att bidra med kunskap och lösningar som faktiskt kan användas i industrin och i samhället, säger hon.
Genom decennier av forskning, från utvecklingen av KL-trä på 2000-talet till dagens hållbara byggtekniker och cirkulära tänk, har RISE Skellefteå etablerat sig som en ledande aktör inom träteknik.
– Även om utvecklingen inte alltid går spikrakt framåt, ofta på grund av regulatoriska hinder, så har resultaten av vårat arbete lett till konkreta framsteg som påverkar byggbranschen på både nationell och internationell nivå.
Med fortsatt fokus på hållbara träkonstruktioner och cirkulära lösningar jobbar RISE för att fortsätta ligga i framkant när det gäller att utveckla innovativa sätt att använda trä.
– Nästa steg är att ytterligare stärka vårt arbete för en hållbar framtid, säger hon.